Kotimaa

Ministeri Kai Mykkänen haluaa Suomen mukaan vapaakauppa­sopimuksiin

Brexit ja Trump-ilmiö ovat takaiskuja globalisaatiolle. Käpertyminen olisi kohtalokasta Suomelle, uusi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen varoittaa HS:n Lauantaivieras-haastattelussa.

Kesäkuussa tehtäväänsä nimitetty uusi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) puolustaa lujasti käynnissä olevia yrityksiä uusien vapaakauppasopimusten aikaansaamiseksi.

Hänen mukaansa EU:n parhaillaan käymien neuvotteluiden onnistuminen on yksi tärkeimpiä kysymyksiä Suomen viennille ja sitä kautta talouskasvulle.

”Kyllä vapaakauppasopimuksilla on ratkaiseva merkitys.”

Kauppapolitiikka, Mykkäsen salkun ydin, on tyypillisesti ollut äänestäjäkunnan silmissä yksi epäkiinnostavimmista politiikan lohkoista. Euroopassa asia muuttui kertaheitolla, kun EU:n ja Yhdysvaltain väliset TTIP-neuvottelut herättivät ruohonjuuritason vahvan vastustuksen. Mykkänen on huolissaan globalisaation ja vapaakaupan vastaisten äänten voimistumisesta länsimaissa.

”Brexitin tai trumpismin suurin uhka ei ole siinä, mitä tapahtuu 2017 tai 2018, vaan siinä, olemmeko nyt sellaisessa saumakohdassa, jossa vapaakaupan ja integraation kehitys kääntyy globaalisti käpertymiseksi”, hän sanoo.

Käpertyminen olisi Suomelle vaarallista.

”Se on ihan kohtalonkysymys. 100 vuotta sitten Suomi oli köyhä, takapajuinen ja erittäin epätasa-arvoinen maakunta. Nyt olemme yksi kirkkaimpia menestystarinoita. Siinä yksi ydinasia on ollut viennin mahdollistuminen kasvumarkkinoille.”

Mykkäsen mukaan hänen oman työnsä onnistumisen kannalta on tärkeää saada aikaan vapaakaupan vastaisku.

”Meidän poliitikkojen täytyy pystyä argumentoimaan paljon paremmin kuin vain sanomalla, että pieni avotalous tarvitsee ulkomaankauppaa.”

Hänen mukaansa työnjaon ja erikoistumisen kehitys selittää hyvinvoinnin kasvun. Suomen kaltaisessa pienessä taloudessa erikoistumisen mahdollisuuksia on vähän. Olisi virhe ajatella, että ulkomaankauppaa voitaisiin korvata kotimaisen tuotannon lisäämisellä.

”Me olisimme silloin paljon köyhempiä.”

Suomessa vapaakaupalle on perinteisesti vankka tuki. On esimerkiksi eurooppalaisittain poikkeuksellista, että ammattiyhdistysliikekin julkisesti tukee TTIP-neuvotteluita.

Suurimmat ongelmat ovat toisaalla. Ratkaisevaa on Ranskan ja Saksan linja. Jopa vientiteollisuudestaan ylpeässä Saksassa vapaakaupan vastainen ilma­piiri on vahvistunut huomattavasti.

Lisäksi Britannian päätös lähteä EU:sta tarkoittaa, että ­vapaakauppaa perinteisesti ajaneiden pohjoisten maiden koalitio menettää suurimman jäsenensä.

Mykkänen myöntää, että ­tilanne on hankala. Saman­mielisten maiden on löydettävä toisensa.

”Pohjoismaiden on nyt oltava aktiivisempia.”

Ongelmia on myös idän suunnalla. Venäjän vastapakotteet EU:lle iskivät suomalaisten maitotuotteiden vientiin. Keskustan riveistä on jo kuulunut ääniä, joiden mukaan Suomen pitäisi pyrkiä vaikuttamaan EU:n pakotepolitiikkaan niin, että maitotilojen ahdinko helpottaisi.

”Tämä on kevyttä heittelyä vakavassa asiassa”, Mykkänen toteaa.

Hän kertoo ymmärtävänsä maitotilojen ahdingon, mutta sanoo, ettei Suomi voi neuvotella Venäjän kanssa erillisratkaisua. Hän huomauttaa, että vain viisi prosenttia Venäjän-viennistä on pakotteiden alaista ja että itäviennin supistuminen johtuu ennen kaikkea öljyn hinnan ­romahduksesta.

Pakotepolitiikan heikentäminen ei myöskään olisi Suomen edun mukaista.

”Oleellisin kysymys tässä on, että Suomen historia osoittaa, että kansainvälisen oikeuden noudattaminen on meidän itsenäisyytemme ja turvallisuutemme tae. Haluammeko oikeasti, että länsi hyväksyisi kansain­välisen oikeuden rikkomisen?”

 

Viisi kysymystä Kai Mykkäselle

1 Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä?

”Noin puolenkymmentä eri ministeriöiden vahvatahtoista virkamiespäällikköä vaikuttaa maan asioihin enemmän kuin poliitikot yhteensä.

Tämä perustuu siihen, että se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa, eli poliitikot kyllä jyräävät virkamiehet, mutta virkamiehet säilyvät.

Meillä on paljon virkamiehiä, joilla ei ole kovin vahvaa omaa tahtotilaa, mutta sitten meillä on ehkä noin puolenkymmentä hyvin vahvaa virkamiesjohtajaa, jotka ovat hyvin keskeinen vaikuttajaryhmä kulissien takana.”

2 Kehu kollegaa.

Elina Lepomäellä (kok) on erittäin harvinaisella tavalla älyä ja ennen kaikkea rohkeutta sivaltaa ajatuksiaan ulos ajattelematta sitä, saako niillä kannatusta vaalipiirin äänestäjien keskuudessa saati miten se vaikuttaa hänen asemaansa puolueessa. Tällaiset poliitikot toimivat unilukkareina.

Viimeksi eilen sanoin Elinalle, että toivon, että hän jatkossakin motivoituu sparraamaan ja piikittämään meitä ministeri­ryhmäläisiä, jos kyynistymme liikaa.”

3 Mikä sinua innostaa juuri nyt?

”Olen yli kymmenen vuotta kirjoitellut pitkiä sähköpostimuistioita tutuille ministereille, kun he ovat olleet menossa päättämään vaikkapa energia-asioista, ja toivonut, että edes muutama lause sieltä pääsisi keskusteluun. Nyt pääsen itse esimerkiksi syksyn aikana energia- ja ­ilmastostrategian laadinnassa puhtaiden ratkaisuiden ministerityöryhmässä argumentoimaan ja hakemaan ratkaisuja. Koen tämän innostavana asiana tällaiselle maailmanparantajaluonteelle, joka on pitkään vaikuttanut asioihin taustalta.”

4 Mikä nyppii?

Ennakkoluuloinen kyynisyys. Se, että torpataan ajatukset muutoksesta vain siksi, että ’kyllä tuota jo kokeiltiin viisi vuotta sitten’. Kansakuntana emme saa jumiutua sellaiseen ­tilaan.

5 Miten aiot viettää viikonlopun?

Vietän erään ystävän polttareita, ja sen jälkeen suuntaan maalle appiukon kotitilalle. Siellä vietämme perheen kanssa ­vielä viimeisiä kesähetkiä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kai Mykkänen

 Syntynyt 31.7.1979 Espoossa

 Koulutukseltaan valtiotieteen maisteri ja ekonomi

 Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri sekä ensimmäisen kauden kansanedustaja

 Toiminut aiemmin muun muassa EK:n Venäjä-asioiden johtajana, elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen ja europarlamentaarikko Alexander Stubbin avustajana sekä eri tehtävissä rahoitus- ja konsultointialalla

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkomaankauppa
 • Kokoomus
 • Vapaakauppa
 • TTIP-vapaakauppasopimus
 • Brexit
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Potilas otettiin suoraan päivystyksestä kuudeksi päiväksi sairaalaan, pysäköinninvalvonta kävi antamassa kahdet parkkisakot – oikeus kumosi sakot

  4. 4

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  5. 5

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  7. 7

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  8. 8

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  9. 9

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  10. 10

   Heillä on vaativa työ, perhe ja kolme korkeakoulututkintoa – Onko monen tutkinnon tekemisestä oikeasti hyötyä työelämässä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää