Kotimaa

Oman aikansa ABC elää nyt aivan toisenlaista elämää seurakunnan hellässä huomassa

Menneen ajan loma-Suomi, osa 4: Aika ajoi takavuosien suosikki­taukopaikan ohi, mutta entinen Keski-Suomen Turistikeskus on pienen seurakunnan hellässä huomassa.

Äänekoski. Mäntyrinteessä on lentopallokenttä, ja kun vähän tarkemmin katsoo, huomaa, että se on rakennettu vanhan, ison uima-­altaan päälle. Akvamariinin­siniset kaakelit erottuvat yhä selvästi hiekassa.

Tässä oli lyhyen kukoistuksen ajan taukopaikka parhaasta päästä matkailijalle, joka Taunuksella tai kuplavolkkarilla tahkosi helteistä kotimaataan. Oman aikansa ABC ennen kuin niitä oli edes keksitty. ABC uima-altaalla ja motellilla, missä nähtiin myös kansantaiteilija Irwin ja muut aikansa tähdet. Talvisin matkailija saattoi ostaa kolikolla hetken valaistusta lähiseudun laduille.

Keski-Suomen Turistikeskus ehti toimia mäntyrinteessä Hirvas­kankaalla 60-luvun puolivälistä 80-luvulle. Alussa keskus kannatti, kun kansan elintaso nousi ja yhä useammat suomalaiset pystyivät ostamaan oman auton. Vanhoissa kuvissa keskuksen edessä on rivi lippu­tankoja, joissa on Euroopan maiden lippuja, joten siellä varmaan pysähtyi myös moni ulko­maalainen turisti.

Paikan perusti 1966 tunnettu äänekoskelainen bussiyrittäjä Elis Hirvi. Hän halusi keskuksen etupihalle isännästä muistuttavan merkin, isokokoisen hirvipatsaan.

Päärakennuksessa oli iso ravintola ja baari, ylempänä rinteessä 11-huoneinen motelli, jossa suihku ja vessa olivat ajan henkeen käytävällä. Alimpana tontilla oli takavuosien huolto­asemasuosikki Gulf. Hirvi kuoli vuonna 1976, jokin vei paikan vedon pois ja toiminta kuihtui hiljalleen uusista yrittäjistä huolimatta.

Se oli Turistikeskuksen ensimmäinen elämä. Toinen elämä alkoi vuonna 1989, kun pankki myi rakennuksen uusille ostajille, jotka näkivät keskukselle täysin uuden elämän.

Katolla siinä, missä 60-luvulta lähtien oli lukenut Turistikeskus, lukee nyt Elävät kivet seurakunta. Pastori Matti Savolainen saa selittää.

”Vanhoista kuvista näkee, miten aukea tämä paikka oli. Talot tehtiin paikalla olleista puista”, Savolainen kertoo ja vie kierrokselle seurakuntansa tiloihin.

Mutta hirveä ei enää näy.

”Myin sen tuhannella markalla. Joku sen osti, kävi nosturilla hakemassa tuosta ja vei pois joskus 90-luvulla.”

Päärakennuksen alakerrassa on nyt kahvio, jota käytetään tilaisuuksien yhteydessä. Näkee, että seurakunta on tehnyt paljon työtä, jotta paikat ovat kunnossa ja siisteinä. Pöytärivit ovat suorat ja liinat ojennuksessa. Kahvion­ etuosan karut betonipylväät kertovat, että aiemmin tämä osa oli ulkoilmassa.

Mutta talon keskipiste on seuraavassa kerroksessa, jossa on suuri sali. Savolainen esittelee, mistä kohdin meni baarin seinä ja missä oli ravintolapuoli. Seinällä on nyt iso Jeesus-lippu, Jeesuksen sukupuu ja karttoja Israelista. Savolainen esittelee maita, joissa seurakunta on tehnyt avustustyötä.

”Ravintola ja baari olivat jääneet ihan sellaiseen kuntoon, kun me saimme tämän. Täällä oli vielä viinapullotkin paikallaan ja paljon sotkun siivoamista”, hän kertoo.

Nyt salissa vallitsee järjestys ja on helppo huomata, että musiikki täällä edelleen soi. On pienen klubin verran äänentoistolaitteita, takaseinällä pieni miksauspöytäkin. Tuoleja on yli kaksi sataa, vaikka seurakunnassa on jäseniä muutamia kymmeniä.

”Meillä on tilaisuuksissa aina musiikkia. Se on ylistys- ja palvontamusiikkia. Parhaimmillaan ihmisiä oli noin 240, kun Viktor Klimenko kävi täällä laulamassa”, Savolainen sanoo.

Kierros jatkuu vanhalle uima-altaalle. Mittaamme sen askelin: suunnilleen 21 kertaa 11 metriä. Savolainen kertoo, että se sai hiekan päälleen turvallisuussyistä. Ei haluttu, että lapset putoavat sinne.

Helteisessä mäntyrinteessä ja Nelostien äänimaailmassa syntyy väkisinkin mielikuvia amerikkalaisesta 60- ja 70-lukujen motellikulttuurista. Näkymässä huomio kiinnittyy yksityiskohtaan: valtava muovinen hampurilainen lepää alatontilla olevan huoltamo-grillin katolla.

Motellissa on pitkä käytävä, jonka varrella on yksitoista numeroitua ovea. Kun sellaisen avaa, näkee huoneen, jonne mahtuu kaksi kapeaa sänkyä ja pöytä. Ohje seinässä varoittaa heikosta äänieristyksestä, minkä voi uskoa. Aikanaan huoneista on ollut vain muutaman metrin kävely toiselle uima-altaalle, joka oli melkein talon seinässä kiinni sen toisella puolella. Nyt seurakunta majoittaa ajoittain niihin vieraitaan ja esiintyjiään.

Savolainen on valtakuntaansa tyytyväinen. Entisestä juhla­paikasta on tullut koti seura­kunnalle, jota voi luonnehtia kristilliseksi karismaattiseksi liikkeeksi. Sinne ovat Savolaisen mukaan kaikki tervetulleita.

”Tämä on ollut meillä jo kauemmin kuin se oli aikanaan ­Turistikeskuksena. Virallisesti seurakunta aloitti tässä 1993”, Savolainen sanoo.

”Me koimme Jumalan johdatuksena tämän paikan ostamisen. Siinä oli iso haaste, kun tämä oli aika tyyris suhteessa kuntoon. Paljon on tehty remonttia.”

Paljon on muuttunut myös Nelos­tien maisemassa, joka entisen 60-lukulaisen ravintolasalin ikkunasta aukeaa Teboil-huoltamon ja muovihampurilaisen yli. Yhdellä silmäyksellä näkee ison osan maan muutoksesta.

Tavallistakin valtavammalla Hirvaskankaan ABC:llä voi tankata mobiilisovelluksella tai asioida Alkossa, postissa tai apteekissa. Kauempana taivaanrannassa rakennetaan uutta Suomea vanhan pohjalle. Siellä nousevat Äänekosken tulevan biotuotetehtaan nosturit.

Hirvaskangas puolestaan on viime vuosina tullut tunnetuksi ihan toisesta asiasta, sillä huutokauppakeisari Aki Palsanmäen talo on vain parin kilometrin päässä.

Menneen ajan loma-Suomi -juttusarjan ensimmäisen osan voit lukea täältä, toisen täältä ja kolmannen täältä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Automatkailu
 • Kotimaan matkailu
 • Äänekoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  4. 4

   Valkoisen talon tiedottaja kommentoi ahdistelusyytöksiä: Amerikka tiesi syytöksistä, mutta valitsi Trumpin presidentiksi niistä huolimatta

  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  7. 7

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  8. 8

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  5. 5

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää