Kotimaa

Mustikat ovat kypsyneet Kuusamoa myöten – sato on keskimääräistä parempi

Mustikkasato on keskimääräistä parempi. Puolukoita tulee mustikoitakin enemmän.

Mustikat alkavat olla parhaassa poimintakunnossa suuressa osassa Suomea.

”Sato on keskimääräistä parempi”, kertoo Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Rainer Peltola.

”Olen saanut viestejä, että mustikat ovat kypsiä Kuusamoa myöten. Marjoja on hyvin, ja ne ovat isoja ja makeita.”

Tilanne vaihtelee paikallisesti niin, että yhdessä paikassa voi olla paljon marjoja, mutta lähistöllä ei yhtään, vaikka mustikanvarpuja on runsaasti.

”Paikallisuus vaikuttaa siihen, miten mustikan kukinta ja pölytys onnistuivat”, Peltola huomauttaa.

”Mustikka kukki tänä keväänä 2–3 viikkoa aikaisemmin kuin tavallisesti, ja jännitimme, ehtivätkö pölyttäjät mukaan.”

Ehtivät, vaikkakin aivan eteläisessä Suomessa on alueita, joilla niin ei käynyt. Vaikka mustikanvarvuissa oli paljon kukkia, raakileita ei syntynyt kypsymään marjoiksi.

Myös metsävadelmat alkavat olla kypsiä eteläisessä Suomessa. Pölyttäjät vaikuttavat niidenkin määrään.

Puutarhavadelmista on tulossa tavallista parempi sato. Satokauden kestosta odotetaan tavallista lyhyempää, niin kuin mansikallakin.

Niin voi käydä myös metsä­vadelmilla, sillä kukinta-aika oli lyhyt helteiden takia.

Metsä­vadelmien määrä vaihtelee vuodesta toiseen myös vadelman itsensä takia.

Vadelma on pioneerilaji, joka levittäytyy hakkuualueille ensimmäisenä. Kun uudet puut kasvavat, ne alkavat varjostaa vadelmia, ja vadelmakasvustot häviävät.

Puolukoiden sato on jäämässä keskimääräiseksi Luonnonvarakeskuksen raakilelaskennan perusteella.

Niitä voi silti tulla enemmän kuin mustikoita, Peltola huomauttaa. ”Puolukka on satoisampi marja kuin mustikka.”

Puolukoita poimitaan paljon etenkin Pohjanmaalla. Syy voi olla kasvuoloissa: puolukka sietää mustikkaa paremmin talvia, jolloin kova pakkanen tulee niin, että maassa ei ole lunta.

Sellainen talvi tuli tammikuussa. Paljon kasveja tuhoutui, mutta yllättäen niin ei käynytkään mustikalle.

Sieniaikakin on hyvässä vauhdissa. Kantarellikausi on menossa, ja tattejakin on jo löytynyt.

”Heinäkuun puoliväli ei ole tavallinen sieniaika”, Peltola kuitenkin muistuttaa.

Tatit nousevat tavallisesti elokuun puolella. Niiden kehittymiseen vaikuttaa märkyys, jota on riittänyt tänä kesänä.

Kesän sieniin kuuluvia haperoitakin on näkynyt. Rouskujen aika tulee myöhemmin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Terveysruokaa metsästä

 Metsämarjat ja sienet ovat terveellistä syötävää. Niissä on paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja, mutta vain vähän energiaa, rasvaa tai sokeria. Marjoissa on kuitua enemmän kuin appelsiinin kaltaisessa tuontihedelmässä. Karpaloissa on paljon myös rautaa.

 Marjojen ravintosisältö ja kemialliset yhdisteet tunnetaan, mutta niiden terveysvaikutuksia ihmisille ei ole tutkittu tarkasti. Toistaiseksi tiedetään, että mustikoista on hyötyä verenkierrolle, aivoille ja silmille. Amerikkalaisen viljellyn pensaskarpalon on todettu suojaavan virtsatietulehduksilta. Samanlainen vaikutus voi olla tavallisilla puolukoilla.

 Marjoja suositellaan syömään 1,5–2 desilitraa

päivässä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Entinen pornotähti riisumassa juhla­mekkoaan oli liikaa – Intia kielsi kondomi­mainokset tv:ssä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  9. 9

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  10. 10

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää