Kotimaa

Brasiliassa ruokabaaria pitänyt ruokaintoilija: Tällaista ruokaa nautitaan brasilialaisessa kotikatsomossa

Kuivalihaa, papumuhennosta ja grilliruokaa – tätä on brasilialainen keittiö.

5.8. alkaviin Rion olympialaisiin voi valmistautua kokkaamalla kisakatsomoa varten brasilialaisia herkkuja.

Brasiliassa urheiluun suhtaudutaan täydellä sydämellä, kertoo vuonna 2008 Suomeen tullut Jose Reinaldo Santos Soares, kutsumanimeltään Bom Cabelo. Yhtä tärkeää on kuitenkin hyvä ruoka, jota syödään urheilua katsoessa läpi päivän.

Soaresin mukaan sopeutuminen maamme kulttuuriin on sujunut hyvin. Soares päätyi Suomeen ystävänsä kautta, joka kutsui Soaresin pohjolaan opettamaan tanssia ja kamppailulajia sekä tanssia yhdistävää capoeiraa.

Brasilian alempien sosiaaliluokkien asuinalueella favelassa omaa ruokabaariakin pitänyt Soares kertoo, että urheilua seurataan Brasiliassa yleensä kotoa käsin. Ystävien kanssa kokoonnutaan yhteen, valmistetaan hyvää ruokaa, juodaan viileää olutta ja nautitaan urheilusta.

”Favelassa grillataan usein suorilla, betonisilla katoilla. Urheilua katsotaan kotona, koska halutaan tehdä ruokaa itse. Grillaaminen on tärkeä osa brasilialaista ruokakulttuuria”, Soares kertoo.

Jos viikonloppuna on luvassa jalkapalloa tai muuta mieleistä urheilua, valmistelut aloitetaan jo edeltävänä päivänä. Ruokaa ja olutta ostetaan valmiiksi, jotta kokkaaminen voidaan aloittaa heti aamusta.

Brasilialainen ruoka on usein grilliruokaa, ja liha kuuluu tärkeänä osana ruoanlaittoon. Grillissä valmistuvat niin täyslihamakkarat kuin suuretkin lihapalat.

”Pieniä pihvejä ei käytetä, vaan on normaalia, että grilli täytetään monien kilojen painoisilla lihapaloilla, joiden annetaan paistua rauhassa meheviksi”, Soares sanoo.

Brasilialaiseen grilliin sopivat myös monenlaiset sisäelimet kuten possun munuaiset, naudan sydän, maksa, mahalaukku ja jopa suolet. Kaikki ruhon osat siis käytetään hyväksi.

Grillatun lihan lisukkeena brasilialaiset nauttivat esimerkiksi perunasalaattia.

”Brasilialaista perunasalaattia varten keitetään perunaa ja porkkanaa, jotka kuutioidaan niiden viilennettyä. Joukkoon sekoitetaan kuutioitua omenaa ja majoneesia – ja salaatti on valmis.”

Brasiliassa syödään paljon riisiä, mutta myös perinteinen farofa-lisuke sopii lihan kanssa nautittavaksi. Soares neuvoo helpon tavan valmistaa farofaa:

Hakattu valkosipuli paistetaan öljyssä tai voissa. Joukkoon sekoitetaan sipulia, kevätsipulia, kananmunaa, juustokuminaa, mustapippuria, korianteria ja lopuksi maniokkijauhoa. Jauhon paahtamista jatketaan, kunnes koostumus on tasaisen paksu.

Tärkeä ruoka brasilialaisille on Soaresin mukaan myös kansallisruoka feijoada. Se on hyvin ruokaisa papupata, josta löytyy niin makkaraa kuin possunlihaakin. Myös kuivattua lihaa käytetään usein ruoan valmistamiseen. Soares kertookin valmistavansa itse kotona erilaisia kuivattuja lihoja.

Sitruuna ja limetti näyttelevät tärkeää roolia brasilialaisessa maustamisessa. Lisäksi perinteisiä mausteita ovat valkosipuli, suola, mustapippuri, juustokumina, kevätsipuli ja korianteri. Chiliä lisätään vasta lopuksi, sillä kaikki eivät pidä sen tulisuudesta. Sitä on kuitenkin ruoassa melkein aina.

Soaresin mielestä suomalaiset eivät oikein osaa maustaa ruokaansa. Hän vinkkaa kokeilemaan juustokuminan käyttämistä, sillä sen avulla saa ruokaan paljon makua. Soares kertoo itse käyttävänsä kaikessa ruoanlaitossa juustokuminaa.

Vaikka suomalainen ruoka eroaa paljon brasilialaisesta ruoasta, Soaresilla on yksi herkku yli muiden: savukala.

”Brasiliassa kalaa ei savusteta. Maistoin Suomessa ensimmäistä kertaa savukalaa ja tykästyin siihen heti. Sittemmin olen opetellut savustamaan kalaa itse kotona”, Soares kertoo.

Kisakatsomoon naposteltavaksi sopii muun muassa rapeaksi paistettu kana.

”Paloiksi leikattu kana on erinomaista sormiruokaa. Kananliha maustetaan merisuolalla, limetillä, valkosipulilla ja juustokuminalla ja paistetaan öljyssä rapeaksi”, Soares vinkkaa.

Ruokajuomaksi valitaan usein olut ja sokeriruokoviinasta, limetistä ja sokerista valmistettu caipirinha-drinkki.

Soaresin mukaan melkein kaikki brasilialaisen ruoan valmistamiseen tarvittavat ainekset löytyvät myös Suomesta. Kannattaa käydä kiertelemässä etnisiä kauppoja, joiden valikoimat ovat usein erittäin hyvät, hän vinkkaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Brasilia
  • Rion olympialaiset

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

      Tilaajille
    2. 2

      Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

      Tilaajille
    3. 3

      Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

    4. 4

      ”Kokoomuksen pitäisi olla viisi kertaa keskustaa suurempi” – kolme arviota, miksi kokoomuksen kannatus nousee ja keskusta kyntää

    5. 5

      Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

    6. 6

      Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

    7. 7

      Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

    8. 8

      HS seuraa USA:n Grand Prixia: Vettel toiseksi– suomalaiset joutuivat taipumaan

    9. 9

      Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

      Tilaajille
    10. 10

      Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

      Tilaajille
    11. Näytä lisää
    1. 1

      Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

      Tilaajille
    2. 2

      Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

      Tilaajille
    3. 3

      Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

    4. 4

      Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

      Tilaajille
    5. 5

      Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

    6. 6

      Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

    7. 7

      Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

    8. 8

      ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

    9. 9

      Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

    10. 10

      Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

      Tilaajille
    2. 2

      ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

      Tilaajille
    3. 3

      Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

    4. 4

      ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

    5. 5

      ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

    6. 6

      Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

      Tilaajille
    7. 7

      Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

    8. 8

      Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

      Tilaajille
    9. 9

      Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

      Tilaajille
    10. 10

      Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

    11. Näytä lisää