Kotimaa

Viljelijä tarvitsee nyt poutaa – tiloilla ollaan valmiudessa ja kytätään kelejä

Puinti voi alkaa heti, kun sateet väistyvät ja aurinko kuivattaa pellot.

Tilauksessa on kuukauden pouta.

Näin tiivistää monen viljelijän toiveen Sari Hiltunen, Etelä-Suomen ProAgrian kasviryhmän palvelupäällikkö. Sateinen loppukesä koettelee viljan puintia pahasti, mutta mistään katastrofista ei ole vielä kyse. Nyt tarvittaisiin vain poutakausi eikä yhtään enempää vesisateita.

”Nurmensiementen ja syysviljojen korjuu on hyvällä mallilla, mutta kevätviljoja on vasta päästy vähän aloittelemaan. Tiloilla ollaan valmiudessa ja kytätään kelejä”, Hiltunen sanoo.

”Tilanne on haastava. Kasvukauden alussa oli lämmintä ja kasvustot kehittyivät nopeasti, mutta nyt sitten syksyä kohti sateet aiheuttavat tuskanhikeä otsalle. Pitäisi päästä pellolle jo. Isoilla tiloilla on paljon korjattavaa pinta-alaa.”

Tuotantokustannukset uhkaavat nousta ja sadon laatu kärsiä, jos sateet jatkuvat. Erityisesti tilanne uhkaa leipäviljoja. Pellot eivät sentään vielä lainehdi, mutta pitkä poutakausi pelastaisi paljon.

”Nyt ollaan vasta elokuun puolivälissä. Jos nyt se pouta tulisi, sadonkorjuu olisi aika hyvässä mallissa tuossa syyskuun puolivälissä. Se on ihan mahdollista vielä”, Hiltunen sanoo.

”Siellä on kuivurit ja puimurit lähtövalmiudessa. Etelä-Suomessa ollaan kyllä päästy jo puimaan kevätviljoja, varsinkin aikaisia ohria. Mitään ei ole vielä menetetty, nyt vain se kraana kiinni.”

Karkkilassa ja Vihdissä viljelevän Sirkku Puumalan mallasohra olisi jo lähes puintikunnossa, vain pouta puuttuu. Sitä saattaa olla luvassa ensi viikolla, sillä sääennuste näyttää juuri siltä – poutaiselta ja lämpimältäkin.

Ainakin Etelä-Suomessa viime viikkoina tutuksi tullut sadekausi näyttäisi monin paikoin väistyvän. Puumalakin seurailee ennusteita monta kertaa päivässä.

”Valmiiksi kostean ja viileän kesän jälkeen olisi toivonut, että saataisiin edes hyvät puintikelit. Pahimmin paikoin on saatu niin paljon vettä, että pellot eivät kanna välttämättä vielä parin poutapäivänkään jälkeen”, Puumala sanoo.

”Homma alkaa heti, kun pelto kantaa, jos ei tällä viikolla niin toivottavasti ensi viikolla viimeistään.”

Jos sen sijaan sateet jatkuvat vielä ensi viikon yli, silloin tilanne alkaa olla jo kriittinen.

”Puinnin kannalta se tarkoittaa, että sato haetaan pellolta vaikka sateiden välissä. Sadon laatu pyritään varmistamaan, vaikka se tarkoittaisikin kovempia kuivatuskustannuksia.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maanviljely
 • Sato
Luetuimmat
 1. 1

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 2. 2

  Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 3. 3

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 4. 4

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 7. 7

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 8. 8

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 8. 8

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 11. Näytä lisää