Kotimaa

Alkoholia saa ostaa velaksi ensi vuonna

Alkoholilain uudistus sallii viinan ostamisen velaksi. Uudistuksen myötä festivaaleilla voi maksaa kerralla pääsylipun, virvokkeet ja ostokset.

Alkoholia saa ostaa velaksi mahdollisesti jo ensi vuonna, jos alkoholilain kokonaisuudistus toteutuu hallituksen kaavailemassa muodossa.

Se mahdollistaisi esimerkiksi musiikkifestivaaleilla maksamisen niin, että yhdellä maksulla voisi hoitaa sisäänpääsymaksun ja muut ostokset, sanoo Matkailu-­ ja Ravintolapalvelut Maran varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

”Viinarannekkeista” tulee iso juttu, Aittoniemi arvioi.

Hänen mukaansa alalla on paljon kiinnostusta rannekkeita kohtaan. Mahdollisia käyttäjiä voisivat olla yökerhot, kylpylät ja teatterit.

Esimakua tulevasta on koettu tällä viikolla Helsingin Rautatientorilla järjestettävässä oluttapahtumassa, johon voi hankkia alkoholirannekkeen.

Se on kuin rajallinen luottokortti. Henkilötietonsa näytet­tyään asiakas voi hankkia tapahtumasta juotavaa korkeintaan viidelläsadalla eurolla. Lasku ostoksista tulee kotiin.

Viranomaiset tutkivat parhaillaan, rikkooko oluttapahtumassa asiakkaille tarjottu ranneke lakia, kertoi Lännen Media rannekkeiden tulosta kertovassa kirjoituksessaan torstaina.

Lännen Median mukaan Etelä-­Suomen aluehallintovirasto aikoo lähettää rannekkeista selvityspyynnön tapahtuman järjestäjälle, Lammin Sahdille.

Alkoholia saa tällä haavaa ostaa velaksi vain luottokortilla.

Ostaminen velaksi tulee mahdolliseksi vasta valmistumassa olevan alkoholilain kokonaisuudistuksen yhteydessä, vahvistaa peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) erityisavustaja Hanna-Maija Kause.

Lakiuudistuksen pitäisi tulla voimaan ensi vuonna. Alkujaan hallituksen piti antaa uudistus eduskuntaan keväällä. Se venyy kesälomien yli sote-uudistuksen takia, eikä tule siksi voimaan vielä vuodenvaihteesta, kuten oli suunniteltu. Tarkempi aikataulu selviää lomien jälkeen.

”Isoissa tapahtumissa olisi käyttöä maksutavoille, joilla voisi hoitaa kaikki hankinnat kerralla”, Maran Aittoniemi sanoo.

Esimerkiksi musiikkifestivaaleilta voisi hankkia samaan laskuun pääsylipun, syömiset ja juomiset ja vielä t-paidan mukaansa, hän kuvailee.

”Alkoholilainsäädäntö on vienyt tästä järkevyyden, koska velaksi ei saa myydä. Jos taas myy tapahtuman ulkopuolisille, se voidaan tulkita alkoholin välittämiseksi eteenpäin.”

Maraan on tullut toiveita yhdestä maksuvälineestä. Se voisi olla lähimaksamista, maksamista jälkeenpäin tai niin, että takana on pankkikortti, jolta maksu veloitetaan.

”Tavallinen ravintola taas voisi käyttää järjestelmää niin, että lounaita veloitetaan jälkikäteen”, Aittoniemi miettii.

Vastaava järjestelmä on jo käytössä kylpylöissä, sanoo Rantasipin ketjujohtaja Juha Tiainen. Ketjun hotelleissa on kylpylöitä muun muassa Hämeenlinnan Aulangolla, Vaasassa, Ikaalisissa ja Siuntiossa.

”Hotelliasiakas voi ostaa huoneavaimella kylpylässä, ja se rekisteröidään laskuun. Päiväkävijä taas saa elektronisen rannekkeen, jolla voi lunastaa ruokaa, virvokkeita ja alkoholia. Kaikki maksavat laskun poistuessaan.”

Rannekkeet ovat toimineet hyvin, Tiainen sanoo. Tulevaisuudessa maksaminen on vielä helpompaa, ja apuna voi olla älypuhelin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • Laki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää