Kotimaa

Syyttäjä: Aarnio-jutun Malmin naista kuulustellut rikostutkija oli esteellinen – liian läheinen ystävyyssuhde

Kymenlaakson käräjäoikeudessa käsiteltiin tiistaina keskusrikospoliisin tutkijan virkarikossyytettä, joka liittyy skootterihankintaan, muuhun taloudelliseen tukeen ja liian läheiseen suhteeseen kuulusteltavan kanssa.

Kymenlaakson käräjäoikeudessa käsiteltiin tiistaina niin kutsuttua skootteritapausta. Se liittyy Jari Aarnion huumejutussa syytteessä olevaan ”Malmin naiseen”. Malmin naista kuulustelleelle keskusrikospoliisin rikosylikonstaapelille luettiin syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteen mukaan rikostutkijan ja Malmin naisen suhde oli tullut Aarnio-jutun tutkinnan aikana niin läheiseksi, että se oli tehnyt tutkijan esteelliseksi. Joka tapauksessa tutkijan puolueettomuus oli syyttäjän mielestä vaarantunut.

Syytteen mukaan ongelmallista oli tutkijan ja Malmin naisen läheinen ystävyyssuhde, säännöllinen ja usein toistuva yhteydenpito, luottamukselliset välit sekä tutkijan naista kohtaan tuntema voimakas myötätunto, joka oli johtanut taloudelliseen tukemiseen.

Kaksikko oli ollut yhteydessä lähes päivittäin ja tavannut useita kertoja sen jälkeen, kun nainen oli vapautunut tutkintavankeudesta.

Syyttäjän mukaan mies ei ollut yrittänyt vaikuttaa naisen kuulustelukertomuksiin, vaan motiivi oli ollut auttamishalu.

Rikosylikonstaapeli oli antanut Malmin naiselle 3 120 euroa rahaa, käytetyn skootterin ja muita etuisuuksia.

Mies myönsi antaneensa etuisuudet naiselle ja ystävystyneensä tämän kanssa. Hän kertoi itsekin ymmärtäneensä, että välit olivat tulleet liian läheisiksi. Nainen oli kuitenkin ilmoittanut, ettei suostu puhumaan kuulusteluissa muilla poliiseille, joten mies oli kokenut, että hänen oli jatkettava jutussa.

Miehen mukaan hän oli antanut naiselle rahaa ja muita etuuksia tämän huonon taloudellisen tilanteen vuoksi. Mies kertoi myös, etteivät hänen esimiehensä olisi hyväksyneet avustustoimintaa, jos olisivat siitä tienneet.

Mies sanoi, että hänen mielestään kaksikon tapaamiset olivat kuitenkin liittyneet virkatehtäviin. Tiivis yhteydenpito taas oli liittynyt siihen, että naiseen oli kohdistunut turvallisuusuhkaa, minkä vuoksi poliisi oli kiinnostunut hänen voinnistaan ja siitä, uhkasiko häntä joku.

Mies kiisti syyllistyneensä virkarikokseen ainakaan tahallisesti.

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään 50 päiväsakon rangaistusta. Käräjäoikeus antaa tuomionsa tämän viikon perjantaina.

Syytteeseen johtaneet tapahtumat paljastuivat Aarnio-oikeudenkäynnissä viime syksynä, kun Malmin nainen kertoi miehen lahjoituksista.

Etuuksien antaminen tuli yllätyksenä niin Aarnio-jutun tutkinnanjohtajille kuin miehen esimiehille krp:ssä. Selvitysten jälkeen todettiin, että rikosylikonstaapeli oli käyttänyt lähinnä omia rahojaan. Krp:n rahoilla oli kuitenkin hankittu naiselle muun muassa pari kassillista ruokaa.

Krp siirsi miehen toisenlaisiin tehtäviin heti, kun tapaus tuli viraston tietoon.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Malmin nainen on yksi Aarnio-jutun syytetyistä

 Niin kutsuttua Malmin naista epäillään Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikoskumppaniksi. Nainen on syytteessä törkeistä huumausainerikoksista. Nainen on Aarnion tavoin kiistänyt syytteet.

 Nainen kertoi poliisikuulusteluissa, että hän oli järjestänyt Aarniolle hasiskontakteja. Nainen kertoi myös hasiksen kätköpaikoista.

 Aarnio-käräjillä nainen perui puheensa ja sanoi, että häntä kuulustellut keskusrikospoliisin rikostutkija oli tukenut häntä rahallisesti. Mies oli lahjoittanut hänelle myös skootterin.

 Krp:n poliisimies myönsi Aarnio-oikeudenkäynnissä auttaneensa Malmin naista taloudellisesti. Hänet siirrettiin paljastuksen jälkeen muihin tehtäviin ja häntä alettiin epäillä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

 Krp:n poliisimiehen virkarikosjuttu käsiteltiin tiistaina Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kouvolassa. Tuomio annetaan perjantaina.

 Helsingin käräjäoikeuden on määrä antaa Malmin naisen ja Aarnion huumejutun tuomio 1. marraskuuta. Käräjäoikeus ottaa tuomiossaan kantaa myös siihen, millä tavalla Malmin naisen ja tutkijan välit vaikuttavat Aarnio-jutun näytön arviointiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  6. 6

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  10. 10

   Helsinki palkkaa ammattilaisia houkuttelemaan ihmisiä hammaslääkäriin – Sini Tienhaara tietää, mikä estää aikuista hoidattamasta hampaitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat