Kotimaa

Postia yhteislokerikkoon tai kolme kertaa viikossa? Ehdotetut uudistukset jakavat mielipiteitä

Postinjakeluun kaavaillaan isoja muutoksia lähitulevaisuudessa, ja aihe jakaa kahtia niin poliitikot kuin kansankin.

Oppositiopuolue Sdp:n kansanedustaja Katja Taimela pitää keskustan Markus Lohen blogissaan tekemää esitystä postin jakelupäivien karsimisesta huonona. Lohi ehdotti, että postinjakelu muutettaisiin kolmipäiväiseksi kaupunkialueilla ja säilytettäisiin viisipäiväisenä haja-asutusalueilla.

”Tyypillistä keskustalaista ajattelua miellyttää ’omaa äänestäjäkuntaa’ yksittäisissä tilanteissa, kun ensiksi ollaan hyväksytty kovin kokoomuksen näköinen hallitusohjelma”, Taimela kommentoi keskustan Lohen ehdotusta.

Lohen esitys liittyy liikenne- ja viestintäministeriön tällä viikolla lausuntokierrokselle lähetettyyn muistioon, jolla ministeriö selvittää, riittäisikö kolme jakelupäivää viikossa kun kirjelähetysten määrä vähenee kymmenen prosentin vuosivauhtia.

Taimelan lisäksi lähes puolet suomalaisista haluaa säilyttää postin jakelun viisipäiväisenä.

HS:n toukokuussa teettämän kyselyn mukaan kolmannes suomalaisista oli ehdottomasti viisipäiväisyyden kannalla, lisäksi 17 prosenttia ilmoitti olevansa jokseenkin samaa mieltä.

”Jos jotain nykyään enää lähettää, sen haluaa kyllä liikkuvan nopeasti”, perustelee Helsingissä Postitalossa pakettia hakemassa ollut Laura Rasmussen.

Hän kertoo käyttävänsä postia enää lähinnä netistä tilaamiseen sekä lahjojen lähettämiseen sukulaisille ja kummilapsille.

”Laskut minulle tulee kaikki jo sähköisinä, joten niiden puolesta jakelupäivien määrällä ei ole niin väliä.”

Ministeriön muistiossa esitetään vaihtoehtoisia ratkaisuja eri asiakokonaisuuksista, kuten jakelutiheydestä, yleispalveluna jaettujen kirjeiden kulkunopeuksista sekä postinumero- ja osoiterekisterin luovuttamisesta. Muistio liittyy postilain toiseen vaiheeseen, jonka on tarkoitus tulla voimaan kesäkuussa 2017.

Sääntelyä ja kilpailua edistävällä lailla halutaan turvata Postin mahdollisuus tarjota peruspalvelut ilman valtion tukea. Nykyinen noin 10 prosentin volyymilasku kirjeissä ja lehdissä vähentää Postin postinjakelusta saatavia tuottoja jopa 70 miljoonaa euroa vuodessa.

Jaettavan postin määrän vähentyessä jakelukustannukset yhtä kirjettä tai lehteä kohden nousevat jatkuvasti.

Jakelupäivien vähentämisen lisäksi säästöjä haluttaisiin hakea siirtymällä luukkujakelusta lokerikkojakeluun. Keskustan Lohi puolustaa ehdotusta.

”Merkittävä aika jakelusta kuluu rapussa kulkemiseen. Toiseksi portaikot ovat suurin työtapaturmien aiheuttaja. Kolmanneksi lokerikot mahdollistaisivat pienten pakettien jakelun suoraan kerrostaloihin”, Lohi perustelee.

”Verkkokauppa kasvaa jatkuvasti, joten kysyntää tällaiselle palvelulle on varmasti.”

Kerrostalossa asuva helsinkiläinen Aino Raudaskoski hakisi mieluummin postinsa lokerikosta kuin vähentäisi jakelupäiviä.

”Tilaan paljon netistä, ja lisäksi minulle tulee paperilaskuja. Haluan mahdollisimman hyvää palvelua nopeasti. Posti on aina ollut jakelussa hyvä ja luotettava”, hän sanoo.

Sdp:n Taimelan mielestä lokerikot voivat muodostua ongelmaksi vaikeasti liikkuvien kansalaisten kannalta, jos lokerot tulevat ainoaksi vaihtoehdoksi.

”Pitää myös kysyä, mihin valtio-omisteinen posti on valmis. Henkilökunta on loppuun kuormitettu, muutosta jyllää muutoksen perään ja avoin reilu henkilöstöpolitiikka on historiaa.”

Lohen mielestä postin uudistuksissa kysymys työpaikkojen säilymisestä on aiheellinen, mutta hän katsoo optimistisesti tulevaisuuteen.

”Kun maailma muuttuu, pitää voida osata päästää kaikesta vanhasta kiinni. Työpaikkojen pitää sitten löytyä muusta toiminnasta.”

Lohen mukaan viisipäiväisen jakelun säilyttäminen haja-asutusalueilla pitäisi ne elinvoimisina. Haja-asutusalueilla Posti voisi myös hyödyntää uusia palveluitaan, kuten ruohonleikkuuta, vanhusten ruokakuljetuksia ja aterian lämmittämistä.

”Postin ensisijainen tehtävä on hoitaa postinjakelu”, Taimela vastaa.

”On hätkähdyttävää huomata, että keskustalaisen pääministerin aikana postissa on toteutettu mittavat irtisanomiset, ja postilaiset itse joutuvat miettimään kyseisiä ruohonleikkuita ja jopa hoivapalveluiden tarjoamista.”

Viestintäviraston selvityksen mukaan sanomalehdistä lähes 80 prosenttia jaetaan Suomessa varhaisjakelussa.

Haja-asutusalueilla sanomalehdet jaetaan usein päiväjakelussa.

Viestintäministeriön mukaan sanomalehtien jakelusta noin kaksi kolmasosaa hoitaa Posti ja loppu työmäärä jakautuu runsaan kymmenen jakelijan kesken.

Keskustan kansanedustaja Markus Lohi ei usko, että jakelu­päivien harventamisella olisi kovinkaan suurta merkitystä sanomalehdille.

Hän perustelee kantaansa sillä, että jo nyt monilla alueilla sanomalehdet jakaa varhaisjakelussa joku muu kuin Posti.

”Moni on huolissaan sanomalehtien aamujakelusta. Sitä nykyinenkään yleispalvelu­velvoite ei koske, eikä uudistuksella ole siihen vaikutusta”, Lohi kirjoitti blogissaan.

Sdp:n kansanedustajan Katja Taimelan mielestä Lohen ajattelutapa sanomalehtien jakelusta on ”vähintäänkin vaikea ja ­arveluttava.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Postinjakelu
 • Posti
 • Palvelut
 • Keskusta
 • Sdp

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  6. 6

   Uutistoimisto: Saksan SPD ei suostu menemään hallitukseen

  7. 7

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  8. 8

   THL varoittaa myrkyllisestä hopeavedestä, jota markkinoidaan ”luonnon omana antibioottina” – ”Tyypillinen uskomushoitoasia”

  9. 9

   Historiallinen hetki Euroopalle: 12 vuoden valtakausi saattaa päättyä – Merkelillä on jäljellä kolme vaihtoehtoa

  10. 10

   Autoilija ajoi 6-vuotiaan pojan päälle suojatiellä ja pakeni paikalta Helsingin Itäkeskuksessa – Poika lensi kolmen metrin matkan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  9. 9

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää