Kotimaa

Valkoposkihanhesta riistalintu, urheilun tukemiselle verovapaus, koulujen lomat elokuulle – keskusta julkaisi 202 purettavaa sääntöä

Keskustan eduskuntaryhmä julkisti tiistaina kesäkokouksessaan Oulussa Työtä ja tervettä järkeä -pamfletin, jossa listataan 202 ratkaisua sääntelyn ja byrokratian purkamiseksi. Ehdotusten kirjo on laaja. Pääministeri Juha Sipilä sanoi Oulussa tiistaina, että suuria norminpurkuja on jo tehty.

Keskustan eduskuntaryhmä julkisti tiistaina kesäkokouksessaan Oulussa Työtä ja tervettä järkeä -pamfletin, jossa listataan 202 ratkaisua sääntelyn ja byrokratian purkamiseksi. Ehdotusten kirjo on laaja.

Keskustan kansanedustajat haluaisivat muun muassa, että naakka siirrettäisiin metsästysluvan piiriin. Merihylkeistä saatuja tuotteita pitäisi saada hyödyntää kaupallisesti. Suomen pitäisi toimia EU:ssa siten, että valkoposkihanhet luokiteltaisiin riistalinnuksi.

Lisäksi merimetson pyyntilupia pitäisi lisätä. Keskusta haluaaa myös torpata liian byrokraattisena valmisteilla olevan moottorisahan vapaaehtoisen ajokortin.

Byrokratiatalkoot ovat monen mielestä edenneet tuskallisen hitaasti. Kansanedustaja Matti Vanhanen kuitenkin muistuttaa, että normeja pitää purkaa huolellisesti.

”Kun jostakin säännöksestä ollaan luopumassa, pitää etsiä sen juuri ja tehdä vastaväite, miksi säännös on olemassa. Mistään ei voi luopua liian löysin perustein.”

Pääministeri Juha Sipilän mukaan suuria norminpurkuja on jo tehty, kuten poikkeamislupien helpottaminen haja-asutusalueen rakentamisessa.

”Myös kauppojen aukiolopäätös oli merkittävä, mikä synnytti runsaasti uusia työpaikkoja”, Sipilä kertoi Oulussa.

Keskusta haluaisi helpottaa yleisötilaisuuksien järjestämistä siten, että poliisiluvista siirryttäisiin ilmoituskäytäntöön. Tilaisuuksien tienvarsiopasteiden pystyttämisestä ei tarvitsisi enää maksaa lupamaksua, pelkkä sähköinen ilmoitus riittäisi.

Mökkitielle on hankala saada auraajaa, sillä tekijällä pitää olla ammattipätevyys. Tästä pätevyysvaatimuksesta olisi syytä luopua. Nykyisin edellytetään liikennelupa, jos siirtää satunnaisesti traktorilla naapurille maksua vasten kuorman. Lupaa ei jatkossa tarvittaisi.

”Sääntely-Suomi on uudistettava maaksi, jossa ihmiset eivät ole hallintoalamaisia vaan heihin luotetaan ja omatoimisuudelle on enemmän tilaa”, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen toteaa pamfletin johdannossa.

Keskusta julkisti kaksi vuotta sitten 101 ehdotusta turhan sääntelyn ja byrokratian purkamiseksi. Muutamat sen listan ehdotuksista on jo toteutunut. Tuolloin keskusta vaati muun muassa, että hevosen lannan käyttö energiatuotannossa on sallittava. Tämä vaatimus päätyi hallitusohjelmaan asti.

Toisaalta moni asia ei ole edennyt mihinkään. Keskusta esitti kaksi vuotta sitten esimerkiksi sitä, että henkilökortin voimassaoloaikaa on pidennettävä viidestä kymmeneen vuoteen. Sama vaatimus löytyy myös uudesta listasta.

”Nyt olemme keskustan eduskuntaryhmässä jälleen kuunnelleet suomalaisia ja esitämme keskustelunavauksena 202 ehdotusta lisää, jotta Suomi saadaan nousuun, työllisyys paranemaan ja ihmisten jokapäiväinen arki sujuvammaksi”, Kaikkonen kirjoittaa.

Kaikkosen mukaan osa keskustan 202 ehdotuksesta on aika ripeästi toteutettavissa, osa vaatii vielä pohtimista. ”Varmaan joukossa on niitäkin ehdotuksia, jotka tarkemmassa tarkastelussa kannattaa sittenkin unohtaa”, Kaikkonen toteaa.

Keskustan kansanedustajat ovat työstäneet ideoitaan viidessä eri työryhmässä. Työryhmissä mietittiin kansalaisten arkea, yritystoimintaa ja investointeja, rakentamista, kauppaa ja maataloutta. Ylivoimaisesti eniten – eli lähes puolet kaikista ehdotuksista – tuli maataloudesta.

Pamfletissa esitetään muun muassa, että oriin sperman varastot saataisiin kansalliseen käyttöön. Siihen liittyvästä lupamenettelystä pitäisi luopua. Kotiteurastusta pitäisi helpottaa – esimerkiksi siinä tapauksessa, että nauta loukkaa jalkansa. Nykyisin edellytetään, että lannan lastauspaikan pitää olla asfaltoitu. Tästä vaatimuksesta pitäisi luopua.

Keskustan eduskuntaryhmä vaatii, että ”tukivalvojien mielivalta tulee estää”. Esimerkkinä pamfletissa kerrotaan tilanteesta, jossa valvoja käytti lampaiden ajossa paimenkoiraa. Tilan lampaat eivät olleet tottuneet paimenkoiraan, joten ne vaikuttivat valvojan mielestä häiriintyneiltä. Lisäksi viljelijältä perittiin sadan euron maksu paimenkoiran käytöstä.

Kansalaisten arkea eduskuntaryhmä helpottaisi muun muassa siten, että ajokortin voisi saada ilman vakituista osoitetta. Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus saada pankkitili ja verkkopankkitunnukset.

Lisäksi se esittää, että liikuntapalveluita ryhdyttäisiin verottamaan alemmalla arvonlisäverokannalla. Liikunnan, urheilun ja kansalaisjärjestötoiminnan tukemiseen annetuille lahjoituksille tulisi myöntää verovähennysoikeus lahjoittajan verotuksessa.

Yritystoimintaa se helpottaisi monin tavoin. Esimerkiksi anniskeluoikeudet omaava ravintola voisi jatkossa ilmoitusmenettelyllä ilmoittaa, että ravintolassa on yksityistilaisuus, johon voidaan tuoda omat juomat. Keskusta helpottaisi omien alkoholijuomien nauttimista myös festivaaleilla.

Jos yrittäjä nyt vuokraa satunnaisesti edustus- ja uima-allastilaa ulkopuolisille käyttäjille, yritys luokitellaan samaan kategoriaan kylpylöiden ja uimahallien kanssa. Tätä käytäntöä pitäisi lieventää.

Keskustan eduskuntaryhmän Työtä ja tervettä järkeä -pamfletin aloitteet ovat ryhmän ehdotuksia. Niitä ei ole käsitelty puolueen muissa elimissä.

Keskusta ja kokoomus normien kimpussa

 Silloinen oppositiopuolue keskusta ryhtyi keräämään kansalaisten näkemyksiä turhasta sääntelystä vuonna 2013. Niiden pohjalta puolue julkaisi seuraavana vuonna kirjasen Työtä ja tervettä järkeä – sata ja yksi toimenpidettä normien purkamiseksi, byrokratian keväntämiseksi ja lainsäädännön joustavoittamiseksi.

 Kokoomus kuitenkin ehti ensin. Helmikuussa 2014 kokoomus julkaisi Sanni Grahn-Laasosen ja Lasse Männistön johdolla oman normienpurkukirjasensa. Tämä K18 Tähtisädetikku – ja 45 muuta turhaa sääntöä, ohjetta ja kieltoa- kirjanen sai paljon julkista huomiota. Keskusta julkisti omat 101 teesiään puoli vuotta myöhemmin. Se jäi julkisuudessa paitsioon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Byrokratia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää