Kotimaa

Presidentti Sauli Niinistö arvosteli EU:n päätöksentekoa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui Euroopan unionin päätöksenteon ongelmista suurlähettiläspäivillä tiistaina.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö moittii Euroopan unionia kangertelevasta päätöksenteosta. Hän puhui jokavuotisilla suurlähettiläspäivillä Helsingissä tiistaina. Niinistö varoitti, että EU:n tilanne on ”monin tavoin solmussa”.

”Solmu on vain pitkälti itse solmimamme. Koreografiakin on tuttu: kriisi yllättää, tulee kuin puun takaa. Sitten huippukokoustetaan. Ja sama uudestaan. Asioiden ratkaiseminen vain antaa odottaa itseään. Solmu tiukkenee.”

Niinistön mukaan EU:n ongelma on poliittinen. Harvat aikaansaadut päätökset jäävät usein toteuttamatta.

”EU heikentää omia tulevaisuuden edellytyksiään kansalaistensa silmissä. Maahanmuuttokriisin heikko yhteinen hoito on tästä vain yksi esimerkki. Parantamisen varaa on.”

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mielestä presidentin puhe oli rakentava.

”En kokenut, että hän olisi ottanut EU-kriitikon roolia. Se tarkoittaisi, että hän esittäisi syvää epäluottamusta Euroopan in­tegraatiota kohtaan. Sitä hän ei millään tavoin tuonut esiin, vaan puhui EU:n vahvan turvallisuuspoliittisen roolin puolesta. Presidentti vain halusi huomauttaa, että päätöksenteon ongelmia pitää pystyä korjaamaan.”

Hän jakaa presidentin huolen EU:n tulevaisuudesta.

”Eurooppa polarisoituu ja kansalaismielipide jakaantuu. On kansalaisia, jotka eivät tunne EU:ta omakseen. Unionin pitäisi kehittää demokraattisia käytäntöjä ja tuoda aikaansaannoksiaan esille. EU on luhistuva korttitalo, jos näihin ongelmiin ei vastata”, Tiilikainen pohtii.

Myös Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne piti Niinistön puhetta osuvana.

”Presidentin esittämässä kritiikissä näkyi turhautuminen siihen, että vaikka EU:ssa kyetään tekemään jonkin verran päätöksiä, niiden täytäntöönpano jää usein toteuttamatta. Jos ajattelen omaa valtiovarainministerikauttani, voin yhtyä tähän kritiikkiin”, Rinne sanoo.

Niinistö, joka oli valtiovarain­ministerinä viemässä Suomea Euroopan talous- ja rahaliittoon viime vuosituhannen lopulla, sanoi ettei unioni saa olla vain ”hyvän sään organisaatio”. Hänen mukaansa Britannian EU-eroa puoltava äänestystulos on ”vakava isku”, vaikka se ei vielä yksinään uhkaakaan unionia.

”Kansa ei luota kaikkialla unioniin eikä edes omiin johtajiinsa. Tämä tilanne ei ole vain Britannian ongelma, vaan sitä itää myös mantereen puolella. Pahetessaan on tämä aito uhka unionille ja siten meille kaikille.”

Ulkoministeri Timo Soini (ps) kertoo allekirjoittavansa Niinistön EU-kritiikin täysin.

”Se oli tosiasioihin perustuvaa terävää analyysia. Brexit on iso isku, joka kertoo syvästä tyytymättömyydestä.”

Tämän kesän suurlähettiläspäivien keskeinen puheenaihe on Turkki. Esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) korostivat molemmat, että EU:n pitää jatkaa yhteistyötä Turkin kanssa.

Myös Niinistön mukaan ei ole EU:n edun mukaista, jos Turkki kääntyy pois demokratian ja ja EU-kumppanuuden tieltä. Turkki-suhteen vaaliminen on kuitenkin ajamassa EU:ta tilanteeseen, jossa unioni alkaa tinkiä ihmisoikeuksista ja muista perusarvoistaan.

”Turkin koventuneeseen sävyyn liittyy myös hitunen historian ironiaa: vuosikaudet poliittista ehdollistamista työkalunaan käyttänyt Euroopan unioni on nyt vaarassa itse joutua ehdollistetuksi”, Niinistö huomautti puheessaan.

Presidentti ei tarjonnut selkeitä ratkaisuja EU:n ongelmiin, mutta korosti, että kansalaisten pitää kokea olonsa turvalliseksi.

”Jos EU:n kansalaisten arkinen turvallisuus on poissa, on myös unionin perustehtävä ja sitä kautta legitimiteetti hukassa. Esimerkiksi terrorismi ei ole mikään hallitsematon luonnonvoima, vaan se versoo aina tietystä yhteiskunnallisesta ja poliittisesta taustasta.”

EU yrittää avata tiukkoja solmuja

Turkki. Ihmisoikeuksia polkeva Turkki on uhannut vetäytyä pakolaissopimuksesta, jos se ei saa viisumivapautta EU:n alueelle lokakuuhun mennessä. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan aloitti vallankaappausyrityksen jälkeen massapidätykset ja väläytti kuolemantuomion palauttamista.

Venäjä. EU:n Venäjä-suhde muuttui hyiseksi Ukrainan kriisin ja molemminpuolisten pakotteiden myötä. Solmua kiristää, että jäsenvaltioiden suhteet ja intressit Venäjään poikkeavat keskenään suuresti.

Brexit. Britit äänestivät Euroopan unionista lähdön puolesta kesäkuussa. Neuvottelut ehdoista eivät ole viral­lisesti alkaneet. Britannian eroilmoituksen jälkeen maan pitäisi irtautua EU:sta kahden vuoden sisällä.

Luottamus. Kriittisyys EU:ta kohtaan on kasvanut eri puolilla Eurooppaa, ja populismin suosio kasvaa. Saamattomuus kriisitilanteissa ja pitkään jatkunut taloudellinen alakulo nakertavat EU:n uskottavuutta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahdistelijoista puhuneet naiset saaneet vaientamiskirjeitä asianajajalta – Rikosoikeuden professori: ”Nehän ovat puolittain uhkauksiakin tuollaiset kirjeet”

  2. 2

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  3. 3

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  4. 4

   Räjähdys Manhattanilla: Poliisin mukaan yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – HS seuraa, suora lähetys käynnissä

  5. 5

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  6. 6

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  7. 7

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  8. 8

   Presidenttiehdokkaat suorassa lähetyksessä Sanomatalossa – Paavo Väyrysen ensiesiintyminen oli värikäs

  9. 9

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  9. 9

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää