Kotimaa

Hallituspuolueet epäröivät halpatyön tukemista – HS kysyi kansalaisilta, millä palkalla pitäisi suostua töihin

Virkamiesten toiveet pieni­palkkaisiin töihin kannustamisesta saavat puolueet varovaisiksi.

Jyväskylä/Turku/Oulu

Suomen työllisyyden ja työelämän parantaminen hallitsi tiistaina puolueiden kesäkokouksia ympäri Suomea.

Yksi kuumimmista perunoista kokouksissa oli kysymys siitä, mihin hintaan ihmisen pitäisi suostua työskentelemään?

Valtiovarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön johtavat virkamiehet ovat äskettäin esittäneet, että työllisyyden parantamiseksi pitäisi mahdollistaa myös pienipalkkaisia töitä.

Näin työttömyyden paisuvia kustannuksia saataisiin hillittyä, vaikka samalla valtio joutuisi tukemaan nykyistä enemmän pienpalkkaisissa töissä olevia.

Suomen työllisyysaste on muita Pohjoismaita eli Norjaa, Tanskaa, Ruotsia ja Islantia alempi. Ruotsi ja Tanska käyttävät palkkatukeen selvästi enemmän rahaa kuin Suomi. Suomi puolestaan käyttää enemmän rahaa työttömien tukiin.

Kovatkin toimet työllisyyden parantamiseksi löytävät kannatusta kokoomuksen rivikansan­edustajien keskuudessa. Reippaalla kädellä järjestelmää remontoisi muun muassa Juhana Vartiainen (kok), jonka mielestä ansiosidonnaista työttömyysturvaa pitäisi porrastaa, yleissitovuutta ja irtisanomissuojaa löysätä sekä tarjota maahanmuuttajille alkuun matalapalkkaisempia töitä.

Vartiainen on taloustieteilijä, joka aiemmin työskenteli Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajana.

Kokoomusjohto puhuu kuitenkin muutostarpeista kieli keskellä suuta. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) painotti, että hän ei halua luoda matalapalkka-aloja Suomeen. Orpo sanoi olevansa silti valmis harkitsemaan ”matalan tuottavuuden työn tukemista”.

Vasemmistoliitto haluaa puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan haastaa suomalaisen oikeiston työelämää heikentävän politiikan.

”Nyt on iso tarve muuttaa työelämäkeskustelun suuntaa Suomessa. Meillä puhutaan ainoastaan siitä näkökulmasta, mitä työntekijä maksaa”, Andersson sanoi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Jyväskylässä.

HS kysyi poliittisen kentän äärilaitoja edustavien kokoomuksen ja vasemmiston puheenjohtajilta heidän kantaansa pienpalkkatöiden lisäämiseen.

Onko Suomessa tarvetta pienpalkkatöille?

Petteri Orpo (kok): ”Ihmisten työllistämiselle on tarvetta. Meillä on selvästi tekemättömiä töitä. Jos voidaan auttaa ihmistä työllistymään, erilaisia palkkatukimalleja pitää silloin miettiä ja kehittää.”

Li Andersson (vas): ”Ei ole. Meillä on jo tällä hetkellä ongelmana, että on työssä käyviä köyhiä, joiden palkka ei riitä elämiseen. Minusta on hauskaa, että nyt käydään keskustelua siitä, että asumiskustannukset ovat korkeita eikä palkka riitä elämiseen – ja samanaikaisesti meillä on ihmisiä, jotka peräänkuuluttavat matalapalkkatyön lisäämistä.”

Paljonko työstä pitäisi vähintään saada palkkaa?

Petteri Orpo: ”Sen verran, että palkalla tulee toimeen.”

Li Andersson: ”Vasemmistoliitto on tehnyt eduskunta-aloitteen 10 euron minimituntipalkasta. Se on ainakin perälauta. Siihen on sisäänrakennettu indeksisidonnaisuus, eli se nousisi elinkustannusten myötä.”

Pitäisikö Suomessa hyväksyä suuremmat palkkaerot?

Petteri Orpo: ”Kun maa elää nousukautta, silloin palkkaerot yleensä kasvavat. Pitää pyrkiä ennen kaikkea korkeaan työllisyysasteeseen. Kun mahdollisimman moni on töissä, se itsessään tuo mukanaan sen, että mahdollisimman suurella osalla suomalaisista on se toimeentulo: palkkatyö ja palkkatulo. Se tasoittaa eriarvoisuutta yhteiskunnassa ja se on myös reilumpaa.”

Li Andersson: ”Tämä on arvovalinta ja ideologinen kysymys. Se ei ole mikään pakko eikä välttämättömyys. Se on poliittinen tavoite, ja minun poliittinen tavoitteeni ja arvovalintani lähtee siitä, että suurempia palkkaeroja ei pidä hyväksyä.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei halunnut keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Oulussa vielä esitellä keinoja, joilla hallitus pyrkii budjettiriihessä parantamaan työllisyyttä. Sipilän mukaan käyttöön otetaan kymmenkunta keinoa, joilla pyritään vähentämään kannustinloukkuja.

Kannustinloukku on tilanne, jossa henkilön on vaikea kasvattaa käteen jääviä tulojaan lisäämällä työntekoa. Syynä voi olla esimerkiksi sosiaalietujen menettäminen.

Pienipalkkaisten töiden lisäksi kesäkokouksissa puhuttiin paljon ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamisesta.

Erityisesti kokoomuksen kokouksessa väläyteltiin mahdollisuutta työttömyysturvan porrastamisesta.

”Ansiosidonnaista työttömyysturvaa pitäisi suunnitella ihan uudestaan niin, että se laskisi ajassa työttömyyden pitkittyessä”, Vartiainen sanoi.

Kansalaiset kertovat, paljonko kokopäivätyössä pitäisi tienata ennen veroja.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Työllisyyskeinoja etsitään parhaillaan

 Hallitus valmistelee parhaillaan työllisyyden parantamiseen tähtäävää pakettia.

 Työllisyyspaketti esitellään budjettiriihen yhteydessä kuun vaihteessa.

 Virkamiesjohto on nostanut esiin pienipalkkaisempiin töihin kannustamisen.

 Vasemmistopuolueet ja ammattiyhdistysliike vastustavat pienpalkkatöiden mahdollistamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Palkat
 • Työ

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys: HS seuraa länsimetron avajaispäivää – metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09, ja junassa oli heti karnevaalitunnelma

  2. 2

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  3. 3

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  4. 4

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  5. 5

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  8. 8

   Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla

  9. 9

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  10. 10

   Jos asuntolainan koron haluaa suojata, se kannattaa tehdä nyt – pitkät korot ovat vielä matalia ja suojan saa siksi halvalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  10. 10

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää