Kotimaa

Krp: Julkisten palveluiden yhtiöittämisessä piilee riski korruption kasvuun

Asiantuntijoiden mukaan lainsäädäntöä pitäisi tarkastella uudelleen, kun entistä enemmän julkisia palveluita siirtyy yhtiöiden hoidettaviksi

Julkisten palveluiden yhtiöittämisessä piilee riski korruption lisääntymiseen, varoittaa keskusrikospoliisi (krp).

Krp:n mukaan julkisten palveluiden siirtyminen osakeyhtiöiden hoidettavaksi tuo mahdollisesti mukanaan haasteita, jotka lainsäätäjän olisi hyvä ottaa huomioon. Ongelmat ovat tulleet esiin, kun jo nyt monia julkisia palveluja on siirtynyt yhtiöiden hoidettaviksi.

”Riskit liittyvät erityisesti hankintoihin, kilpailutuksiin ja läpinäkyvyyden vähentymiseen”, sanoo rikoskomisario Juha Lalli krp:stä.

Lallin mukaan ensimmäinen ongelma liittyy siihen, että tehtäviä, joita on aiemmin hoidettu virkavastuulla, hoidetaan osakeyhtiöissä.

Silloin toimintaan eivät päde sen enempää viranomaistoimintaan liittyvät käyttäytymissäännöt kuin virkarikospykälätkään. Asia on merkittävä, sillä tällä hetkellä suurin osa Suomen korruptiojutuista tutkitaan erilaisina virkarikoksina.

Lisäksi lahjusrikokset on säädelty eri tavalla riippuen siitä, onko lahjottava virkamies vai elinkeinoelämän toimija.

”Näyttökynnys on merkittävästi korkeampi, jos lahjonta on tapahtunut elinkeinotoiminnassa”, Lalli kertoo.

Lalli muistuttaa myös, ettei elinkeinotoiminnan lahjuspykäliä ole luotu takaamaan reilua kilpailua, vaan suojaamaan työnantajaa työntekijöiden väärinkäytöksiltä.

Lalli kertoo, että äskettäin hovioikeus antoi päätöksen, jonka mukaan lahjusrikoksen tunnusmerkistö ei elinkeinotoiminnassa täyty, jos työnantaja on edes hiljaisesti hyväksynyt työntekijän saaman edun.

Oman ongelmansa muodostaa myös se, että julkisuuslaki ei koske osakeyhtiöitä, vaikka yhtiö käyttäisi pelkästään veronmaksajien rahaa.

”Medialla on ollut suuri rooli korruptiotapausten paljastamisessa. Lisäksi täytyy huomata, ettei myöskään luottamushenkilöillä ole oikeutta tietoihin”, Lalli sanoo.

Osakeyhtiöiden pitää toki antaa julkinen tilinpäätös, mutta niistä tiedoista ei Lallin mukaan pysty päättelemään paljoakaan.

”Kyllä kansalaisilla ja luottamushenkilöillä pitäisi olla oikeus tietää, mihin verovaroja käytetään”, Lalli sanoo.

Erityisasiantuntija Juuso Oilinki oikeusministeriöstä sanoo, että rikoslain lahjuspykäliä pitäisi muuttuneessa tilanteessa tarkastella uudelleen. Samaa ehdotti myös apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen HS:n haastattelussa viime viikon sunnuntaina.

Oilingin mukaan korruption torjuntaan liittyvä sääntely pitäisi ylipäätään käydä kokonaisvaltaisesti läpi, myös julkisuus- ja virkamieslain osalta.

”Päätöksenteon pitäisi jatkossakin olla läpinäkyvää ja ymmärrettävää ja kansalaisilla pitäisi olla mahdollisuus sitä kritisoida”, Oilinki sanoo.

Suomi on saanut useita huomautuksia OECD:ltä, koska Suomen korruptionvastaiset järjestelmät eivät ole ajan tasalla.

Myös siinä Suomi laahaa kansainvälisesti perässä, ettei vaikutusvallan väärinkäyttöä ole vielä säädetty rangaistavaksi. Lakiesitys on tällä hetkellä lausuntokierroksella.

Myös Suomen Transparencyn mielestä Suomen lainsäädäntöä pitäisi kehittää, kun julkisia palveluja yhtiöitetään.

Suomen Transparencyn puheenjohtaja Tommi Niinimäki huomauttaa, että Transparency Internationalin korruption tasoa mittaavaa CPI-indeksiä käytetään Suomessa väärin.

”Indeksiin vedotaan ja sanotaan, että Suomi on korruptiosta vapaa maa, vaikka indeksi mittaa vain julkisella sektorilla esiintyvää lahjontaa. Täällä tyypillisempää korruptiota ovat epäeettiset käytännöt ja rakenteellinen korruptio paikallis- ja kuntatasolla”, Niinimäki sanoo.

Niinimäki muistuttaa myös, että CPI-indeksissä pohjoismaista pärjäävät parhaiten Suomi ja Tanska, vaikka ne panostavat korruption torjuntaan kaikkein vähiten.

”Ovatko ne todella kärkimaat, vai onko korruption paljastamisessa ongelmia?” Niinimäki pohtii.

Niinimäen mukaan kehitettävää olisi sekä rikoslaissa että julkisuuslaissa. Hän huomauttaa myös, että esimerkiksi esteellisyyssäännökset eivät ole osakeyhtiölaissa yhtä tarkkoja kuin kunta- ja hallintolaissa.

”Julkisesti omistetut osakeyhtiöt pitäisi saada julkisuuslain piiriin. Osakeyhtiölaki ei nytkään käytännössä estäisi laajempaa julkisuutta, mutta jostain syystä tietoja ei haluta antaa”, Niinimäki sanoo.

Niinimäen mukaan esimerkiksi Ruotsissa julkisuuslakia sovelletaan myös osakeyhtiöihin, jos julkinen taho omistaa niistä yli puolet.

Pelkkä lainsäädännön kehittäminen ei kuitenkaan riitä, jos valvontaan ei ole riittäviä resursseja. ”Kaikessa kehittämisessä pitäisi ottaa huomioon myös se, että lainvalvontaviranomaisilla olisi riittävät resurssit paljastaa ja tutkia korruptiota”, Niinimäki sanoo.

Niinimäen mukaan Suomen lainsäädäntö on kehittynyt korruption torjunnassa hitaasti. ”Meidän ymmärrys on, että poliitikoilla ei ole ollut siihen riittävää tahtoa.”

Niinimäki kertoo myös, että parhaillaan tekeillä olevan korruptionvastaisen strategian valmistelussa on todettu, ettei sellaisia uudistuksia voida saada läpi, jotka pintapuolisessa katsannossa lisäävät julkisen sektorin kustannuksia.

”Samalla unohdetaan, että epäeettisiä käytäntöjä vähentävällä voidaan edistää valtiontaloutta sekä markkinoiden toimivuutta ja kansalaisten osallistumismahdollisuuksia”, Niinimäki sanoo.

Suunnitteilla olevassa sosiaali- ja terveysalan (sote) uudistuksessa korruptioriski on otettu huomioon lakiluonnoksissa, jotka ovat lähdössä piakkoin lausuntokierrokselle.

Alustavien suunnitelmien mukaan jatkossa sote-palveluja tuottaisi sosiaali- ja terveyskeskus, jonka tuottaja voisi olla maakunnan omistama yhtiö, yksityinen yritys tai kolmannen sektorin toimija.

Sosiaali- ja terveysministeriössä sote-uudistusta vetävä alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti kertoi Ylen haastattelussa viime keskiviikkona, että elo–syyskuun aikana selvitetään, voitaisiinko sote-tehtäviä hoitavissa maakuntien yhtiöissä soveltaa julkisuusperiaatetta ja julkisuuslakia.

Pöysti kertoo HS:lle, että lakiluonnokseen ei ole kirjattu ainoastaan julkisuuslain ulottamista kaikkiin sote-palveluita tuottaviin yrityksiin. Niihin halutaan lisäksi ulottaa hallintolain vaatimukset hyvästä hallinnosta sekä rikosoikeudellinen virkavastuu.

”Tämä ei pätisi ainoastaan maakuntien omistamiin yhtiöihin vaan myös yksityisiin yrityksiin siltä osin, kun ne toteuttavat julkisia palveluita”, Pöysti kertoo.

Pöystin mukaan pykälät on hyväksytty ministeriryhmässä, joten niiden läpiviemiseen on selvää poliittista tahtoa.

Pöystin mielestä nyt on hyvä hetki tarkastella asiaa myös muita julkisia palveluita kuin sote-palveluja tuottavien yhtiöiden osalta. Hänen mukaansa asiaa pohditaan syksyllä.

”Laajemmasta muutoksesta ei ole vielä keskusteltu. Se on vasta työn alla. Sote-uudistuksessa julkisuus ja virkavastuu halutaan joka tapauksessa turvata riippumatta siitä, mitä laajemman lakipaketin kanssa tehdään”, Pöysti kertoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Julkisia palveluita yhtiöitetään

 Julkisia palveluita on siirretty ja aiotaan siirtää jatkossakin aiempaa enemmän osakeyhtiöiden hoidettaviksi. Osa yhtiöistä on esimerkiksi kuntien omistamia.

 Asiantuntijoiden mukaan muutoksen myötä useat eri lait vaativat tarkastelua, jotta hyvä hallinto, julkisuus ja virkavastuu turvattaisiin julkisissa palveluissa myös jatkossa. Muuten korruptioriski saattaa kasvaa.

 Tällä hetkellä suurin osa Suomen korruptiojutuista tutkitaan virkarikoksina.

 Myös esimerkiksi rikoslain lahjuspykälät ovat erilaiset riippuen siitä, onko lahjottu virkamies vai elinkeinoelämän toimija.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  3. 3

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  4. 4

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – pääsi ensimmäisessä ottelussaan Chicago Bullsin aloitusviisikkoon

  6. 6

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  7. 7

   Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa

  8. 8

   Hälytysajossa ollut ambulanssi ja taksi törmäsivät Mäkelänkadun ja Koskelantien risteyksessä Helsingissä

  9. 9

   Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa: ”Natsit, menkää kotiin!”

  10. 10

   Kukaan ei halua kuulua keskiluokkaan – siksi sinisten tulevaisuus näyttää pikemmin synkältä kuin valoisalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  7. 7

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  8. 8

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  9. 9

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  10. 10

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – pääsi ensimmäisessä ottelussaan Chicago Bullsin aloitusviisikkoon
  3. Hälytysajossa ollut ambulanssi ja taksi törmäsivät Mäkelänkadun ja Koskelantien risteyksessä Helsingissä
  4. Ruotsalaiset lentosotilaat taistelivat talvisodassa Suomen puolesta - "Kuin filmitähtiä", sanoo Irja Rainto, joka näki lentäjän syöksyvän kuolemaan Tilaajille
  5. Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa
  6. 20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla Tilaajille
  7. Tunti sitten
  8. Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa: ”Natsit, menkää kotiin!”
  9. 4 tuntia sitten
  10. Pääministeri Sipilä: Turkin jäätynyttä EU-jäsenyysprosessia ei katkaista, vaikka maa kulkee väärään suuntaan
  11. Pääministeri May EU-johtajille: Älkää antako viestiä, että brexit-neuvottelut eivät etenisi
  12. Donald Tusk lupaa EU:n junnaavaan päätöksentekoon vauhtia: Enemmän huippukokouksia, maiden johtajille lisätöitä unionin hyväksi
  13. Itävallan uusi johtaja Sebastian Kurz on 31-vuotias selfie-poliitikko, joka otti epäröimättä vallan puolueessaan ja nimesi sen uudelleen itsensä mukaan
  14. Näytä lisää