Kotimaa

Asiantuntijat kertovat: Miten Suomeen luodaan uutta työtä ja mitä nuoren kannattaa tehdä

Porin Suomi-Areenaan kokoontui tällä viikolla iso joukko vaikuttajia pohtimaan suomalaista työtä. Mitä nuorten on hyvä pitää mielessä tulevaisuuden työelämän kannalta, ja mitä poliitikot voivat tehdä?

Pamin puheenjohtaja Ann Selin: Nuoriin täytyy panostaa

Vaikka edustan yksityisiä palvelualoja, pohdin työllisyyttä koko talouden tasolla. Tarvitsemme innovaatiotoimintaa, ja siksi tieteestä leikkaaminen on huono juttu. Innovaatioista syntyy se ostovoima, jota ilman ei Paminkaan jäsenillä ole töitä.

Valtion pitäisi myös panostaa erityisesti nuoriin ja pitkäaikaistyöttömiin, esimerkiksi kohdentamalla satoja miljoonia euroja lisää palkkatukeen. Tässä porukassa on hirveästi potentiaalisia työntekijöitä, joita yritykset eivät tohdi palkata, koska ne pelkäävät riskiä. Valtio voisi alentaa kynnystä osallistumalla talkoisiin.

Byrokratiaa täytyy yksinkertaistaa, jos se auttaisi yrityksiä erilaisten tukijärjestelmien käytössä. Ymmärrän yrittäjiä, jotka kokevat elävänsä viidakossa, kun meillä on niin monen luukun järjestelmä.

Nuorelle sanon, että hanki yleissivistävä koulutus. Se tuo valmiuksia pohtia, mitä oikeasti tahtoo. Olen huolissani siitä, että tällä hetkellä jotkut ammattikoululaisetkin haluavat vain nopeasti duuniin ilman mitään yleissivistystä. Se on kaikista pahin juttu, koska pohja, josta elämään ponnistaa, on niin kapea. Silloin ei pilata vain näiden nuorten vaan myös Suomen tulevaisuutta.

 

Kokoomuksen Juhana Vartiainen: Hanki koulutus, joka vaatii ponnistelua

Työllisyyden kannalta tärkeää olisi työlainsäädännön muuttaminen. Ottaisin skandinaavisen suunnan ja rajaisin työ­ehtosopimusten yleissitovuuden vähimmäispalkkoihin ja jonkinlaiseen enimmäistyöaikaan, jotta ihan riistohommat tehtäisiin mahdottomiksi.

Mutta sitten luottaisin, että yritykset ja henkilöstö voivat yhdessä sopia. Näin päästäisiin eroon tästä meille kielteiseksi muodostuneesta palkkojen yleiskorotusmallista, jossa kun sovitaan tulosopimuksilla joku korotus, niin se koskee aina lähes kaikkia työntekijöitä. Se käytännössä tarkoittaa, että palkoilla on kovaa nousupainetta jo sellaisessa taloustilanteessa, kun työttömyys on korkealla.

Neuvoni nuorille ovat yksinkertaiset. Hanki koulutus, joka vaatii vähän ponnistelua sen pelkän yleissivistyksen päälle, jotain, jota ihan kaikki eivät osaa. Oli se sitten putkimies, matemaatikko, sähkömies tai lääkäri.

Sen jälkeen ota ennakkoluuloton asenne, kyllä elämä sitten kantaa. Kukaan meistä ei tiedä, mistä tulevaisuuden työpaikat tulevat. Mutta kun työmarkkinat ovat joustavat, työtilaisuuksia riittää kaikille. Eivät työt mihinkään häviä.

 

Demos Helsingin Tuuli Kaskinen: Valitse se asia, jota rakastat

Ei ole olemassa mitään temppua, jolla varmistamme suuren työllisyyden. Mutta iso kysymys on, miten kykyä pitää yllä ja parantaa hyvinvointiamme ja osaamistamme vahvistetaan.

Ensinnäkin kysymys siitä, miten korkeapalkkainen työ pidetään Suomessa, on noussut entistä enemmän esiin. Ihmisten on koettava työnsä merkittävänä. Esimerkiksi jotkut Supercellin tyypit ovat varmaan tajunneet, että Suomessa heitä arvostetaan todella paljon. Poliitikot voivat rakentaa tätä luottamuksen ilmapiiriä ja uskoa, että vaikka kaikista pidetään huolta, Suomessa saa myös menestyä.

Toinen asia on se, että samaan aikaan on pakko varmistaa ihmisten kyky elättää itsensä muuttuvilla työmarkkinoilla. On selvä, että pysyvien keskiluokkaisten työpaikkojen määrä tulee laskemaan. Silloin perustulon kaltaiset asiat nousevat esiin.

Nuorelle sanon: älä yritä ennustaa liikaa vaan tee sitä, mikä kiinnostaa. Valitse se asia, jota rakastat, ja pidä huolta että sinulla on empatiaa ja yhteistyökykyä. Ja hanki digitaaliset taidot. Ei tarvitse välttämättä osata koodata, mutta pitää suhtautua erittäin innolla kaikenlaisten koodien hyödyntämiseen.

 

Perheyrittäjien Teresa Kemppi-Vasama: Yrittäjämyönteinen ilmapiiri on tärkeä

Poliitikot voivat vaikuttaa työllisyyteen verotuksen ja yleisen ilmapiirin kautta. Perheyritysten näkökulmasta tietysti sukupolven vaihtoon liittyvä verotus, esimerkiksi perintö- ja lahjaverokysymykset ovat tärkeitä.

On ihan kohtuutonta, että hirvittävän suuri osa perheyritysten varallisuudesta viedään 20–30 vuoden välein pois. Sen jälkeen on vaikea ottaa myös lainaa.

Poliitikot voivat vaikuttaa myös edistämällä yrittäjämyönteistä ilmapiiriä, joka on tärkeä. Kyllä he sitä tekevätkin, ja usein keskustelu on hyvin kannustavaa. Samalla kuulen paljon sellaista, etteivät yritykset halua hyvää kellekään, viimeksi eilen täällä. Se tuntuu latistavalta. Joukkoon mahtuu totta kai aina ääri­tapauksia, mutta tässä ilmapiirissä on kyllä kehittämisen varaa.

Nuoren kannalta asenne on hirveän tärkeä. Vuorovaikutustaidot ovat niitä, joita työnantajat tulevat erityisesti peräänkuuluttamaan. Jatkossa ei tule pärjäämään yhdellä tutkinnolla, vaan elämään tulisi suhtautua jännittävänä paikkana, jossa moni asia on kiinnostava. Jos ei ole uteliasta mieltä ja valmiutta kohdata uutta, ei hirveän helposti pärjää tulevaisuuden työmarkkinoilla.

 

Sosiologian professori Juho Saari: Kannattaa olla uskollinen itselleen

Keskeinen asia työllisyyden edistämiseksi on julkisen sektorin toiminta pienten ja keskisuurten yritysten referenssien saamisessa. Meillä on hyvä start-up -kulttuuri, mutta se seuraava askel on hirveän hankala. Pk-yritysten yksi suuri haaste on se, etteivät ne saa referenssejä, joilla saisi sitten lisäkeikkoja.

Hankintalainsäädännössä pitäisi olla kohta, joka mahdollistaisi pk-yritysten suosimisen. Julkinen sektori voisi pilkkoa urakoitaan pienempiin kokonaisuuksiin, jotta pienemmätkin yritykset, joilla on usein innovatiivisia ratkaisuja, pääsisivät mukaan.

Nuorelle sanoisin, että kaksi asiaa ovat ylitse muiden. Ensinnäkin, kannattaa olla uskollinen itselleen. Jos on jostain kiinnostunut, siihen kannattaa panostaa.

Toiseksi: Jotkut työn alueet eivät katoa tulevaisuudessakaan, ja tärkein niistä on työ toisten ihmisten kanssa. On selvää, että lähitulevaisuudessa robotisaatio vie merkittävän osan rutiinitehtävistä. Mutta se ei voi viedä empatiaa, myötätuntoa, ihmisten välistä vuorovaikutusta – sitä todellista perusturvaa, jota ihmiset kaipaavat. Konkreettisesti tämä tarkoittaa erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluita.

 

Vasemmistoliiton Li Andersson: Kyllä työtä riittää tulevaisuudessakin

Ostovoiman tukeminen kotimaista kysyntää vahvistamalla olisi merkittävä asia työllisyydelle. Pienituloisille pitäisi kohdistaa noin puolen miljardin euron arvoinen tuloveroalennus.

Sitten jos miettii vientiteollisuutemme rakennemuutosta, niin tutkimus- ja kehitystyön rahoitus pitäisi palauttaa. Kaikki yritysjohtajat, joiden kanssa olen istunut täällä paneeleissa, ovat painottaneet innovaatiojärjestelmän tärkeyttä.

Vasemmistoliitto on ehdottanut automatisoitua palkkatukea, jossa työnantaja saisi määräajaksi sivukulujaan vähennettyä, jos palkkaa pitkäaikaistyöttömän tai nuoren. Se olisi kustannusneutraali suhteessa nyt maksettuihin etuuksiin ja työnantajan kannalta helpompi järjestelmä.

Nuorille sanon, että hanki yleissivistävä koulutus ja keskity asioihin, joista olet kiinnostunut, strategisen valinnan sijaan.

Ja kyllä työtä riittää tulevaisuudessakin, vaikka sen häviämisestä puhutaan paljon. Moni nuori opiskelija kärsii mielenterveysongelmista ja on kovan paineen alla. Toivoisin, että Suomen nuoriso osaisi olla vähän vähemmän huolissaan. Ei meillä sen kummempaa hätää tässä maassa ole, vaikka korjattavaa riittääkin.

 

HSTV-keskustelu: ”Mua vähän itkettää”

On aika pysähtyä puun juurelle, palata perusasioiden äärelle.

Näiden kaatosateiden jälkeen on aika auringon taas paistaa.

Keskusta on teon sana.

 

Näillä kauniilla sanoilla nuori keskustapoliitikko Annika Saarikko villitsi puolueväen vuonna 2010 Lahdessa ja nousi varapuheenjohtajaksi. Näillä kauniilla sanoilla aloitettiin myös suuria tunteita pintaan nostanut HS:n Suomi-Areena-keskustelu Vain poliitikon elämää tiistaina iltapäivällä.

Porin keskustaan oli pakkautunut runsaasti toistasataa ihmistä kuuntelemaan Saarikon, kokoomuksen Ben Zyskowiczin, demareiden Sanna Marinin ja Rkp:n Carl Haglundin keskustelua, joka keskittyi erityisesti politiikan maineeseen.

Helsingin Sanomien toimittajien Marko Junkkarin ja Jaakko Lyytisen juontamassa tilaisuudessa jokainen osallistuja esitti vuorollaan katkelman valitsemastaan puheesta. Puheiden jälkeen oli aika antaa palautetta. Kun kollegat alkoivat puhua toisistaan, nousivat myös tunteet pintaan.

”Annika, sä olet karismaattinen, iloinen ja positiivinen ihminen, johon on helppo tykästyä”, Haglund sanoi.

”Tää on nyt pelottavaa, mutta mua alkaa vähän itkettää”, Saarikko vastasi.

Vain poliitikon elämää -keskustelussa puitiin myös laajalti politiikan mainetta. Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, joka aikanaan lähti vasemmistoliiton puheenjohtajan paikalta ovet paukkuen, kertoi olevansa huolestunut politiikan ja poliitikkojen arvostuksesta.

”Kyllä se on sillä tavalla alamaissa, että äänestysprosenttimme on ollut laskussa. Kehitys on huolestuttava ja surullinen ja kertoo että ainakaan osaan meistä kansalaisista politiikka ei vetoa samalla tavalla kuin ehkä kymmenen tai viisitoista vuotta sitten.”

Siimeksen mukaan politiikan maineelle tekisi hyvää, jos ihmiset näkisivät lisää sitä aidompaa puolta, joka HS:nkeskustelussa tuli esille. Toistensa puheita ruotineet poliitikot eivät niinkään esiintyneet vaan keskustelivat.

”Näyttäkää sitä teidän vuorovaikutustanne, sitä että oikeasti kunnioitatte toisianne. Silloin teitäkin on helppo kunnioittaa. Tätä puolta kansalaiset eivät juurikaan saa katsella, vaan poliitikot näyttäytyvät todellisuutta paljon riitaisimpina.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Porin Suomi-Areena

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvalloissa puuhataan maksu-uudistusta, joka on monissa Euroopan maissa ollut arkea jo pitkään – kankeista paperisekeistä ei silti vieläkään päästä eroon, arvelee asiantuntija

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Virossa on suoranainen Suomi-hurmos – hallitusrakennus muuttuu 6.12. sinivalkoiseksi, Raatihuoneen kellot soittavat Finlandiaa, eikä suomalaisia enää kutsuta poroiksi

  7. 7

   Zimbabwen Mugabe, 93, suostunut eroamaan presidentin virasta – HS näyttää suorana Mugaben puheen kansalle

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Vielä hetki sitten Sdp oli paniikissa ja Rinteen asema horjui, arvioi politiikan asiantuntija – Miten puolue käänsi gallup-menestyksensä?

  10. 10

   Jussi Pullisen essee: Somen piti pelastaa maailma, mutta nyt sitä pidetään jopa uhkana demokratialle – Saksa aloitti jo netin suitsimisen, vaikka ankara sääntely voi pilata palvelut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  4. 4

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  9. 9

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää