Kotimaa

Kesäyön inisevät seuralaiset – ensikertalainen tutustui Lapin pelättyyn räkkään

Pelätty räkkä, hyönteisten joukkoesiintyminen, saa jotkut välttämään pohjoista kesäisin. Ensikertalainen yllättyi siitä, ettei Lapin yössä aina kuulu ininää.Rihmakurun kodalta Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa nousee savua. Aurinko on laskenut, tunturimaisemaa ympäröi pehmeä hämy. Keravalainen Petri Piiparinen nostaa nuotiopannun pois tulelta. Pannulappuna toimii pienen tytön sukka. Piiparinen on tullut vaeltamaan omien lastensa sekä ystäväperheen äidin ja tämän lasten kanssa. Kodassa tuhisee viisi 8–13-vuotiasta.


”Sanoin tuolla tunturissa, että olkaa hetki hiljaa ja kuunnelkaa, mitä ääniä kuulette”, Piiparinen kertoo.


Tuuli, paarma, lintuja, hyttynen. Tuntureille eivät ihmisen äänet kanna.


Ininääkin on heinäkuun kolmannella viikolla vain vähän. Jokohan räkkä on ohi? Lapin lyhyessä kesässä lentävät parin viikon aikana niin mäkärät, paarmat, polttiaiset kuin hyttyset. Verta janoavien hyönteisten joukkoesiintyminen kirvoittaa kauhutarinoita, jotka saavat jopa välttämään pohjoista kesäisin.


Äkäsjoella vastassa onkin itsepintainen ininä. Verkkohatulle ja karkotteille tulee käyttöä. Kuo­piolainen Ari Kontiainen ei tosin niitä juuri tarvitse. ”Nyt on aika vähän hyttystä”, virrassa kahlaava Kontiainen toteaa.


Yli 30 vuotta perhokalastusta näkyy sulavina liikkeinä. Harjus ja taimen pysyttelevät kuitenkin piilossa.


”Olisikohan vesi liian korkealla ja ilma liian kirkasta”, Kontiainen pohtii ja pyyhkäisee yhden inisijän kasvoiltaan.


Sipuliteemakkara toimii kuulemma hyvänä hyönteiskarkotteena. Kun sitä syö pidempään, haju tosin pitää ihmisetkin etäällä. Kokeneella Lapin-kävijällä on myös kokemusta räkästä pahimmillaan.


”Kerran olimme Inarin yläpuolella. Laskin, että heittokäteni kämmenselällä oli 32 hyttystä, vaikka oli myrkkyä”, Kontiainen kertoo.


”Täälläkin suolla on mäkäräisiä enemmän kuin laki sallii.”


Muonionjoen rannassa nenään leijuu herkullinen tuoksu. Tamperelainen Heli Nikula kypsentää miehensä kanssa nuotiolla komean kokoista lohta, päivän saalista alempaa Tornionjoelta. Nikula kertoo odottaneensa Lapin-reissun hyönteisiä kauhulla.


”Hyttysiä oli ihan riittävästi, kun perkasin kalaa. Toistaiseksi olen kuitenkin pärjännyt hyvin.”


Nikula esittelee kaasulla toimivaa laitetta, jonka pitäisi pitää inisijät loitolla peräti 20 neliömetrin alueelta. Nyt sen virkaa toimittaa kuitenkin perinteisempi kikka, nuotion savu.


Hyttysten määrää on vaikea arvioida ja ennustaa, sillä kukaan ei pidä niistä virallista tilastoa ja laskeminenkin on hankalaa. Niin vuosittaiset kuin alueelliset vaihtelut ovat suuria.


Lapissa olosuhteet ovat hyttysille kuitenkin otolliset: pohjoisessa lumi sulaa nopeasti ja painanteisiin jää vettä, jossa toukkien kelpaa polskutella. Pari viikkoa lämmintä kesäsäätä tuo hyttyset esiin.


Poroissa imukärsillä on ehtymätön pitopöytä. Räkkä ajaa sarvipäät laumoiksi tunturien huipuille ja maanteille. Avoimet ja kuivat paikat eivät ole niin hyönteisten mieleen.


Ylempänä Muonionjoella Äijäkoski pauhaa vuolaana ja vaikuttavana. Vesimassojen melun yli eivät kuulu ininät.


Tuukka Haanpäätä, 10, ei väsytä. Hän on päässyt ensimmäistä kertaa miesten kalareissulle. Koskella kalaa narraamassa ovat myös isä Marko Haanpää ja tämän ystävä Aki Nousiainen.


”Alamittaisia harjuksia on tullut. Lohia on vain hyppinyt vedessä”, miehet kertovat.


Lapin räkkä ei heistä ole pelkkää legendaa. Muoniosta miehet matkaavat Tenolle. Mökki on metsän keskellä.


”Vähän pelottaa, mitä siellä on”, Haanpää tuumaa samalla kun ojentaa pojalleen hyttysmyrkkyä.


Kymmenestä reissusta ehkä kahdella on ympärillä kuhissut niin, että pieniä seuralaisia on joutunut jatkuvasti huitomaan pois.


”Etelän ihmiset taitavat myös olla paikallisia herkempiä”, miehet arvelevat.


Mitä tuumaa paikallinen? Myyjä Sari Hietala nostelee marketissa Muonion keskustassa tuotteita hyllyyn. Iltapäivä on jo pitkällä ja ulkona ilma väreilee helteestä.


”Ensimmäiset sääsket häiritsivät. Välissä oli sitten niin kylmät ilmat, että ne saivat siipeen. Olen hihattomilla jängällä ja rannalla”, Hietala kertoo.


Hänen aseensa ötököitä vastaan on tervanpoltossa syntyvän pikiöljyn ja ruokaöljyn sekoitus. Asiakkaat puolestaan lastaavat kaupan hyllyiltä koreihinsa täyden arsenaalin suihkeista verkkoihin. Vain vähän aikaa sitten ilman niitä oli vaikeaa olla.


”Poroista näkee, että räkkä on ollut kova.”


Artikkelia varten on haastateltu myös hyönteistutkija ­Reima Leinosta Kainuun ELY-keskuksesta. Kirjalliset lähteet: Juhani Itämies: Pistämätön hyttyskirja ja Jani Kaaro: ­Ötököitä Suomen luonnossa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Räkän hyönteiset janoavat verta

 Hyttysiä elää Suomessa noin 40 lajia, joista kymmenkunnasta on harmia ihmiselle. Veri maistuu vain naaraille: koiraiden ravintoa ovat kastepisarat ja kukkien nesteet.

 Mäkärät kuuluvat sääskien alalahkoon niin kuin hyttysetkin. 2–5 millimetrin mittaisen hyönteisen purema vuotaa pitkään.

 Polttiaiset ovat vain 1–2 millimetrin mittaisia sääskiä. Purema on hyttysen pistoa kivuliaammin. Ne pääsevät hyttysverkosta läpi.

 Paarmoista suurin osa liikkuu vain aurinkoisella säällä. Hyttysten tapaan vain naaras syö verta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  6. 6

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  10. 10

   Helsinki palkkaa ammattilaisia houkuttelemaan ihmisiä hammaslääkäriin – Sini Tienhaara tietää, mikä estää aikuista hoidattamasta hampaitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat