Kotimaa

Valtiovarainministeri Orpo: Budjettia tehdään mollivoittoisessa sävyssä

”Talous- ja työllisyyskehitys ei ole vastannut niitä odotuksia, joiden varaan hallitusohjelma tehtiin”

Ensi vuoden budjettia valmistellaan valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan ”mollivoittoisessa sävyssä”.

”Kun katsotaan maailmalle, niin sieltä ole näkyvissä apua Suomen talouskasvulle”, Orpo sanoi keskiviikkona iltapäivällä Espoon Moisniemessä. Vaikka ulkoiseen apuun ei voi luottaa, Orpon mukaan kotimaisessa kysynnässä on silti positiivisia merkkejä. Työtuntien määrä on kasvanut. Rakennusala vetää hyvin.

”Se ei kuitenkaan riitä. Siksi budjettia tehdään hyvin tiukoissa raameissa”, Orpo sanoi.

Valtiovarainministeriö aloitti keskiviikkoaamuna oman sisäisen budjettiriihensä, jossa ministeri käy ministeriön virkamiesjohdon kanssa läpi ministeriön budjettiesitystä. Lounastauolla Orpo kommentoi neuvotteluiden edistymistä ja oli hyvin niukkasanainen.

Valtiovarainministeriön sisäinen riihi jatkuu vielä torstaina.

Ensi viikolla valtiovarainministeriö käy kahdenkeskisiä neuvotteluita eri ministeriöiden kanssa. Varsinainen koko hallituksen budjettiriihi on elokuun lopussa. Siellä hallitus myös sopii työllisyys- ja kasvupakettinsa sisällöstä.

Orpon mukaan talous- ja työllisyyskehitys ei ole vastannut niitä odotuksia, joiden varaan hallitusohjelma reilu vuosi sitten rakennettiin.

”Siksi nyt tarvitaan määrätietoisia toimia työllisyystilanteen parantamiseksi”, hän sanoi.

Erityisen suurena ongelmana Orpo korosti pitkäaikaistyöttömyyttä, jonka helpottamiseksi hallituksen tulee ensi vuoden budjetissa löytää keinoja.

Orpo toisi jälleen varoituksen, että mikäli työllisyystilannetta ei saada parannettua, hallitus joutuu tekemään lisäleikkauksia ensi kevään kehysriihessä.

”Sitä en halua. Se on pois hyvinvointipalveluista”, Orpo sanoi.

Yksityiskohtia Orpo ei valtiovarainministeriön esityksestä suostunut tämän enempää kertomaan.

Hallitus aikoo kilpailukykysopimuksen mukaisesti keventää ensi vuonna ansiotuloveroitusta 415 miljoonalla eurolla. Kevennys saattaa nousta 515 miljoonaan, jos sopimuksen kattavuus nousee 90 prosenttiin. Orpo ei halunnut vielä määritellä, miten kevennykset rahoitetaan.

”Itse uskon myös verotuksen dynamiikkaan. Jos laskemme työn verotusta, se tuo kasvavan ostovoiman myötä lisää tuloja. Ja kannustaa ottamaan työtä vastaan eli pienentää verokiilaa. Veronalennuksilla on siis itse itseään rahoittavia vaikutuksia”, Orpo sanoi.

Veronkevennykset tulevat kaikille tuloluokille, painottaen pieni- ja keskituloisia.

Valtiovarainministeriö ennusti suhdannekatsauksessaan kesäkuussa 1,4 prosentin talouskasvua tälle vuodelle. Ensi vuodelle se povasi prosentin kasvua. Seuraava ennuste julkaistaan elokuun lopun budjettiriihen aikaan.

Orpo kertoi, että ei tiedä uuden ennusteen lukuja.

”Yleinen tunnelma on kuitenkin sellainen, että tuskin se ennuste ainakaan niistä kesäkuun luvuista nousee. Meitä ympäröivä tilanne on sellainen, että tuskin ulkomailta saadaan apua Suomen talouskasvuun.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää