Kotimaa

Ylivieskan kirkkopalo käsitellään käräjillä aamulla – syytetty ei tule paikalle

Syytetty ei tule paikalle terveydentilan takia. Hän on läsnä videolinkin välityksellä.

Ylivieskan kirkon tuhopolton oikeuskäsittely alkaa Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa keskiviikkoaamuna.

Tuhopoltosta epäilty 26-vuotias mies ei ole paikalla oikeudessa. Ennakkotietona on ilmoitettu, että hän on terveydentilansa takia käsittelyssä läsnä videolinkin välityksellä.

Vanha puukirkko paloi tuhopoltossa raunioiksi maaliskuun lopussa pääsiäislauantain iltana.

Kihlakunnansyyttäjä Terhi Gröhn syyttää miestä törkeästä vahingonteosta. Syyttäjän mukaan mies poltti kirkon tahallaan. Mies on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Asian käsittelylle on käräjäoikeudessa varattu yksi päivä.

Ylivieskan seurakunnan korvausvaatimukset käsitellään oikeudessa erikseen myöhemmin. Seurakunta on ilmoittanut, että se ei esitä vaatimuksiaan rikosasian yhteydessä, koska vahinkojen selvittely on yhä kesken.

Kirkko oli vakuutettu runsaan kuuden miljoonan euron arvosta. Vakuutuskorvauksen ei arvioida riittävän uuden kirkon rakentamiseen.

Puukirkko sytytettiin rakennuksen sisäpuolelta käyttäen apuna palavia nesteitä. Sen vuoksi tulipalo kehittyi nopeasti erittäin voimakkaaksi.

Pohjoispohjanmaalainen mies otettiin kiinni samana iltana kirkon läheisyydestä. Kuulusteluissa mies kertoi toiminnallaan aiheuttaneensa palon.

Epäillyn kertomukset kuulusteluissa olivat sekavia. Motiivi jäi epäselväksi, eikä poliisi saanut vahvistusta sille, että teko olisi ollut suunniteltu tai että tekijä olisi valinnut kohteeksi nimenomaan kirkon.

Mies oli käynyt viime vuosien aikana huoltoriitaa. Hän hävisi käräjillä riidan lasten huoltajuudesta hieman alle kuukausi ennen kirkkopaloa.

Vuonna 1786 valmistunut puukirkko ehti palvella seurakuntaa pitkään. Palon jälkeen suomalaiset osoittivat tukeaan Ylivieskan seurakunnalle muun muassa laajan #KylläKirkoille-kampanjan voimin.

Palo syttyi ennen pääsiäisyön messua

  Ylivieskan vanha puukirkko tuhoutui tulipalossa 26. maaliskuuta lauantai-iltana.

  Kirkossa odotettiin alkavaksi pääsiäisyön messua. Ehtoollispikarit oli nostettu valmiiksi, mutta ovet olivat yhä lukittuina.

  Teosta epäillään vuonna 1989 syntynyttä miestä. Poliisi otti miehen kiinni samana iltana kirkon välittömästä läheisyydestä.

  Mies on kuulusteluissa kertonut aiheuttaneensa palon toiminnallaan. Hän kiistää syyllistyneensä rikokseen.

  Tutkinnassa ei noussut esiin viitteitä ääriajattelusta. Myöskään päihteet eivät liittyneet tekoon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tuhopoltot
 • Ylivieskan kirkkopalo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää