Kotimaa

Ulkomaalaisiin kohdistuvat rikosepäilyt vähenivät Helsingissä – poliisi sanoutuu irti etnisestä profiloinnista

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pyysi Helsingin poliisia selvittämään toimintaansa. ”Olemme valmiit tarkastelemaan kriittisesti koko ulkomaalaisvalvonnan prosessia”, tehovalvontaiskua johtanut komisario sanoo.

Helsingin poliisi vakuuttaa, että se ei kohdista ulkomaalaisvalvontaa tiettyihin henkilöihin pelkästään näiden etnisen alkuperän takia.

Poliisi sanoutuu irti niin sanotusta etnisestä profiloinnista yhdenvertaisuusvaltuutetulle antamassaan selvityksessä, jossa se erittelee huhtikuussa toteuttamansa ulkomaalaisvalvonnan tehoiskun tuloksia.

Valtuutettu pyysi selvityksen saatuaan useita yhteydenottoja, joissa toimintaa pidettiin kiellettynä etnisenä profilointina.

Poliisin tilastojen mukaan ulkomaalaisten tekemiksi epäiltyjen rikosten määrä on Helsingissä vähentynyt alkuvuoden aikana, vaikka koko maassa määrä on lisääntynyt.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä muistutti selvityksen saatuaan poliisia siitä, ettei valvonta voi perustua analyysiin paikoista, joissa tietojen mukaan on paljon ulkomaalaisia.

”Jotta valvonta toteutuu tehokkaasti, meidän kannattaa katsoa, missä ulkomaalaiset tapaavat liikkua”, puolustautuu tehovalvontaiskua johtanut komisario Henri Helminen Helsingin poliisista.

Poliisin ulkomaalaisvalvonta nousi puheenaiheeksi tällä viikolla, kun muusikko James Nikander eli Musta Barbaari kertoi poliisin käyttäneen kovia otteita hänen perheenjäseniään kohtaan Helsingin keskustassa.

”Helsingin keskusta, puistot, torit ja muut julkiset paikat, joukkoliikennevälineet ja asemat”, Helminen listaa ulkomaalaisvalvonnan tyypillisiä paikkoja.

”Näissä voidaan olettaa ulkomaalaisten oleskelevan, mutta paikasta riippumatta kohdevalinta pitää tehdä syrjimättä ketään”, hän painottaa.

Helmisen mukaan poliisi tekee ulkomaalaisvalvontaa ensisijaisesti muun valvonnan ohessa.

”Silloin kohtaamiset tulevat satunnaisesti, mikä toteuttaa erinomaisesti sitä tavoitetta, että ulkomaalaiset eivät valvonnan kohteena joudu eriarvoiseen asemaan suomalaisiin verrattuna”, Helminen korostaa.

”Jotta saamme valvontaan riittävää volyymia, aina silloin tällöin pyrimme tekemään sitä painotetusti teemavalvontana. Yhtä lailla siinäkin poliisi puuttuu kaikkiin häiriöihin ja rikolliseen toimintaan kansalaisuuteen ja alkuperään katsomatta”, Helminen toteaa.

Helsingin poliisi muistuttaa, että laittomasti maassa olevien henkilöiden maasta poistaminen on määrätty valtakunnallisesti Helsingin poliisin vastuulle.

”Koska Schengenin alueella sisärajatarkastuksia ei ole, sisämaan ulkomaalaisvalvonta on käytännössä ainoa ulkomaalaisvalvonnan muoto. Maasta poistamisen toimeenpano tarkoittaa myös maasta poistettavien henkilöiden etsimistä”, selvityksessä todetaan.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pyysi poliisia arvioimaan valvontatoimiensa tarpeellisuutta ja suhteellisuutta huhtikuisessa tehoiskussa.

Helsingin poliisi arvioi tuloksen erinomaiseksi.

”Neljässä valvontapäivässä tavoitettiin yli kaksikymmentä etsintäkuulutettua, joiden viranomaisen kanssa hoitamaton asia saatiin kuntoon”, selvitys raportoi.

Toukokuussa Helsingissä oli ulkomaalaislain perusteella etsintäkuulutettuna noin 140 henkilöä pääasiassa tiedoksiantoja, kuulusteluja tai maasta poistamista varten. Vastaanottokeskuksista on viime ja tämän vuoden aikana kadonnut yli 2 000 turvapaikanhakijaa. Maahantulokieltojen rikkomiset ovat jatkuvassa kasvussa.

Kaikkiaan huhtikuun tehoiskussa tarkastettiin 1 076 ihmistä.

Poliisi muistuttaa, että valvonnan tehoa ei voi mitata pelkästään sillä, montako ihmistä otettiin kiinni. Kyse on myös yleisen järjestyksen ja turvallisuuden parantamisesta.

Oleellisin tulos on poliisin mukaan se, että ulkomaalaisten tekemiksi epäiltyjen rikosten määrä on Helsingissä laskenut ja toisaalta tapahtuneita tekoja on pystytty paljastamaan.

Rikosten määrä on laskenut, vaikka ulkomaalaisten määrä kasvaa voimakkaasti. Myönteinen kehitys on poliisin mukaan suurelta osin tehovalvonnan ansiota.

Valvontaan osallistuneiden koulutukseen käytettiin päivittäin noin tunti. Syksyksi on suunnitteilla lisää koulutusta, ja mukaan ulkomaalaisvalvontaan ollaan saamassa myös virkamiehiä yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta.

”Toivotamme heidät tervetulleiksi. Olemme valmiita tarkastelemaan kriittisesti koko ulkomaalaisvalvonnan prosessia ja kehittymään”, Helminen lupaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Ulkomaalaisten rikosepäilyt vähenivät Helsingissä

  Ulkomaalaisten tekemiksi epäillyt rikoslain alaiset rikokset ovat lisääntyneet koko maassa alkuvuoden aikana 866 tapauksen verran.

  Eniten lisäystä on tullut Kaakkois-Suomessa ja Itä-Suomessa.

  Helsingissä määrä väheni samana aikana 109 tapauksen verran. Eniten vähenivät omaisuusrikokset.

  Tyypillisiä ulkomaalaisten tekemäksi epäiltyjä omaisuusrikoksia ovat taskuvarkaudet ja muut lompakonanastukset sekä myymälävarkaudet Helsingin keskustassa.

Lähde: Helsingin poliisi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Anneli Auer kuvaili käräjäoikeudessa, miten suhde nuorimpiin lapsiin mureni oikeusprosessin aikana – hakee 2,5 miljoonan euron lisäkorvauksia valtiolta

  4. 4

   Syyttäjältä päätös Kittilän epäillyn rikoskokonaisuuden aloittaneesta asiasta: Levin hissiyhtiön toimitusjohtaja saa syytteen hissihankinnasta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Enontekiön kunta aikoo perustaa sheriffin viran, koska molemmat poliisit jäävät eläkkeelle – ”Tämä ei ole pelleilyä, tämä on hätähuuto”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Iltalehden päätoimittaja jättää työnsä

  9. 9

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  10. 10

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää