Kotimaa

Rehn-Kivi aloittaa elokuussa kansanedustajana, kun Haglund siirtyy kiinalaisyhtiön leipiin

Eduskuntaan nousee elokuussa kokenut kunnallispoliitikko ja Elisabeth Rehnin arkkitehtitytär Veronica Rehn-Kivi. Hänen urapolkunsa muutti Carl Haglundin päätös jättää eduskunta ja siirtyä yrityskentälle.

Yksi puhelinsoitto juhannusviikon maanantaina muutti kerralla Veronica Rehn-Kiven, 60, elämän. Rkp:n silloinen puheenjohtaja Carl Haglund oli illalla langan toisessa päässä.

”Pikku asia: olet sitten elokuun alusta lähtien kansanedustaja”, Haglund sanoi ja kertoi, että hän jättää eroanomuksensa eduskunnasta seuraavana päivänä.

Haglund vannotti pitämään asian salassa. Vain puolisolle Rehn-Kivi saisi asiasta heti kertoa, ei kenellekään muulle, ei edes lapsille.

”Taisin sanoa ensimmäiseksi, että ei ole totta”, Rehn-Kivi naurahtaa.

”Olin tietysti iloinen, mutta myös hämilläni. Olen viihtynyt nykyisessä työssäni. Sitten ajattelin, että voi hitsi, tässä iässä tämä on hieno mahdollisuus.”

Puolisolle uutinen tuli myös täytenä yllätyksenä, vaikka Rehn-Kivi oli jo kahdesti eduskuntaan pyrkinytkin.

”Hänkin oli ensin vähän häkeltynyt, mutta tietysti iloinen puolestani. Kesti kuitenkin kaksi tuntia, ennen kuin hän sanoi, että nyt täytyy varmaan avata samppanjapullo.”

”Äiti [Elisabeth Rehn] soitti samana iltana. En voinut hänellekään mitään heti sanoa, vaan piti jutella niitä näitä.”

”Äidin reaktio oli muita hieman varauksellisempi. Hän ehti olla itse niin pitkään politiikassa mukana, että on nähnyt myös politiikan nurjat puolet.”

Politiikasta Rehn-Kiven kotona on puhuttu aina, jo suvun peruina. Äiti oli muun muassa ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja Martti Ahtisaaren vahva haastaja presidentinvaalissa.

”Minulle hän on tietysti ennen kaikkea äiti, ja juttelemme ensisijaisesti asioista, mistä äidit ja tyttäret puhuvat.”

Eduskunnan lomien vuoksi Rehn-Kivi ei ole vielä uudessa työpaikassa päässyt käymään. Hänellä ei ole edes kansanedustajan infrastruktuuria: puhelinta, läppäriä tai kulkukorttia.

Oikeuskanslerille Rehn-Kivi jättää valtakirjansa heinäkuun lopulla, käy vielä elokuun alussa vanhassa työssä ja jättää sen sitten pakasteviraksi seuraavien kolmen vuoden ajaksi.

Valiokuntapaikasta sovitaan eduskuntaryhmässä elokuussa.

”Olen kiinnostunut ympäristö- sekä sosiaali- ja terveysasioista. Näihin olen perehtynyt myös kunnallispolitiikassa.”

Kunnallispoliitikkona Rehn-Kivi onkin jo konkari, vaikka valtakunnan politiikassa hän on vielä tuntematon.

Kauniaisten kaupunginvaltuustossa ja hallituksessa hän on toiminut 20 vuotta. Rehn-Kivi nousi myös ensimmäisenä naisena kaupunginvaltuuston johtoon viime vuonna. Rkp:n jäsen hän on ollut 20 vuotta.

”Elämäni on muuttunut 20 vuoden välein. Arkkitehtiopinnot aloitin 20-vuotiaana, 40-vuotiaana lähdin kunnallispolitiikkaan ja nyt 60-vuotiaana eduskuntaan.”

Pinta-alaltaan Kauniainen on Suomen pienin kunta. Sen veroäyri on maan alhaisin ja asukkaat maan hyvätuloisimpia.

Rehn-Kivi pelkää, että sosiaali-ja terveyspalvelujen suuruudistus murskaa Kauniaisten onnelan: kaupunki menettää paljon verotuloja, sote-menot kasvavat ja esimerkiksi koulutuksesta joudutaan tinkimään.

”Me olemme hoitaneet asiamme tähän asti hyvin. Sote-palveluihin kuluu Kauniaisissa 40 prosenttia, muissa kunnissa yleensä 50–60 prosenttia.”

”Nyt uudistus nostaa sote-menojamme tuntuvasti. Se kaikki on pois muista palveluista.”

Sote-uudistuksessa pitäisi Rehn-Kiven mukaan ottaa vielä aikalisä. Voimaantulon porrastusta ehdotti hiljan myös konkariedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk).

”Pelkään, että sotesta tulee nykymuodossaan susi. Se vie päätösvaltaa kovin kauas pois kunnista”, Rehn-Kivi pohtii.

”Ymmärrrän, että säästää pitää. Silti sotessa pitäisi edetä asteittain ja jättää sosiaalipuoli kokonaan uudistuksen ulkopuolelle. Näinhän Ruotsissakin tehtiin: sosiaalipalvelut säilyivät kunnissa.”

Rehn-Kivi painottaa, että kiireen varjolla ei pidä romuttaa toimivaa järjestelmää.

”Ei pidä hirttäytyä voimaantulopäivämääriin ja ajaa alas hyvinvointiyhteiskuntaa.”

”Olen ruohonjuuritason poliitikko, ja haluan taistella oikeudenmukaisuuden puolesta. Kotonakin jätskit jaettiin aina neljän sisaruksen kesken tasan.”

Rehn-Kivi luonnehtii itseään myös hyväksi verkottujaksi ja jämptiksi toimijaksi, joka ei jaksa kuunnella liirum-laarum-puheita.

Rkp:ssä hän pitää itseään enemmän sosiaali-liberaalina kuin oikeistolaisena.

”Kannatan toki yrittäjyyttä ja olen myös viime vuosina kallistunut Nato-jäsenyyden kannalle. Toivon, että puolue voisi tehdä silti enemmän työtä pienipalkkaisten naisten hyväksi.”

”Kokoomus haluaa, että sunnuntailisät poistettaisiin ja niistä sovittaisiin paikallisesti. Sehän löisi juuri matalapalkka-aloja: hoitajia ja kaupan kassoja”, hän päivittelee.

Naisten tasa-arvoa Rehn-Kivi ajaisi myös pörssiyhtiöiden naiskiintiöillä.

”Kunnallispolitiikassa naiskiintiöt ovat toimineet erinomaisesti. Mikseivät siis yrityksissäkin?”

Puolueensa Rehn toivoisi profiloituvan kielipuoluetta enemmän yleispuolueena. Ruotsin asemaa ei hänen mielestään pidä kuitenkaan enää heikentää.

”Pidän hölmönä kokeilua, jossa nuoret saavat itse valita, opettelevatko he ruotsia ollenkaan. Äitinä tiedän, että nuoret tekisivät mieluiten vaivattomia valintoja.”

”Myös maahanmuuttajien kotoutuksessa pitäisi korostaa ruotsin opiskelua. Moni heistä hakeutuu hoitoalalle ja moni myös on itse ilmoittanut halustaan opetella ruotsia.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Veronica Rehn-Kivi

 Rkp:n kansanedustaja 1.8.2016 alkaen

 Arkkitehti, Espoon rakennusvalvontajohtaja

 Kauniaisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

 Naimisissa, kolme lasta

 Harrastukset: sienestys ja marjojen keruu, hiihto, veneily, teatteri ja taide

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluepolitiikka
 • Rkp

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Poliisi epäilee miehen käyttäneen seksuaalisesti hyväksi kahta 6–7-vuotiasta lasta Pohjois-Karjalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  11. Näytä lisää