Kotimaa

Nyt on otollisin aika pistoille ja puremille – harhauta ampiainen siirtymällä sivummalle

Ampiaiset ottavat nyt enemmän riskejä ruokaa saalistaessaan ja aiheuttavat samalla kiusaa ihmisille. Päivystyksissä on hoidettu paljon pistoksen saaneita. Valtaosa pistoista hoituu kotikonstein.

Ampiaiset tunkevat nyt joka paikkaan. Ne pörräävät eväskoriin ja hamuavat terassin pöydällä olevia grilliruokia. Moni on saanut viime päivinä tuntea nahoissaan kivuliaan tuikkaisun. Ampiaisten suuri määrä on näkynyt myös päivystyksissä ympäri Suomea. Esimerkiksi Helsingin Haartmanin sairaalan päivystyksessä päivystyskäynnit ovat lisääntyneet selvästi, kertoo apulaisylilääkäri Salla Kumpulainen. Viime viikolla on päivittäin ollut hoidettavana useampi potilas.

”Hoidettavana on ollut potilaita, jotka ovat saaneet ampiaisen pistosta allergisen yleisreaktion tai on tiedetty potilaan olevan allerginen ampiaisen pistolle, vaikka vointi olisikin hyvä päivystykseen hakeutuessa”, Kumpulainen kertoo.

Päivystyksen vastaava ylilääkäri Teemu Elomaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä kertoo, että ampiaisen pistoja on näkynyt sekä alueen päivystyksessä että myös Finn-Hems20-lääkärihelikopteriyksikön työssä, missä Elomaa työskentelee.

”Ampiaisen piston aiheuttamia hälytyksiä on tullut aika tavalla koko Varsinais-Suomen alueella muun muassa saaristoon.”

Myös Jyväskylän keskussairaalan päivystyksessä pistojen vuoksi hoidossa on tänä vuonna ollut potilaita selvästi aiempaa enemmän. Ensihoidon ylilääkäri Mikko Lintu kertoo, että useilla potilailla on ollut runsaasti pistoksia.

Useita pistoksia voi saada esimerkiksi astuessaan maa-ampiaispesään. Henkeä uhkaavia allergisia reaktioita ei ole tältä kesältä Linnun tiedossa Jyväskylän alueella.

”Monta pistosta saaneet potilaat ovat kuitenkin olleet kipeitä.”

Ampiaisen pistos tuntuu ikävältä, mutta on harvoin vaarallinen. Suomessa pistiäisallergisten määrää ei tarkasti tiedetä, mutta allergiaa arvioidaan olevan alle prosentilla aikuisista. Allerginen reaktio ei tule ensimmäisestä pistosta, vaan elimistön herkistymisen kautta aikaisintaan toisella kerralla.

Allergia voi vaihdella lievästä vaikeaan ja pahimmillaan olla henkeä uhkaava. Tällöin allerginen reaktio ei rajoitu pistospaikkaan vaan laajenee yleistyneeksi reaktioksi. Oireina voi silloin olla esimerkiksi iho-oireita, kuten laaja-alaista ihon punoitusta, kasvojen tai hengitysteiden turvotusta, astmaoireita, pahoinvointia tai verenpaineen laskua.

”Myös henkilölle, joka ei ole allerginen, useammasta pistosta voi tulla oireita. Suosituksena onkin, että jos tulee useampi pisto, täytyy huolellisesti tarkkailla oireita ja tarvittaessa hakeutua hoitoon”, kertoo HUS:n Iho- ja allergiasairaalan osastonylilääkäri Paula Kauppi.

Ampiaisia karttaakseen kannattaa pitää makeat juomat poissa niiden ulottuvilta. Apulaisprofessori Jouni Sorvari Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että ampiaiset hakeutuvat nyt ihmisten lähelle ruoan toivossa. Loppukesästä hyönteisravinto alkaa käydä vähiin ja ampiaiset alkavat stressaantuneena etsiä ruokaa paikoista, joihin ne eivät normaalisti tulisi.

Limsat, oluet ja siiderit ja grillattu liha tai kala kelpaavat hyvin ampiaisille, sillä ne tarvitsevat sokeripitoista hiilihydraattia omaksi polttoaineekseen. Lihasta saatavaa proteiinia ne taas syöttävät toukille.

Ampiaisen pörrätessa ympärillä alkaa helposti huitoa, mutta se ei Sorvarin mukaan kannata, sillä huitominen saattaa ärsyttää niitä. Mieluummin kannattaa vaihtaa paikkaa parin metrin päähän.

”Yleensä ne lopettavat siihen. Äkkinäisiä liikkeitä kannattaa välttää, mieluummin hitaasti pyyhkäistä ampiainen pois”, Sorvari neuvoo.

Huitominen ei auta sinnikkään paarmankaan kohdalla. Paarmat löytävät ihmisen näön ja hiilidioksidin avulla, joten huitomisella vain pahimmillaan houkuttelee kimppuunsa kauempana lenteleviä paarmoja, sanoo tutkija Juha Jantunen Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

”Usein ympärillä paarmoja on vain pari. Kun odottaa niiden laskeutuvan ja ottaa nirrin pois, tulee mukavan rauhallista.”

Paarman purema aiheuttaa isohkon paukaman ja kovaa kutinaa, joka useimmiten alkaa laantua jo alle vuorokaudessa. Allergiset reaktiot ovat hyvin harvinaisia.

Vaikka pistiäisistä riesaa onkin, niistä on luonnossa paljonkin hyötyä, muistuttavat hyönteistutkijat. Ampiaiset pitävät tuhohyönteisten kantaa aisoissa saalistamalla esimerkiksi kirvoja. Kimalaiset taas ovat tärkeitä marjakasvien ja hedelmäpuiden pölyttäjiä.

Pesät kannattaa tutkijoiden mukaan hävittää vain, jos ne aiheuttavat välitöntä vaaraa ihmisille tai kotieläimille. Hävitys kannattaa tehdä viileällä säällä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa keväällä tai alkukesällä, jolloin pesä on vielä pieni.

“Pesä pudotetaan kokonaisena pussiin ja tuhotaan esimerkiksi pakastamalla. Yleensä ampiaiset eivät rakenna pesäänsä samaan paikkaan perättäisinä vuosina”, neuvoo Helsingin Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari Juho Paukkunen.

Pesää hävittäessä kannattaa suojata itsensä kunnolla. Paras on mehiläistarhurin päähine, joka suojaa koko pään ja kaulan.

Näin pidät surisijat poissa

1 Ampiaiset pesivät räystäiden lisäksi mielellään vinteille, joten kulkuaukot sinne kannattaa tukkia.

2 Pihalla syödessä voi tehdä kauemmas terassista pistiäisbaarin. Baarissa voi tarjoilla viipaloituja hedelmiä ja makeaa nestettä. Näin ampiaiset saattavat pysyä kauempana ruokailijoista.

3 Vältä voimakkaita hajusteita ja kirkkaita värejä, jotka saat­tavat houkutella pistiäisiä.

4 Jos ampiaisista on paljon kiusaa pihapiirissä, voit tehdä niille erilaisia ansoja. Laita astiaan esimerkiksi olutta ja fariinisokeria tai ananasmehua ja etikkaa. Tyhjästä muovipullosta saa myös ansan leikkaamalla siitä yläosan pois ja lisäämällä alaosaan reilusti vettä, hunajaa, etikkaa ja tippa astianpesuainetta. Parhaiten ansat toimivat elo-syyskuussa.

5 Paarmoilta voi yrittää suojautua parhaiten peittävällä vaalealla vaatetuksella. Hyönteiskarkotteita voi kokeilla.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kylmäpakkaus on hyvä ensiapu

 Ampiaisen ja mehiläisen pistos aiheuttaa yleensä kaikille lievää pistoskohdan punoitusta ja kipua. Oireet häviävät yleensä parissa vuorokaudessa. Paikallista ärsytystä ja punoitusta voi ensiapuna hoitaa kylmäpakkauksella ja hydrokortisonivoiteella. Jos piston on aiheuttanut mehiläinen, sen pistin kannattaa poistaa varovasti niin, ettei myrkkypussi tyhjene ihoon.

 Jos pistos on raajassa, sitä kannattaa lepuuttaa. Pistoskohdan raapimista tulee välttää. Tarvittaessa voi ottaa antihistamiinia, jota saa ilman reseptiä apteekista.

 Allergisen kannattaa ottaa heti antihistamiinin lisäksi kortisonitabletteja esimerkiksi kyypakkauksesta. Jos kortisoni ei laske turvotusta ja oireilu pahenee: tulee hengenahdistusta tai pahoinvointia, tulee hakeutua päivystykseen.

 Päivystykseen pitää mennä myös, jos pisto on pään tai kaulan alueella. Erityisesti suun sisäpuolelle, kieleen tai nieluun tullut pistos voi olla vaarallinen. Päivystykseen on syytä hakeutua myös silloin, jos pistoksen saanut on alle 2-vuotias tai heikkokuntoinen, iäkäs ihminen tai jos pistoksia on tullut useita.

 Kaikkein herkimmät kantavat mukana adrenaliiniruiskua, jolla hoidetaan vakavia yleisreaktioita. Vaikeaan ampiais- ja mehiläisallergiaan annetaan myös siedätyshoitoa. Se tehoaa jopa 90 prosentilla hoidetuista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • pistiäiset
 • Hyönteiset
 • Luonto
 • Kesä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   Entinen penkkipunnertaja löi pahoinpitelyyn väliin mennyttä miestä ”koukkulyönnillä” päähän – mies menetti tajuntansa jo ennen kaatumista ja sai vakavan aivovamman

  3. 3

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Mustan Barbaarin äiti kertoi oikeudessa luulleensa poliisia kerjäläiseksi – ”Kun katselin häntä, minulle ei tullut mieleenkään, että hän voisi olla poliisi”

  6. 6

   Suomessa sodan rökäletappiosta tehtiin torjuntavoitto, Saksassa osataan hävetä – Roman Schatz tuo esiin suomalaisten ja saksalaisten erot toisen maailmansodan käsittelyssä

  7. 7

   Ursa kertoo paikantaneensa Inarin meteoriitin syöksypaikan: kappaleet putosivat Suomen syrjäisimpään kolkkaan Vätsäriin – ”Eräät havaitsijat tunsivat tärinän kehossaan”

  8. 8

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  9. 9

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  10. 10

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  4. 4

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  5. 5

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  6. 6

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  7. 7

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  8. 8

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  9. 9

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  10. 10

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää