Kotimaa

Aarnio-jutun tutkintaan osallistunut krp:n rikostutkija tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta

Tuomion mukaan mies oli ollut esteellinen osallistumaan tutkintaan, koska hän oli ystävystynyt epäillyn kanssa.

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut Jari Aarnion huumejutun tutkintaan osallistuneen keskusrikospoliisin tutkijan virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin. Tuomion saanut rikosylikonstaapeli hoiti huumejutun tutkinnassa Aarnion kanssaepäillyn, niin kutsutun Malmin naisen kuulustelemisen.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan rikosylikonstaapeli oli ollut esteellinen kuulustelemaan Malmin naista, koska kaksikon välille oli muodostunut tutkinnan aikana erityisen läheinen ystävyyssuhde. Käräjäoikeuden mielestä mies ei olisi saanut osallistua esitutkintaan enää sen jälkeen, kun Malmin nainen vapautui tutkintavankeudesta.

Kaksikon yhteydenpidon määrä oli tuomion mukaan ylittänyt selvästi tutkinnallisen tarpeen. ”Tällainen luottamuksellinen ja tiivis yhteydenpito on luonteenomaista erityisen läheiselle ystävyydelle”, tuomiossa todetaan.

Mies oli lahjoittanut omista varoistaan naiselle myös huomattavana pidettävän määrän taloudellisia etuuksia, kuten rahaa, skootterin ja kaksi puhelinta. Myös tämä oli tuomion mukaan merkki erityisen läheisestä ystävyyssuhteesta.

Tuomion mukaan rikosylikonstaapelin oli kokeneena poliisina täytynyt itsekin tietää oma esteellisyytensä. Siitä syystä virkavelvollisuuden rikkominen katsottiin tahalliseksi.

Käräjäoikeus langetti miehelle 50 päiväsakon rangaistuksen.

Rangaistuksessa otettiin huomioon se, että rikosylikonstaapelin toimintaan oli osaltaan vaikuttanut voimakas myötätunto ja auttamisen halu Malmin naista kohtaan.

”[Rikosylikonstaapelin] kuulemisesta on käynyt ilmi myös se, että hänen tarkoituksensa on ollut asian selvittäminen ja halu suorittaa esitutkintatehtävä mahdollisimman hyvin”, tuomiossa todetaan.

Rangaistuksessa otettiin huomioon myös se, että mies oli itseensä kohdistuneen esitutkinnan aikana pyrkinyt edistämään asian selvittämistä. Lisäksi huomioitiin myös se, että asian saama laaja julkisuus oli vaikuttanut kielteisesti miehen elämään.

Mies kiisti oikeudessa syyllistyneensä ainakaan tahalliseen rikokseen.

Tuomioon johtaneet tapahtumat paljastuivat Aarnio-oikeudenkäynnissä viime syksynä, kun Malmin nainen kertoi miehen lahjoituksista.

Etuuksien antaminen tuli yllätyksenä niin Aarnio-jutun tutkinnanjohtajille kuin miehen esimiehille krp:ssä. Selvitysten jälkeen todettiin, että rikosylikonstaapeli oli käyttänyt lähinnä omia rahojaan. Krp:n rahoilla oli kuitenkin hankittu naiselle muun muassa pari kassillista ruokaa.

Rikosylikonstaapeli on jo aiemmin siirtynyt muihin tehtäviin krp:ssä. Krp:n päällikkö Robin Lardot, kertoo tutustuvansa tuomioon, ja jos siitä ei ilmene mitään merkittävää uutta, asiaa käsitellään uudelleen tuomion tultua lainvoimaiseksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Malmin nainen on yksi Aarnio-jutun syytetyistä

 Niin kutsuttua Malmin naista epäillään Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikoskumppaniksi. Nainen on syytteessä törkeistä huumausainerikoksista. Nainen on Aarnion tavoin kiistänyt syytteet.

 Nainen kertoi poliisikuulusteluissa, että hän oli järjestänyt Aarniolle hasiskontakteja. Nainen kertoi myös hasiksen kätköpaikoista.

 Aarnio-käräjillä nainen perui puheensa ja sanoi, että häntä kuulustellut keskusrikospoliisin rikostutkija oli tukenut häntä rahallisesti. Mies oli lahjoittanut hänelle myös skootterin.

 Krp:n poliisimies myönsi Aarnio-oikeudenkäynnissä auttaneensa Malmin naista taloudellisesti. Hänet siirrettiin paljastuksen jälkeen muihin tehtäviin ja häntä alettiin epäillä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

 Krp:n poliisimiehen virkarikosjuttu käsiteltiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa perjantaina.

 Helsingin käräjäoikeuden on määrä antaa Malmin naisen ja Aarnion huumejutun tuomio 1. marraskuuta. Käräjäoikeus ottaa tuomiossaan kantaa myös siihen, millä tavalla Malmin naisen ja tutkijan välit vaikuttavat Aarnio-jutun näytön arviointiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  2. 2

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  6. 6

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”

  7. 7

   Keskusta ja kokoomus tekivät vain välirauhan – sote-kiista repeää uudelleen jo joulun jälkeen

  8. 8

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  9. 9

   Nyt se on varmaa: Länsimetron liikenne alkaa aikaisintaan marraskuussa – ”Onnistuneita koeajopäiviä ei vielä ole”

  10. 10

   Pam syyttää: Tamperelaisessa K-Supermarketissa seksuaalista häirintää – kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Entinen Fifa-pomo Blatter kertoo saaneensa Putinilta kutsun jalkapallon MM-kisoihin
  3. Miehiä pienemmät palkkiot ärsyttävät maajoukkueen tähtipelaajaa Tinja-Riikka Korpelaa – ”Tuntuu epäreilulta”
  4. Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”
  5. Suomi sai kolme kultamitalia nuorten ammattitaidon MM-kilpailussa – lajeina lentokonehuolto, leivonta ja lähihoito
  6. Keskusta ja kokoomus tekivät vain välirauhan – sote-kiista repeää uudelleen jo joulun jälkeen
  7. Mustaksi jääksi kiillottuva kuura voi yllättää autoilijat myös lähipäivinä – kaksi loukkaantui suuressa ketjukolarissa valtatie 3:lla Lempäälässä
  8. Näyttelijä-laulaja Susanna Haaviston elämän rankimpia vaiheita oli menettää ääni kuukausiksi: ”Jos olen pitkään laulamatta, olen sieluton”
  9. Lunta Helsinkiin! Ensilumi saattaa sataa jo ensi viikolla, puista tippuvat kosteat lehdet ja yöpakkaset tekevät kaduista erittäin liukkaita
  10. Tunti sitten
  11. Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?
  12. Helsinki aikoo parantaa omaishoidon tukia – vammaisten lasten perheiden tuet nousemassa Espoon tasolle
  13. Näytä lisää