Kotimaa

Merkittävä hylkylöytö Suomenlahdella – Itämeren surkein hyökkäys upotti seitsemän saksalaista sotalaivaa

Saksalaisten torpedoveneiden tunnistaminen on merkittävin hylkylöytö Suomenlahdella vuosiin.

Sukellustutkimusryhmä Badewanne on tunnistanut kahden saksalaisen sotalaivan hylyt Suomenlahdella. Hylyt kuuluvat ­ensimmäisen maailmansodan aikaiseen 10:nteen torpedovenelaivueeseen. Laivojen tunnistaminen on merkittävin hylkylöytö Suomenlahdella vuosiin.

”Kyseessä oli suurin saksalaisten Itämerellä kokema kalustotappio ensimmäisen maailmansodan aikana”, tutkija Juha Joutsi Sotamuseosta kertoo.

Badewanne on löytänyt vuosien aikana huomattavan määrän ensimmäisen maailman­sodan aikaisia hylkyjä kuten ­venäläisristeilijä Palladan.

”Omien juttujen vertaileminen ei tee ikinä oikeutta vanhoille löydöille, sillä sukellus- ja ­kuvaustekniikat ovat kehittyneet valtavasti. Tämä juttu menee kuitenkin Palladan ja U-26-sukellusveneen löytöjen rinnalle merkittävyydessä”, ryhmän jäsen Jouni Polkko iloitsee.

Nyt löytyneet hylyt ovat laivueesta, jonka viimeinen tehtävä oli hyökkäys Paldiskiin Viroon. Laivat lähestyivät satamakaupunkia marraskuisen sumun turvin vuonna 1916. Paldiski ei ollut joutunut ensimmäisen maailmansodan aikana sotatoimien kohteeksi kuin kerran, vuosi aiemmin. Syyskuussa 1915 saksalainen ilmalaiva oli pommittanut satamaa, mutta pommit eivät olleet edes osuneet maahan vaan veteen.

Torpedoveneet olivat Saksan Itämeren laivaston uusi ylpeydenaihe. Yli 80-metriset hävittäjäluokan alukset, joita kutsuttiin torpedoveneiksi, oli rakennettu parin edellisvuoden aikana.

Kolme laivoista avasi tykkitulen kahden jälkeen yöllä, ja viisi laivaa jäi varmistamaan selustaa. Alukset olivat niin lähellä satamaa, että virolaiset kertoivat kuulleensa alusten kansilta tulikomentoja. Satamakaupungin varuskunnasta ei ollut hyötyä.

”Sotilaat juoksivat alusvaatteisillaan metsään ja palasivat vasta aamulla”, kuvaili nimimerkki V.C. tapahtumia Kaitse Kodu! -aikakauslehdessä 30 vuotta myöhemmin.

Satamaa kohti lensi reilun kymmenen minuutin aikana yli 160 tykinammusta. Silminnäkijöiden mukaan suurin osa 88 millin ammuksista lensi sataman yli tai osui rannalle. Osa löysi kuitenkin maaliin. Tykkitulessa kuoli kymmenen ihmistä, muun ­muassa viisihenkinen perhe. Surmansa sai myös 12 hevosta.

Hyökkäys Paldiskiin jäi pieneksi merkinnäksi historian kirjoihin. Se oli saksalaisten näkökulmasta täydellinen epäonnistuminen: torpedovenelaivueen 11:stä laivasta vain neljä palasi kotisatamaan.

Mitä laivoille sitten kävi? Virolaiset uskoivat vielä 1940-luvulla, että laivat upposivat taistelussa venäläisiä vastaan. Tämä oli kuitenkin propagandaa. Torpedoveneiden kohtalon ratkaisivat Suomenlahden miinoitukset ja saksalaisten surkea tiedustelu.

Kontra-amiraali Hugo Langemak oli Latvian Libaussa (nyk. Liepāja) tukikohtaansa pitäneen saksalaisen joukko-osaston komentaja. Hän halusi tehdä pikahyökkäyksen venäläisten kuljetuslaivojen kimppuun. Vastaavanlainen pikaisku oli tehty ­samana vuonna Englannin kanaaliin. Langemakin osasto eli kolme kevyttä risteilijää ja kaksi torpedovenelaivuetta lähtivät ­etsimään venäläisiä rahtialuksia.

Niitä ei löytynyt marraskuiselta Itämereltä, joten 10. torpedovenelaivue lähetettiin tuhoamaan Paldiskia, jonka laiturissa oli tiedustelutietojen mukaan runsaasti venäläistä sotakalustoa.

