Kotimaa

Vihreät: Uusiutuvalla energialla 10 000 työpaikkaa kolmessa vuodessa

Kalajoella eduskuntaryhmänsä kesäkokouksen pitänyt oppositiopuolue otti tiukasti kantaa hallituksen energiapolitiikkaan, jota se pitää yksipuolisena ja pysähtyneenä.

Vihreä eduskuntaryhmä esitti Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla järjestettävässä kesäkokouksessaan tiistaina kolmevuotista kampanjaa energian pientuotannon vauhdittamiseksi.

Oppositiopuolueen esittämässä mallissa 120 miljoonaa euron valtiokustannuksilla tavoitellaan 10 000 työpaikkaa. Lisäksi vihreät vaatii, että uusi uusiutuvan energian tukimalli otetaan käyttöön jo ensi vuoden aikana.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan hallituksella on hyviä tavoitteita uusiutuvan energian lisäämiseksi ja öljyriippuvuuden vähentämiseksi, mutta niiden toteuttamismuoto on liian yksiulotteinen.

”[Juha] Sipilän hallitus nojaa liikaa metsäbiomassan käyttöön, missä käytetyt keinot ovat rajallisia. Uusiutuvan energian syöttötariffi tulee poistumaan, ja hallitus on viivytellyt uuden järjestelmän synnyttämistä. Mitään ei nyt tapahdu.”

Vihreiden kolmen vuoden hanke vauhdittaisi biokaasun, maalämmön ja aurinkoenergian pientuotantoa.

Biokaasua tuottaisi 300 maatilaa, jotka valmistaisivat sitä sivutuotteista, kuten nurmesta, kesantoheinästä, oljesta ja lannasta.

”Suomessa tuotantoa on 15 maatilalla, Saksassa yli 8 000:lla. Liikennebiokaasulla on Suomessa 24 tankkausasemaa, Ruotsissa 161”, alleviivasi vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Halmeenpää.

Niinistön ja Halmeenpään mukaan tämän potentiaalin hyödyntäminen olisi avuksi monelle heikossa taloudellisessa tilanteessa olevalle maatilalle.

Vihreät haluaisi myös ”lapsenkengissään olevan” maalämmön hyödyntämiseen mukaan julkiset rakennukset. Puolueen mallissa harkitusta 10 000 öljylämmitteisestä rakennuksesta 6 000 voitaisiin lämmittää maalämmöllä.

”Rahoituskeinona voisi olla jo olemassa oleva ESCO-kiertorajoitusjärjestelmä, jossa rahoitus saadaan ja maksetaan sitten takaisin rahoittajalle siinä tahdissa, missä säästöä syntyy”, Halmenpää tarkensi.

Maalämmön hyödyntämisessä säästyisi vihreiden mukaan samalla 60 miljoonaa litraa polttoöljyä vuodessa.

Pientuotannon edistämisen viimeinen osa olisi aurinkoenergian hyödyntäminen. Tämä onnistuisi kattopotentiaalin käyttöönotolla. Niinistö ja Halmeenpää vaativat myös, että aurinkoenergian tukea olisi samalla tehtävä reilummaksi.

”Nykyään omakotitaloasukas voi saada kotitalousvähennystä ja yritykset ja kunnat energiatukea. Uusiutuvan energian investointituki sen sijaan koskee vain yli viiden miljoonan euron hankkeita. Haluamme laajentaa kotitalousvähennystä koskemaan rivi- ja kerrostaloyhtiöitä tai sitten keksiä jokin toinen keino”, Halmenpää totesi.

Niinistö kritisoi tehottomiksi ja haitallisiksi kutsumiaan tukia Suomessa ja nosti esimerkiksi teollisuuden energiaveron palautusjärjestelmän. Palautuksia saa valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) mukaan 140 yritystä, joista suuri osa on hyvin kannattavia suuryrityksiä. Palausten arvo on 200 miljoonaa euroa vuodessa.

VATTin mukaan palautusjärjestelmä voitaisiin poistaa ilman, että se vaikuttaisi merkittävästi vientiyritysten kilpailukykyyn tai kannattavuuteen. VATTin kesäkuussa julkaiseman raportin mukaan palautukset sekä pienentävät valtion verotuloja että vesittävät ilmastotavoitteiden toteuttamista.

Niinistö ja Halmeenpää esittivätkin, että tuo 200 miljoonaa euroa voitaisiin käyttää vihreiden ehdotuksen rahoittamiseen.

”On myös hyvä muistaa, että se 200 miljoonaa on vuotuinen meno, kun taas hankkeemme on kertaluontoinen meno”, Niinistö kertoi.

Vihreät haluaisi suunnitelmallaan vauhdittaa Suomen muuttumista 100-prosenttisesti uusiutuvilla toimivaksi energiajärjestelmäksi vuoteen 2050 mennessä. Uusiutuvien energialähteiden tukimalliksi puolue kannattaa tarjouskilpailua eli huutokauppaan perustuvaa tukea.

Puolue viittasi myös Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran uuteen selvitykseen, jonka mukaan EU tai Suomi eivät nykyisillä päästösitoumuksilla yllä Pariisin ilmastonsopimuksessa asetettuun tavoitteeseen rajoittaa ilmastonmuutos selvästi alle kahden asteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää