Kotimaa

Kelan Hyssälä vapauttaisi lääkekaupan kilpailulle – ”Vastaako apteekkien monopoli tämän päivän tarpeita?”

Kelan pääjohtaja on erityisen huolissaan Kelan lääkekorvausmenojen kasvusta. Menot kasvoivat viime vuonna yli viisi prosenttia ja ylsivät jo 1,4 miljardiin euroon.

Suomen lääkemarkkinat tarvitsevat perusteellisen remontin, sanoo Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä.

”Pitäisi selvittää eri vaihtoehdot, miten lääkkeiden myynnin voisi avata kilpailulle”, Hyssälä sanoo.

”Vain aito kilpailu laskee hintoja, mutta se pitäisi toteuttaa eettisesti ja yhteiskuntavastuullisesti.”

Hyssälä tietää sohaisevansa muurahaispesään, sillä keskustelu apteekkitoiminnan avaamisesta kilpailulle käy jo kuumana. Apteekkariliitto vastustaa muutoksia kiivaasti.

Hyssälä korostaa, että Kela ja apteekit ovat tehneet hyvää yhteistyötä.

”Hyvä, että apteekit ovat kannattavia, mutta vastaako niiden monopoli enää tämän päivän tarpeita?”

Hän muistuttaa, että yhteiskunnan tiukka kontrolli apteekkitoiminnassa oli perusteltua ­silloin, kun apteekit valmistivat itse lääkkeet.

”Sellaisia apteekkeja on enää kolme. Apteekki on nyt valmiiden pakkausten jakelukanava.”

Kelan pääjohtaja on erityisen huolissaan Kelan lääkekorvausmenojen kasvusta. Menot kasvoivat viime vuonna yli viisi prosenttia ja ylsivät jo 1,4 miljardiin euroon.

”Pää tulee vetävän kouraan ihan kohta”, hän sanoo.

”Talouskasvu on nollassa, väki vanhenee ja työssä käyviä on koko ajan vähemmän. Ei tämänkään laskun maksajia enää ole entiseen tapaan.”

Lääkekorvauksista on säästetty viime vuosina toistuvasti. Parhaillaan hallituksen pitäisi ratkaista, miten korvauksista leikataan ensi vuonna 134 miljoonaa euroa. Hyssälän mielestä nirhaamisen aika on ohi.

”Viilauksia on tehty paljon ja ne kirpaisevat aina joitakin potilasryhmiä. Olisiko aika löytää ­jokin muu keino?”

Hyssälän mielestä sote-uudistus suorastaan vaatii myös lääkejakelun miettimistä uusiksi.

”Miksei asiakas saisi ostaa lääkkeitään esimerkiksi päivystyksen yhteydessä?”

Hyssälän mielestä apteekkien asiakaspalvelu ei ole riittävää tämän päivän vaatimuksille.

”Kuulin juuri, että esimerkiksi Oulussa ei ole yhtään apteekkia auki yöllä.”

Kun sote-uudistus siirtää vastuuta isommille yksiköille esimerkiksi sairaaloissa, suurina ostajina ne pystyisivät kilpailuttamaan lääkkeiden hintoja.

”Kilpailun avaaminen ei kuitenkaan saisi johtaa siihen, että lääkkeiden myynti kasvaa vain tehostetun markkinoinnin vuoksi. Tämä riski pitää torjua lainsäädännöllä”, Hyssälä sanoo.

Toinen huoli on se, että kasvava joukko ikäihmisiä siirtyy tehostettuun palveluasumiseen ja ­samalla laitos- ja avohoidon väliselle harmaalle vyöhykkeelle.

”Tämä rajanveto on iso juttu. Laitoskuntoisia ihmisiä hoidetaan ikään kuin kotiin, jolloin Kela maksaa hoitotuen, asumistuen, lääkekorvaukset ja matkakorvaukset. Kelan piikkiin on hiljaa hivutettu ne kustannukset, jotka ennen kuuluivat kunnille vanhainkodeissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla.”

Hyssälä toivoo, että sote-uudistuksen myötä katsottaisiin, voisivatko maakunnat kilpailuttaa myös tehostetun palveluasumisen asukkaiden lääkkeet.

”Maakunta olisi vahva, iso ostaja. Sairaat vanhukset eivät kykene hakemaan aina edullisinta lääkevaihtoehtoa.”

Pelko apteekkipalvelujen katoamisesta syrjäseuduilta kilpailun avaamisen myötä on Hyssälän mielestä turha.

”En näe tässä peikkoja. Missä on ostavia asiakkaita, kyllä siellä liiketoiminta pyörii.”

Digitaaliset palvelut avaavat myös uusia mahdollisuuksia, hän sanoo.

”Digitalisaatio tuo niin paljon uutta, että lääkelain uudistaminen olisi senkin vuoksi tarpeen. Kuka saa myydä lääkkeitä verkossa? Ja mikä on yhteiskunnan kontrolli siinä?”

Kansanedustaja aloitti keskustelun

 Kansanedustaja Antero Vartia (vihr) ja ekonomisti Mikko Kiesiläinen avasivat keskustelun apteekkitoiminnan kilpailusta vuosi sitten. Heidän tekemänsä selvityksen mukaan lääkekaupan avaaminen kilpailulle säästäisi lääkemenoissa 87 miljoonaa euroa vuodessa, jos reseptilääkkeiden hinnat laskisivat Ruotsin tasolle.

 Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto on esittänyt nykyisenlaisen sääntelyn purkamista.

 Apteekkariliitto vastustaa muutoksia muun muassa sillä perusteella, että se heikentäisi lääkkeiden toimitusvarmuutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kela
 • Apteekit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää