Kotimaa

Puolueiden jäsenmäärät laskevat – vihreät ja vasemmisto poikkeuksia

Keskustalla on edelleen ylivoimaisesti eniten jäseniä, perussuomalaisten kasvu näyttää pysähtyneen.

Sekä vihreät että vasemmistoliitto keräävät uusia jäseniä nuorista koulutetuista kaupunkilaisista.

Vasemmistoliiton jäsenmäärä alkoi kasvaa jo viime vuonna, mutta puolueen puheenjohtajaäänestys keväällä aiheutti varsinaisen piikin.

Kansalaiset halusivat osallistua äänestykseen ja se edellytti puolueen jäsenmaksun maksamista. Kasvu on jatkunut kesällä Li Anderssonin valinnan jälkeen. Jäsenmaksunsa maksaneiden jäsenten määrä on lisääntynyt 500:lla vuodenvaihteesta, mutta ei aivan vielä yllä huippuvuoden 2012 jäsenmäärään.

Jäsenmäärä näyttää nousevan aina eduskuntavaalien ja hallituksen muodostamisen jälkeen. ”Sen voi tulkita vastareaktiona vaalitulokseen. Perussuomalaisten nousulle haetaan muita vaihtoehtoja”, Vasemmistofoorumin toiminnanjohtaja Jukka Pietiläinen sanoo.

Vihreiden jäsenmäärä on kasvanut lähes koko 2000-luvun. Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjan aikoihin 2011 ja 2012 vihreiden jäsenmäärä nousi 8 000:een. Osa jäi huuman jälkeen pois ja jäsenmäärä laski, mutta vuonna 2015 määrä jälleen lähti nousuun.

Puoluesihteeri Lasse Miettinen sanoo, että elokuun puoliväliin mennessä jäsenmaksunsa maksaneiden jäsenten määrä on jo suurempi kuin vuoden 2015 lopussa ja lähenee vuoden 2012 ennätystä.

Politiikan tutkija, johtaja Sami Borg Tampereen yliopistosta ei vedä johtopäätöstä että jäsenmäärien kasvu kertoisi yleisemmin kiinnostuksen kasvusta politiikkaan. ”Se on kuitenkin myönteistä, että aktivoidutaan.”

Vihreiden ja vasemmistoliiton uudet jäsenet ovat enimmäkseen koulutettuja nuoria ja painotetusti naisia eli arvoiltaan ja asenteiltaan samanlaisia. He ovat myös aktiivisia äänestäjiä.

Kolmas menestyjä jäsenmäärän kehityksessä on perussuomalaiset, jonka jäsenmäärä on noussut koko 2000-luvun. Vuodesta 2008 vuoteen 2015 jäsenmäärä kolminkertaistui.

Viime vuonna perussuomalaisten jäsenmaksun maksoi 9 500 ihmistä. Nyt kasvu näyttää pysähtyneen, mutta ei ole kuitenkaan kääntynyt laskuun.

Muilla puolueilla jäsenmäärät putoavat.

Keskusta on määrätietoisesti puhdistanut rekistereistään perheenjäsenet ja haamujäsenet. Keskustan jäsenmäärä on nyt 112 000, kun se vielä 2010 oli 164 000. Kaikista puolueista keskustassa on edelleen ylivoimaisesti eniten jäseniä.

Koska puolueella ei toistaiseksi ole keskitettyä jäsenmaksukeruuta, tietoa jäsenmaksunsa maksaneista ei ole. Kaikki paikallisjärjestöt eivät peri jäsenmaksua. Puoluesihteeri Jouni Ovaska sanoo tavoitteena olevan, että vain jäsenmaksunsa maksavat voivat olla puolueen jäseniä.

Keskustan luvut eivät ole vertailukelpoisia HS:n muilta puolueilta keräämien tietojen kanssa. Siksi niitä ei esitetä oheisessa kuviossa, joka kertoo maksaneiden jäsenten määrän.

Sdp:n jäsenmäärä vähenee vuosi vuodelta. Noin 70 prosenttia Sdp:n jäsenistä jättää maksunsa maksamatta tai on ikänsä tai pitkän jäsenyytensä ansiosta vapautettu maksusta. Puolueessa on 41 000 jäsentä, mutta vain 13 000 maksaa jäsenmaksunsa.

Kokoomus on siivonnut maksunsa laiminlyöneitä rekistereistään ja jäsenmäärä on nyt 34 000. Puolueen kannatukseen nähden Rkp:llä on paljon jäseniä, mutta suunta on alaspäin.

Kristillisdemokraattien jäsenmäärä on luonnollisen poistuman kautta hiljalleen pudonnut. Vuonna 2010 puolue sai väliaikaisesti jäsenmääränsä nousuun puheenjohtaja Päivi Räsäsen homopuheiden vuoksi. Tuhannen uuden jäsenen piikki on kuitenkin jo kuihtunut pois.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Osallistuminen vähentynyt

 Kaikkien vanhojen puolueiden jäsenmäärät ovat pitkällä aikavälillä laskeneet.

 Politiikan tutkija Sami Borgin mukaan (2013) eduskunnassa edustettujen puolueiden jäsenmäärä laski 1980-luvun alusta vuoteen 2013 noin kolmannekseen, eli 270 000:een.

 Keskustalla oli enimmillään 300 000 jäsentä, Sdp:llä 100 000 ja kokoomuksella 80 000 jäsentä.

 1990-luvulla politiikkaan tullut vihreät on koko ajan kasvanut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  6. 6

   Poliisi epäilee: 28-vuotias mies yritti murhata äitinsä Kirkkonummen kerrostalopalossa

  7. 7

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Malmin nainen kertoi valehdelleensa krp:lle Aarnion syyllisyydestä – HS seuraa oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  7. 7

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  8. 8

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  9. 9

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  10. 10

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää