Tuhotöitä, pahoinpitelyjä ja ennakkoluuloja – Somalien yllätysmuutto Lieksaan ei sujunut kitkatta, mutta mitä ilmiöstä voi oppia?

Maahanmuutto tuo myös syrjäseuduille uusia asukkaita.

Lieksa

Nasra Sharif on lieksalainen paluumuuttaja. Hän vietti viime vuonna seitsemän kuukautta Helsingissä, kunnes tuli pikkukaupunkiin takaisin.

”Haluan asua ja kasvattaa lapseni täällä. Lieksassa on rauhallista. Jos käyn Helsingissä, täytyy levätä pari päivää.”

Alunperin Sharif muutti Lieksaan vuonna 2011. Siellä hän on opiskellut suomea ja hankkinut ajokortin. Vuonna 2012 Sharif oli kesätöissä vanhainkodissa, ja viime vuonna hän sai työpaikan Lieksan somaliperheyhdistyksen kulttuurisihteerinä. Nyt Sharif on äitiyslomalla.

Lieksan somaliyhteisö syntyi nopeasti vuosina 2009–2010, kun oleskeluluvan saaneet maahanmuuttajat löysivät kaupungin tyhjät ja edulliset vuokra-asunnot.

”Jokaisella, joka oleskelee Suomessa laillisesti, on oikeus asua missä haluaa”, tutkijatohtori Tiina Sotkasiira muistuttaa.

Kaupungille ja viranomaisille muuttoaalto tuli täytenä yllätyksenä. ”Kerran joku soitti tohkeissaan, että linja-autoasemalla on bussilastillinen tummaihoisia”, Lieksan entinen kaupunginjohtaja Esko Lehto muistelee.

”Pitkin matkaa on väitetty, että kaupunki pystyisi sanomaan ei. Mutta ei yksittäinen kunta voi puuttua muuttamiseen, jos tulijoilla on lupa asua Suomessa.”

”Muuttajat ajattelivat, että pienessä kaupungissa on rauhallista ja palvelut lähellä. Hyvä kello lähti kuulumaan ja heitä tuli ­lisää”, Sotkasiira kuvailee.

Sotkasiira on tutkinut Lieksan somaleita Itä-Suomen yliopiston tutkimushankkeessa.

”Hanke on Suomessa poikkeuksellinen. Enemmän on tutkittu monikulttuurisuutta isoissa kaupungeissa.”

Uuden maahanmuuttoaallon myötä Lieksan kaltaisia ilmiöitä voi syntyä muillekin pienille paikkakunnille. Sotkasiiran mukaan Lieksasta voi oppia niin hyvässä kuin pahassakin.

”Positiivista oli, että muuttajat saatiin nopeasti kielikursseille oppimaan suomea. Täällä on ollut ajatus, että maahanmuuttajat ottavat itse vastuuta. Esimerkiksi Lieksan somaliperheyhdistyksen he perustivat itse.”

Myös poliisi on saavuttanut maahanmuuttajien luottamuksen ottamalla tiukan linjan ­rasistisiin rikoksiin.

”Negatiivista on ollut voimavarojen käyttäminen keskusteluun, saavatko nämä ihmiset olla täällä. Miksei tätä energiaa käytetty siihen, miten saadaan tilanne järjestettyä kaikkien eduksi?”

Tutkijatohtorin mukaan maahanmuutto tarjoaa syrjäseuduillekin mahdollisuuden saada uusia asukkaita. ”Ensin on valitettu, että ihmiset muuttavat pois. Sitten kun tänne muuttaa ihmisiä, ahdistutaan siitä!”

Paikalliset eivät sopeutuneet Lieksan somaliyhteisöön kitkatta. Hurjimmillaan meno oli, kun maahanmuuttajien autoihin ja muuhun omaisuuteen kohdistui tuhotöitä. Taksiyrittäjäksi ryhtynyt ulkomaalaismies lopetti jouduttuaan työssään pahoinpidellyksi.

Viimeisten puolentoista vuoden aikana Lieksan somaliyhteisö on puolittunut. Suurin syy on työpaikkojen puute.

Myös Iise Ali Alasoki on lähtökuopissa. Hän jakaa mainoksia Mähkön kaupunginosassa, mutta on valmis muuttamaan muualle, jos saa parempipalkkaisen työn. ”Työ on minulle tärkeää, haluan olla töissä.”

Viime vuonna Lieksaankin avattiin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Pidempään kaupungissa olleille maahanmuuttajille se on merkinnyt työmahdollisuuksia. Muutenkin merkkejä paremmasta on nähtävissä.

”Nykyään maahanmuuttajia näkee jo kaupoissa harjoittelijoina. Vastaanotto on tullut suvaitsevaisemmaksi ja luottavaisemmaksi”, Esko Lehto arvioi.

Mitä kuuluu suomensomaleille?

´”Hyvät bileet! Kuinka usein saa suomalaisen miehen tanssimaan somalimusiikin tahtiin”, Abdirahim ”Husu” Hussein iloitsee.

Lieksassa tänä viikonloppuna järjestetty Iska Warran -seminaari merkitsi kuitenkin muutakin kuin tanssimista. Iska warran on somalia ja tarkoittaa ”mitä kuuluu”. Kyseessä oli ensimmäinen tilaisuus, jossa suomensomalit kokoontuivat yhteen pohtimaan, mitä on saatu aikaan ja mihin ­ollaan menossa.

Tutkijatohtori Tiina Sotkasiira pitää tapahtumaa ainutlaatuisena.

”Harvassa ovat maahanmuuttoseminaarit, jotka tänne muuttaneet itse järjestävät.”

Vuodesta 1994 Suomessa asunut Hussein muistuttaa, että suuri osa somaliyhteisön jäsenistä on nykyään Suomessa syntyneitä. Paluusta Somaliaan haaveilee enää harva.

”Me olemme osa Suomea ja rakennamme elämäämme täällä. Emme saa luovuttaa – yrittämisen kautta syntyy tulevaisuus.”

Hussein kehuu tapahtumaa isännöinyttä Lieksan somaliperheyhdistystä.

”Se on ainoa somaliyhdistys Suomessa, jolla on oma talo ja kimppa-auto! He ovat motivoituneet pärjäämään.”

Iska Warranista on tarkoitus tehdä vuosittainen tapahtuma. Vuoden kuluttua seminaarin järjestää Länsi-Suomen somaliseura Turussa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  3. 3

   Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

  4. 4

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  5. 5

   Hallitus peruu kiinteistöveron korotuksen – oppositio iloitsee

  6. 6

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  7. 7

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  8. 8

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  9. 9

   Poliisin operaatio Helsingin Kurvissa: sekoilu ja huumekauppa yritetään kitkeä pois – ”Asukkaat tuntevat päiväsaikaan olonsa turvattomaksi”

  10. 10

   Hornet-hävittäjä putosi Madridin lähistöllä, lentäjä kuoli – edellisen kerran hävittäjä syöksyi Espanjassa maahan viime viikolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Lasikatto murtui Turussa: Minna Arve valittiin kaupunginjohtajaksi yhden äänen erolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää