Kotimaa

Poliisien vähentäminen huolettaa ensihoitajia: ”Huolemme on, että tavallisen kansalaisen avunsaanti viivästyy”

Poliisien vähimmäismäärästä kansalaisaloitteen tehneet ensihoitajat sanovat, että väkivaltatilanteissa ei aina päästä aloittamaan hoitoa ilman poliisia.

Poliisien vähentäminen voi vaarantaa kansalaisten turvallisuuden, sillä esimerkiksi väkivaltatehtävissä ambulanssi ei voi aina mennä paikalle ilman poliisia. Poliisin odottaminen saattaa viivästyttää pahasti uhrin avunsaantia. Näin sanovat kaksi pirkanmaalaista ensihoitajaa, jotka ovat tehneet kansalaisaloitteen poliisien resurssien turvaamisesta.

Tamperelainen Erik Lydén ja pirkkalalainen Sanna Kauppinen vaativat Suomeen lakia, joka määrittelee poliisien vähimmäismäärän.

”Suurin huolemme on, että tavallisen kansalaisen avunsaanti viivästyy. Esimerkiksi väkivaltatehtävissä poliisi tulee parhaan kykynsä mukaan, mutta jos partioita on lukumäärällisesti liian vähän, lähin partio voi olla huonolla tuurilla aivan liian kaukana”, sanoo Lydén.

”Poliisin pitkäjänteisen suunnittelun hallituskausien yli täytyy olla hirveän vaikeaa, kun rahoituksesta ei tiedetä. Lainvalmistelussa tuleekin tutkia mahdollisuudet määrittää lakiin mittareita, joiden perusteella vähimmäisresurssi voidaan määrittää.”

Aloitteen mukaan poliisien määrä perustuu Suomessa tällä hetkellä puhtaasti poliittisiin päätöksiin, ei todelliseen tarpeeseen.

Kansalaisten perusturvallisuuden lisäksi ensihoitajat ovat huolestuneita omasta turvallisuudestaan. Turvallisuus on puhuttanut Lydénin mukaan kentällä jo pidemmän aikaa.

”Tosiasia on, että etenkin haja-asutusalueella lähin partio voi olla sadan kilometrin päässä. Vaikka pyrimme minimoimaan riskit, apua ei ole välttämättä saatavalla, jos ensihoidolle tapahtuu jotain. Tämän kaikki alalla työskentelevät tiedostavat.”

Valtakunnallisesti poliisia tarvitaan Lydénin mukaan ensihoidon tilanteissa useita kertoja päivässä.

Sysäyksen aloitteen tekemiselle antoi Lydénin mukaan sisäministeriön kesäkuussa julkaisema selonteko. Sen mukaan poliisin toimintavalmiusaika heikkeni kaikkein kiireellisempien tehtävien hoidossa.

”Suunta on täysin väärä ja totesimme, että asialle täytyy tehdä jotain.”

Selonteon mukaan poliisin nykyistä tasoa ei haja-asutusalueilla voida enää heikentää, sillä pienissä ja syrjäisissä kunnissa keskimääräiset toimintavalmiusajat ovat paikoitellen jo nyt kestämättömän pitkiä.

Kansalaisaloitteen mukaan poliisin resurssipula on yhteiskunnallinen ongelma, joka heikentää myös muiden viranomaisten toimintaa, laskee yleistä palvelutasoa ja tuottaa lisäkustannuksia.

”Poliisin resurssipula on kaikkien viranomaisten yhteinen ongelma. Aina, kun poliisin apu viivästyy, muutkaan viranomaiset eivät voi toimia tehtävässään parhaalla mahdollisella tavalla.”

Tämä voi näkyä Lydénin mukaan esimerkiksi onnettomuuspaikalla. Jos poliisi ei pääse heti paikalle, pelastustoimen on ryhdyttävä liikenteenohjaukseen.

”Oman kokemuksen mukaan näin käy usein ja se hidastaa potilaan hoitoa. Vaihtelua on paikkakunnasta riippuen, mutta poliisi on harvoin ensimmäisenä paikalla varsinkaan haja-asutusalueella.”

Kansalaisaloite on kerännyt tähän mennessä noin 2 700 allekirjoitusta. Jotta se pääsisi eduskuntaan, allekirjoituksia on tultava 50 000 kuuden kuukauden kuluessa. Lydén uskoo, että määrä tulee täyteen.

”Tämä asia koskee kaikkia suomalaisia.”

Aloitteesta kertoi ensimmäisenä Ensihoidon erikoislehti Systole.

Korjaus kello 12.40: Asiasta ei kertonut ensimmäisenä Yle vaan Systole-lehti.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Ensihoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  3. 3

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  4. 4

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen

  5. 5

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen
  3. Pep Guardiola näpäytti Cityn juhlimisesta hermostunutta José Mourinhoa – ”Minä olen se kaveri, joka kannusti juhlimaan”
  4. Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?
  5. Televisiosarjat Myrskyn jälkeen ja Aallonmurtaja kahmivat ehdokkuuksia Kultaisesta Venlasta
  6. Dagens Nyheter: Ruotsia kuohuttaneesta kulttuuripiirien ahdistelijasta eli ”Kulttuuriprofiilista” aloitettiin esitutkinta
  7. Mustan Barbaarin äiti ja sisko saivat sakkotuomiot poliisin vastustamisesta Helsingissä – rap-artisti arvosteli alun perin viranomaisten toimintaa
  8. Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”
  9. Teatterisyksy ei kangistunut juhlahumussa pelkäksi pönötykseksi – seitsemän näytelmää sai täydet viisi tähteä, osaan ehtii vielä
  10. Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”
  11. Ilkivalta pysäytti junan Kymenlaaksossa – ”Se oli kova törmäys”, kertoo matkustaja
  12. Näytä lisää