Laivueen piti edetä Hanko-Hiidenmaa-miinoitteen läpi. Laivueen komentaja Franz Wieting oli varautunut menetyksiin. Menomatkalla yksi laivoista, V75, ajoi miinaan. Toinen laiva, S57 meni auttamaan V75:sta ja poimi sen miehistön kyytiin. Hieman myöhemmin myös S57 ajoi ­miinaan.

Pienitehoisten miinojen osumat eivät upottaneet hyvin osastoituja laivoja saman tien. Kolmas laiva poimi eloonjääneet ja lähti kuljettamaan heitä tukilaivojen luokse.

Loput kahdeksan lähtivät tulittamaan Paldiskia. Historioitsijoiden mukaan saksalaiset pettyivät tyhjään satamaan ja viljelivät ammuksia vihapäissään. Virolaisilla oli hyökkäyksen tavoitteesta eri näkemys: moraalin heikentäminen. Ehkä venäläisten sotilaiden pako metsään oli saksalaisille pieni voitto.

Paluumatkalla Wieting suunnitteli välttävänsä miinoitteen kulkemalla ensimmäisen laivan uppoamispaikan pohjoispuolelta. Miinoite oli kuitenkin niin tiivis, että yhteensä viisi alusta ajoi miinaan seuraavien tuntien aikana.

Torpedovenelaivueen kujanjuoksu Suomenlahdella jäi lähes sadaksi vuodeksi historian kirjojen maininnaksi.

”Torpedovenelaivueen kohtalo oli viimeisiä ensimmäisen maailmansodan kysymysmerkkejä”, sanoo Badewannen jäsen Juha Flinkman.

Hylkyjen uppoamispaikkojen etsiminen ei ollut helppoa. Badewanne joutui hankkimaan laivueen sotapäiväkirjat, venäläiset miinoitekartat sekä Viron merenkulkulaitoksen tekemän merenpohjakartoituksen tulokset.

”Urakka näytti alkuun aivan mahdottomalta, jo sen takia, että hylyt olivat todennäköisesti reilusti yli sadan metrin syvyydessä. Oli kuin olisimme menossa kuuhun”, Jouni Polkko kertoo.

Badewanne pystyi kuitenkin haarukoimaan kahden laivan uppoamispaikat. Ensimmäinen sukellus tehtiin heinäkuun ­lopulla G90-laivan hylylle.

”Hylky on kahdessa osassa, ja siitä puuttuu noin 30 metrin osa keskeltä. Saksalaiset joutuivat vauhdittamaan G90:n uppoamista torpedolla, jonka osuma tuhosi laivan keskiosan”, Polkko sanoo.

Toinen löydetty alus, S59 makaa muutaman kilometrin päässä G90:stä.

Uponneista laivoista vielä viisi on kadoksissa. Niitä Badewanne aikoo etsiä seuraavina kesinä.

 Jutussa on käytetty lähteinä muun muassa teoksia Mattila-Vitikka: Uhka Lännestä ja Harjula: Itämeri 1914-1921.

Vuonna 1916 Saksan kolme kevyttä risteilijää (Augsburg, Kolberg, Strassburg) sekä kaksi torpedovenelaivuetta lähtevät häiritsemään venäläisten kauppamerenkulkua Liepājasta ­Latviasta.

1 Klo 18.56. Joukko-osasto jakautuu Hiidenmaan tasalla. 10. torpedovenelaivue suuntaa matkalle kohti Paldiskia.

2 Klo 21.31. Ensimmäinen torpedovene (V75) osuu miinaan Hanko-Hiidenmaa -miinoitteessa. Auttamaan tullut alus (S57) osuu myös miinaan. Yksi aluksista (G89) poimii eloonjääneet ja lähtee kuljettamaan heitä risteilijöiden luokse. Sitä ennen se upottaa torpedolla S57:n. Saksalaiset upottavat oman aluksensa, jotta se ei jäisi venäläisille.

3 Klo 2.10. Kolme laivaa ampuu tykkitulta Paldiskiin. 10 ihmistä kuolee, 36 rakennusta vaurioituu.

4 Klo 4.15. Torpedovene V72 osuu miinaan. Miehistö pelastetaan ja saksalaiset upottavat aluksensa.

5 Klo 4.20. Torpedovene G90 osuu miinaan. Räjähdyksessä kuolee 11 miestä. Aluksen uppoamista vauhditetaan torpedolla. S58 osuu miinaan reilut puoli tuntia myöhemmin.

6 Klo 6.24. Kuudes alus eli S59 ajaa miinaan. Miehistö pelastetaan komentoalukselle ennen aluksen upottamista.

7 Klo 7.11. Seitsemäs alus, V76, osuu miinaan miinoitteen reunalla. Sen miehistö pelastetaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ensimmäinen maailmansota
 • Hylyt
 • Suomenlahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää