Kotimaa

Europarlamentaarikko Nils Torvalds: ”Häviämme kilpailussa, jos EU hajoaa”

HS:n Lauantaivieras-haastattelussa europarlamentaarikko Nils Torvalds (r) miettii, millaisessa maailmassa hänen lapsenlapsensa joutuvat elämään.

Europarlamentaarikko Nils Torvaldsilla (r) on paljon sanottavaa Turkkiin liittyvistä kysymyksistä ja EU:n suhtautumisesta joihinkin asioihin. Turkilla ei ole hänen arvionsa mukaan enää aikomustakaan pyrkiä ­EU:hun, vaan maa pelaa EU-jäsenyydellä ja pakolaissopimuksella taktista peliä.

Torvalds arvioi pakolaissopimuksen kaatuvan. Hänestä ulkorajoja pitäisi pystyä valvomaan, sillä niiden vuotaminen aiheuttaa vakavia seurauksia.

”On ihan huuhaata luottaa siihen, että Turkki hoitaa asioita puolestamme.”

Torvaldsin mukaan Turkin tilanteesta ei puhuta EU:ssa riittävän kriittisesti. EU:ssa ei paneuduta tarpeeksi asioiden taustoihin, mikä on hänestä vaarallista.

”Minua on pitkään häirinnyt tapa, jolla EU:ssa on suhtauduttu esimerkiksi arabikevääseen ja Ukrainan kriisiin.”

Ennen EU-uraansa Torvalds on työskennellyt Ylellä muun ­muassa toimittajana ja kirjeenvaihtajana Moskovassa ja Pietarissa. Toimittajan työt antoivat hyvät eväät myös europarlamentaarikon työhön.

”Lakiesityksenkin saadessaan pitää hahmottaa ongelma mahdollisimman laajasti, jotta pystyy vaikuttamaan asiaan.”

Torvalds nousi Euroopan parlamenttiin puolustusministeriksi siirtyneen Carl Haglundin (r) tilalle vuonna 2012. Liberaaliin ALDE-ryhmään parlamentissa kuuluva Torvalds kertoo, että tuolloin hänellä oli vain hatara kuva siitä, millaista europarlamentaarikon työ on ja miten siinä pärjää.

”Nyt neljän vuoden jälkeen tiedän, mitä pitää tehdä. Tärkeintä on valita avustajat, joihin on sataprosenttinen luottamus.”

Torvaldsin mielestä avustajille voi antaa vapaat kädet toimia, kuten he parhaaksi näkevät.

Parlamentissa Torvalds on erikoistunut ympäristö-, ilmasto- ja energia-asioihin. Hän kertoo halunneensa juuri näiden asioiden pariin siksi, että ilmasto on suuri haaste ja ilmasto­asioissa EU:lla on varsinaista päätäntävaltaa. Samoista syistä hän on budjettivaliokunnassa.

”Budjettivaliokunta on se, jossa annetaan tai ollaan antamatta välineitä, joilla asioihin puututaan. Budjettivaliokunta ei ole erityisen seksikäs, mutta on tärkeää ymmärtää, miten EU:n budjetti rakentuu ja mitä siitä seuraa.”

Torvalds sai tehtäväkseen esitellä parlamentissa ILUC-direktiivin, joka hillitsee pellolla tuotettavien raaka-aineiden käyttöä liikenteen polttoaineissa.

EU esitti vastikään myös päästövähennystavoitteet kullekin maalle. Suomen on vähennettävä asumisen, liikenteen ja maatalouden päästöjä lähes 40 prosenttia, kun keskimäärin vähennystavoite EU:ssa on 30 prosenttia.

”Suomen osuus päästövähennyksissä ei ole kohtuullinen.”

Torvalds uskoo, että Suomen on mahdollista saavuttaa asetettu tavoite, mutta oikeudenmukaisuuden ja EU:n uskottavuuden vuoksi siihen olisi hänestä tärkeää saada metsä mukaan.

Esityksessä linjattiin, kuinka jäsenmaiden maankäyttö, esimerkiksi metsänhoito, vaikuttaa päästötavoitteisiin. Talousmetsää ei vielä hyväksytty varsinaiseksi hiilinieluksi Suomen toiveesta huolimatta. Torvaldsin mukaan tämä johtui siitä, ettei ole luotettavaa mittaustapaa.

”Siksi on koottava yhteen kaikki metsäviisaat ja luotava mittausjärjestelmä, joka kelpaa komissiolle.”

Metsiin liittyvät kysymykset vaativat parlamentissa Torvaldsin mukaan jatkuvaa vääntöä. Muualla EU:ssa metsä ei ole niin merkittävässä roolissa kuin Suomessa.

EU:n suurin haaste on Torvaldsin mukaan tällä hetkellä yhden koon sukkahousujen mukainen ratkaisu, kuten hän itse asiaa nimittää.

Kun alkuaikoina EU:ssa oli vain vähän ja samankaltaisia jäseniä, kaikille sopivia ratkaisuja oli melko helppo löytää. Kun taustaltaan ja kulttuuriltaan erilaisia jäseniä on Britannia mukaan lukien 28, yhteisen sävelen löytäminen on vaikeampaa.

Kaikki jäsenet eivät kehity samassa tahdissa ja samaan suuntaan. Tämä on johtanut Torvaldsin mukaan haihatteluun ja populismiin.

”Mietin, millaisessa maailmassa lapsenlapseni joutuvat elämään.”

Torvaldsin mukaan olisikin syytä katsoa, mitä tehdään väärin ja milloin ”yhden koon sukkahousut” kiristävät liikaa. EU:n hyvänä puolena Torvalds pitää EU:n perusajatusta siitä, että se yhdistää hajanaisen Euroopan suuremmaksi ja kilpailukykyisemmäksi tuotantoalueeksi.

”Jos emme pysty pitämään EU:ta koossa, häviämme kansainvälisessä kilpailussa. Tämä on EU:n varsinainen ydinajatus, jota pitää puolustaa henkeen ja vereen.”

Viisi kysymystä euroedustajalle

1 Paljasta kulissien takainen vaikuttaja EU:ssa.

Parlamentin pääsihteeri. Lisäksi puhemies Martin Schulzin ympärille kerääntynyt kuppikunta, johon kuuluvat Manfred Weber (EPP), Gianni Pittella (S&D) ja Guy Verhofstadt (ALDE). Jos joku haluaa herrakerhon nimetä, se on tämä.

2 Kenen suomalaisen europarlamentaarikon työtä arvostat?

Riippuu kysymyksestä. Meillä on melko sopuisa, yhteistyökykyinen ja pätevä meppiryhmä. Teollisuus- ja ympäristökysymyksissä Henna [Virkkunen] ja Anneli [Jäätteenmäki], keskustelukumppanina Paavo Väyrynen, ja Kyllösen Merja on äärimmäisen hyvä tyyppi.

Tämä on hyvin tilannekohtaista.

3 Mikä on lempipaikkasi Brysselissä?

Pyöräilyreitti kotiosoitteesta parlamenttiin. Yritän pyöräillä töihin, mutta aina se ei onnistu. Teemme niin pitkiä työpäiviä, että käy huonosti, jos ei hoida kuntoa.

4 Mitä kaipaat Suomesta?

Hapanleipää ja joskus vähän lakritsaa.

5 Miten vietät viikonloppusi?

Aika usein olen Suomessa julistamassa EU:n ilosanomaa kansalle.

Jos olen Brysselissä, yritän lähteä jonnekin. Tunnin tai parin automatkan päässä on esimerkiksi Düsseldorf ja Amsterdam. Jos sitä ei käytä hyväkseen, on vain tyhmä.

Voi sivistää itseään, sillä sivistyksestä on aina jonkin verran puutetta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Nils Torvalds

 Syntynyt 7. elokuuta 1945 Tammisaaressa.

 Opiskellut kansantaloustiedettä Moskovassa ja oikeustieteitä Helsingissä.

 Oli ehdolla Euroopan parlamenttiin vuonna 2009, mutta ei päässyt läpi.

 Nousi heinäkuussa 2012 Carl Haglundin tilalle Euroopan parlamenttiin.

 Rkp:n varapuheenjohtaja vuosina 2008–2011.

 Työskennellyt Ylellä muun muassa toimittajana ja kirjeenvaihtajana.

 Vaimo ja viisi lasta.

 Asuu Helsingissä ja Brysselissä, kesäisin Turunmaan saaristossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan unioni
 • EU
 • Rkp

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  9. 9

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  10. 10

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää