Kotimaa

Hotellit täynnä ja kauppojen hyllyt tyhjinä – Kesätapahtumat kannattelevat monia pikkukuntia

Kesätapahtumien aikana hotellit täyttyvät ja kauppojen hyllyt tyhjenevät.

Hollola

Kesätapahtumat ovat pienille kunnille ja kylille monella tavalla tärkeitä. Yrityksille ne voivat nousta taloudellisesti vuoden merkittävimmäksi ajaksi.

Tutkittua tietoa aiheesta on vain vähän. Heinäkuun keskipaikkeilla vietettävän Kuhmon kamarimusiikkifestivaalien taloudellista merkitystä selvitettiin opinnäytetyöllä toistakymmentä vuotta sitten, kertoo Kuhmon kaupunginjohtaja Eila Valtanen.

Tuolloin Valtanen arvioi, että 35 000 myytyä lippua ja 8 000–10 000 kävijää toisivat Kuhmoon kaikkiaan noin kaksi miljoonaa euroa.

”Kyseessä on arvio, ja selvitys kannattaisi uusia. Vieraat viipyvät jopa viikon. Kauppojen ja ravintoloiden liikevaihto kasvaa, mikä osaltaan vaikuttaa kunnan verotuloihin”, Valtanen kommentoi.

Hollolan kirkonkylässä palataan kahden vuoden välein vuosisatojen taa. Viimeksi Keskiaikatapahtumaa vietettiin viime viikonloppuna.

Kuivunut heinä taittuu jalkojen alla, kun ihmiset kiertävät markkinakojuja ja suuntaavat seuraamaan näytöksiä. Kun noin 600 asukkaan kylään tulee yhtäkkiä iso tapahtuma, se näkyy kaikkialla.

Kylänraitin varrella kiemurtelee jono puiselle kioskirakennukselle. Myös viereisessä kahvilassa on tungosta. Hyvinkääläinen Raili Pihkala ja Lopella asuvat Helena Jääskeläinen ja Raine Klippi ovat istahtaneet Vanhan Kunnantuvan nurkkapöytään pullakahveille.

”Tulimme Lahdesta veneellä varta vasten markkinoille. Olemme monesti käyneet kirkonkylässä lauantaisin, kun kirkossa on ollut häitä. Ei ole koskaan ollut näin paljon ihmisiä”, he kertovat.

Joutsassa on vietetty Joutopäivät-kesätapahtumaa heinäkuun alkupuolella jo vuosikymmeniä. Kunnanjohtaja Harri Nissisen mukaan tapahtuman yleisö käyttää runsaasti rahaa muun muassa ravintoloissa, markkinoilla ja päivittäistavarakaupoissa.

”Hyvä merkki siitä on, että vuosittain käteinen raha loppuu Otto-automaateista. Emme ole selvittäneet rahan käyttöä, mutta todennäköisesti se on satojatuhansia euroja”, Nissinen arvioi.

Kaustisella puolestaan kansanmusiikkijuhlien aikaan heinäkuussa Pelimanni-ravintola myi tänä vuonna lähes kaksinkertaisen määrän lounaita verrattuna tavalliseen viikkoon.

Hollolassa Sale-ruokakaupassa on Keskiaikatapahtuman aikaan lauantaina iltapäivällä vielä rauhallista.

Myymäläpäällikkö Minna Heleniuksen mukaan jonoja muodostunee viimeistään silloin, kun tapahtuman yleisö lähtee kohti kotia.

”Hyllyt on täytetty niin täyteen kuin tänne pieneen kauppaan mahtuu”, Helenius sanoo.

Virvoitus- ja alkoholijuomia sekä jäätelöä menee kolmin–nelinkertaisia määriä verrattuna tavalliseen.

Lähempänä kirkkoa Pian makasiini -sisustustavaraliikkeen ovi käy tasaiseen tahtiin.

”Kyllä sen kassassakin huomaa, että tuona vuonna oli keskiaikatapahtuma”, kertoo yrittäjä Pia Toivanen.

Hänen mukaansa monet kertovat ajavansa yleensä kirkonkylän läpi pysähtymättä. Kun he kerran pysähtyvät markkinoiden takia, tulevat he usein uudestaankin.

Kesätapahtumat tuovat usein merkittävästi tuloja myös majoitusliikkeille. Kuhmon kamarimusiikkijuhlien aikaan Hotelli Kainuu on täynnä.

”Lähtiessään asiakkaat varaavat jo seuraavalle vuodelle majoitusta. Jonotuslistalla on tulijoita ympäri vuoden”, kuvailee toimitusjohtaja Kirsi Piirainen.

Alle 9 000 asukkaan Sodankylässä puolestaan on vilkasta kesäkuussa, kun tuhannet ihmiset kokoontuvat elokuvajuhlille. Esimerkiksi Hotelli Karhuun eivät kaikki halukkaat edes mahdu majoittumaan.

Eri kesätapahtumien kävijämääriä on vaikea verrata keskenään. Järjestäjät laskevat yleisön eri tavoin. Monet tapahtumista ovat ilmaisia, jolloin osallistujien määrä jää usein suuntaa antavaksi arvioksi. Tuhansien kävijöiden tapahtumat kuitenkin helposti moninkertaistavat pienen paikan väkimäärän.

Hollolassa Keskiaikatapahtuman taisteluesitys on päättynyt kovaan pamaukseen. Lähistön kylästä tulleet Anneli ja Eija Nummela tutkivat markkinakojulla kompasseja ja tiimalaseja.

”Kiva, kun on paikallinen tapahtuma, joka elävöittää kylää”, naiset kommentoivat.

”Ja kun näkee muitakin kuin tuttuja”, Eija Nummela lisää.

”Imagollinen arvo on korvaamaton”

Kesätapahtumien anti varsinkin pienille paikkakunnille ja taajamille ei rajaudu pelkästään festivaalin järjestäjien ja alueen yrittäjien tuloihin.

Suonenjoen kunnanjohtaja Juha Piiroinen arvioi, että Mansikkakarnevaalien imagollinen arvo on korvaamaton. Samaa sanovat oman kuntansa tapahtumista muutkin Helsingin Sanomien haastattelemat kunnanjohtajat ja yrittäjät. Imagohyöty voi välillisesti tuoda myös tuloja.

”Tunnelman osalta voi sanoa, että Sulkavalla on Suursoutujen myötä kaksi ajanjaksoa: ennen ja jälkeen soutujen. Ennen soutuja tunnelma on aina jännittynyt. Alkukesä menee monilla yrittäjillä siihen, että valmistaudutaan Suursoutuihin”, kuvailee Sulkavan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Ditte Winqvist nostaa esiin myös sosiaalisen pääoman, jota tapahtumat luovat paikkakunnille. Festivaalien, markkinoiden ja juhlien järjestäminen vahvistaa yhteishenkeä.

Tapahtumat houkuttelevat kävijöitä kauempaa mutta antavat myös paikallisille ja mökkiläisille mahdollisuuden tavata toisiaan.

”Pienille kunnille tapahtuma voi olla vuoden kohokohta.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Turismi
 • Kesätapahtumat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Ammuttu ja loisten vaivaama pohjoiskorealainen loikkari tuli tajuihinsa – Halusi katsoa televisiota

  3. 3

   Suomen olympiajoukkueen kisa-asut saivat täyslaidallisen, mutta Tšekillä on kultainen kääntötakki – Ralph Lauren turvallisilla linjoilla USA:n asujen kanssa

  4. 4

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  5. 5

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  6. 6

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  7. 7

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  8. 8

   Antti Tuiskun rohkeus on nyt virallinen tapa keksiä artisteja uudelleen – Viimeisimpänä samaa yrittää Anna Abreu kaksimielisillä orkideatervehdyksillä ja seksilaululla

  9. 9

   Panaman tauti uhkaa hävittää banaanin maailmasta – tutkijat taistelevat sienitautia vastaan sukkulamadolta napatun geenin avulla

  10. 10

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  6. 6

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  7. 7

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  8. 8

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  9. 9

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  10. 10

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  11. Näytä lisää