Kotimaa

Viron itsenäistymisestä 25 vuotta: Suomi yllättyi, mutta puolusti naapuriaan

Neuvostoliiton vallankaappausyritys ja Viron itsenäistyminen 25 vuotta sitten yllättivät Suomen, eikä Suomi tiennyt miten reagoida. Eloon jäi kuva, että Suomi oli liian varovainen Viron tukemisessa.

Viron itsenäistymiseen johtaneet tapahtumat 25 vuotta sitten saattavat vieläkin nousta mörkönä esiin Suomen ja Viron välisissä suhteissa. Vallankaappausyritys Neuvostoliitossa ja Viron itsenäisyysjulistus tulivat niin yllättäen, että Suomessa valtioneuvosto oli hetken sormi suussa. Haparoinnin jälkeen Suomi päätti yhdessä muiden länsimaiden kanssa solmia välittömästi diplomaattisuhteet itsenäisen Viron kanssa.

Tapahtumat käynnistyivät epäonnistuneesta vallankaappausyrityksestä Neuvostoliitossa 19. elokuuta 1991. Varapresidentti Gennadi Janajevin juntta ilmoitti ottaneensa vallan ja syrjäyttäneensä presidentti Mihail Gorbatsovin.

Vallankaappausyritys säikäytti suomalaiset, mutta hämmentäväksi se muuttui kun vanhoillismielisten poikkeustilakomitea piti tiedotustilaisuuden. Tassin uutiskuvassa junttamiehet olivat ympäri päissään.

Tietoa naapurimaasta tuli niukasti ja Suomen poliittinen johto oli hämillään. Presidentti Mauno Koivisto joutui Esko Ahon (kesk) porvarihallituksen kanssa sorvaamaan kannanottoa. Koiviston mukaan Suomen ulkopolitiikan linja oli ”koetuksella”, koska tilanne oli uusi. Suomi ei ollut koskaan ottanut kantaa Neuvostoliiton sisäisiin asioihin.

Suomi ilmoitti varovasti huolensa, että demokraattinen kehitys naapurissa vaarantuu, mutta ei tuominnut vallankaappausta.

Kansa oli ulalla tapahtumista, mutta niin oli hallituskin. Hallitus katsoi pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa televisiouutisista mitä Moskovassa tapahtui.

”Oli hämmentävää, kun ei ollut varmuutta miten vallankaappaukselle käy. Piti olla varovainen”, ulkoministerinä silloin toiminut Paavo Väyrynen (kesk) sanoo. ”Kiusallista oli, että Suomi ei saanut kaikkea sitä tietoa mitä Nato-mailla oli, että kaappaus todennäköisesti epäonnistuu.”

Virossa itsenäistymiskehitys oli jo ollut käynnissä. Sitä edisti poliittinen suvereniteettisopimus, jonka Venäjän presidentti Boris Jeltsin teki Viron kanssa tammikuussa 1991.

Viro katsoi tilaisuutensa tulleen. Viinanhuuruisen kaappausyrityksen hämmingissä Viron korkein neuvosto päätti 20. elokuuta julistaa maan itsenäiseksi.

Kaappausyritys epäonnistui, eikä Suomen tarvinnut enää pohtia mitä siitä tuli sanottua, mutta Suomella oli nyt toinen ongelma. Miten reagoida Viron itsenäistymiseen?

Suomi odotti Moskovan reaktiota, mutta sitä ei kuulunut. Oli ennenkuulumatonta tunnustaa Viro ennen kuin sen irtaantuminen Neuvostoliitosta on vahvistettu Moskovasta. Venäjän federaatio tosin tunnusti Viron itsenäisyyden 24. elokuuta, mutta ei Neuvostoliitto.

25. elokuuta Suomi päätti aloittaa neuvottelut diplomaattisuhteiden solmimiseksi Viron kanssa. Kolmen päivän mietinnän jälkeen 28. elokuuta presidentti Koivisto päätti, että diplomaattisuhteet solmitaan välittömästi. Suomi halusi edetä Viron suhteen samassa aikataulussa Länsi-Euroopan ja Pohjoismaiden kanssa.

”Oli hyvin sekava tilanne ja eri maitten hallitukset ottivat eri tavalla kantaa”, Väyrynen muistaa. ”Media pelasi omaa peliään ja pyrki painostamaan siihen suuntaan että itsenäisyys tunnustetaan. Suomi oli muiden länsimaiden kanssa aivan samassa rintamassa siinä.”

Ilkka Kanerva (kok) toimi silloin ”ministerinä valtiovarainministeriössä”. Hän muistelee, että ”momentum oli vaativa”, koska ei ollut olemassa mitään linjaa miten tilanteessa piti toimia. Tapahtumat olivat fundamentalistisia, mutta valtioneuvostolla ei ollut valmiita vastauksia.

”Oli erilaisia näkemyksiä miten reagoidaan. Kenelläkään ei ollut varmaa kuinka on toimittava”, Kanerva muistelee. ”Kävimme monipolvisen keskustelun, jossa aidosti eri näkökannat risteilivät. Se ei ollut mikään helppo asia”.

Kanerva luonnehtii, että vastakkain olivat ”vanha ulkopolitiikka” ja nykyinen katsanta. Vaikka näkemyseroja oli, kaikki muotoilut lopulta syntyivät yksimielisesti.

Uutta itsenäisyyden tunnustamista ei enää tarvittu, koska Suomi oli tunnustanut Viron itsenäisyyden 1920. Kun Neuvostoliitto miehitti Viron 1940, diplomaattisuhteet katkesivat, mutta itsenäisyystunnustus pysyi juridisesti voimassa.

Virolle Suomen linjaus oli tärkeä, koska Viro halusi nojata Tarton sopimukseen. Diplomaattisuhteiden palauttaminen oli virolaisille mieluisampi kannanotto kuin uusi itsenäisyystunnustus. Suomen kannanotossa korostuivat Viron tasavallan oikeudellinen jatkuvuus ja vuoden 1940 miehityksen laittomuus.

29. elokuuta Suomi ja Viro vaihtoivat asiakirjat diplomaattisten suhteiden palauttamiseksi. Suomi pelasti kasvonsa, koska se ei piitannut Neuvostoliiton kannasta. Neuvostoliitto tunnusti Baltian maat itsenäisiksi syyskuun 6. päivä. Neuvostoliitto hajosi joulukuussa 1991.

Latvian ja Viron presidentit Anatolis Gorbunovs ja Arnold Rüütel kiittivät Suomen hallitusta ja kansaa sympatiasta ja tuesta maiden itsenäistymisen yhteydessä. He kiittivät Suomea myös hyvin nopeasta toiminnasta diplomaattisuhteiden solmimispäätöksessä.

Jäikö tästä kiihkeästä jaksosta jälkiä Suomen ja Viron suhteisiin?

Kanervan mukaan elokuun 1991 vaiheet nousevat joidenkin taholta aika ajoin vieläkin pintaan. Kanerva rinnastaa tapahtumat hänen ulkoministeriaikanaan vuonna 2007 tapahtuneeseen Tallinnan pronssisoturikiistaan, joka nousi Viron ja Venäjän valtioiden väliseksi.

Sekä Väyrynen että Kanerva sanovat, että presidentti Koiviston suhtautuminen Viron diplomaattisuhteiden palauttamiseen oli nihkeä.

”Koivistolla oli suoria kontakteja Neuvostoliittoon päin ja hän suhtautui hyvin pidättyvästi Viron itsenäistymiseen. Koivisto lausunnot olivat tylyjä ja se on jäänyt rasitteeksi”, Väyrynen sanoo.

Väyrynen toki oli itsekin pidättyväinen. Hän sanoi 29. elokuuta 1991 Helsingin Sanomissa, että Viron itsenäisyys edellyttää Moskovan keskushallituksen hyväksyntää. Hän piti tulkinnanvaraisena täyttävätkö Baltian maat suvereenisuuden kriteerit.

Viron ja Suomen poliittisista suhteista 1988-91 väitellyt Heikki Rausmaa sanoo, että Suomen valtiovalta tuki itsenäistymistä ja Viron poliittinen johto tiesi sen koko ajan. Suomi ei kuitenkaan halunnut tuelle julkisuutta ulkopoliittisista syistä.

Viron kansalle Suomen poliittisen johdon suhtautuminen näytti viileältä, koska tuki salattiin. ”Viron suuri yleisö oli pettynyt.”

”Avointa poliittista tukea Viron pyrkimyksille ei annettu, mutta Viron oman valtion rakennusprojektia tuettiin kaikkien suomalaisten ministeriöiden ja keskusvirastojen toimialoilla”, Rausmaa sanoo. Tukea koordinoitiin opetusministeriöstä, jotta se näytti epäpoliittiselta.

Viro sai moraalista tukea Suomen kansalta ja käytännön apua valtiovallalta. ”Suomen kansa oli lämpimästi ja voimakkaasti mukana itsenäisyystaistelussa ja tuki sitä”, Rausmaa sanoo.

Oikaisu 28.8. kello 15.32: Esko Ahon kuvan kuvatekstissä kerrottiin aiemmin virheellisesti, että hän olisi puhunut valtioneuvoston linnan edessä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itsenäistyminen
 • Viro
 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  3. 3

   Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

  4. 4

   Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  6. 6

   Ammuttu ja loisten vaivaama pohjoiskorealainen loikkari tuli tajuihinsa – Halusi katsoa televisiota

  7. 7

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  8. 8

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  9. 9

   Matti Känkänen on tehnyt arkun yli sadalletuhannelle suomalaiselle – ”Ennen oli tehtaalla kiirettä keväisin, kun kesää odottaneet ihmiset kuolivat”

  10. 10

   Antti Tuiskun rohkeus on nyt virallinen tapa keksiä artisteja uudelleen – Viimeisimpänä samaa yrittää Anna Abreu kaksimielisillä orkideatervehdyksillä ja seksilaululla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  6. 6

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  7. 7

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  9. 9

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  10. 10

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta Tilaajille
  3. Matti Känkänen on tehnyt arkun yli sadalletuhannelle suomalaiselle – ”Ennen oli tehtaalla kiirettä keväisin, kun kesää odottaneet ihmiset kuolivat”
  4. Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?” Tilaajille
  5. Pian on Slush ja sitä ennen Junction – Suomen startup-huuman taustalla on säätiö, joka yrittää saada väen puhaltamaan yhteen hiileen
  6. Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni
  7. Kuinka monta miljoonaa euroa länsimetro maksoi? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  8. Meri-Lapin sote-solmu syntyi, kun Sipilän hallitus oli kyvytön tai haluton ennakoimaan irtiottoa
  9. Hiljainen enemmistö teki sekä seksuaalisen häirinnän että rasismin nousun mahdolliseksi olemalla hiljaa ja unohtamalla olevansa enemmistö
  10. Kisa lääkevirastosta paljasti, että Pohjoismaat ovat EU:ssa hajallaan
  11. Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden
  12. Näytä lisää