Kotimaa

Vallankaappausyritys, puhdistukset, sota Syyriassa – Suomen uusi Turkin-lähettiläs aloittaa keskellä suurta myllerrystä

Haasteita ei puutu, kun Päivi Kairamo lähtee Suomen edustajaksi Turkkiin. Maiden perinteisesti lämpimät suhteet helpottavat.

Turkki on matkalla kohti tuntematonta kesäkuussa tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Kaappausyritystä ovat seuranneet kymmeniä tuhansia ihmisiä koskeneet puhdistukset ja poikkeustila, joiden myötä monet pelkäävät Turkin ajautuvan yhä kauemmas demokratiasta ja oikeusvaltiosta. Myös ulkosuhteet ovat myllerryksessä.

Samaan aikaan Turkki on Euroopalle polttavan tärkeä maa yhdessä maailman solmukohdista: sotaakäyvän Syyrian naapuri, joka sotkeutuu sotaan yhä enemmän itsekin. Lisäksi se on turvapaikanhakijoiden tuloa hallitseva portinvartija.

Kun Suomen uusi Turkin-suurlähettiläs Päivi Kairamo aloittaa työnsä Ankarassa syyskuun alussa, haasteita ei totisesti puutu.

”Pääsen hyvin mielenkiintoiseen aikaan mielenkiintoiseen tehtävään ja maahan”, diplomaatti muotoilee.

”Menen hyvällä mielellä, mutta totta kai jännittää.”

Turkissa neljä vuotta suurlähettiläänä työskennellyt Nina Vaskunlahti lähtee suurlähettilääksi Intian Delhiin. Kairamo muuttaa Ankaraan suoraan Genevestä, jossa hän työskenteli Suomen pysyvänä edustajana lukuisissa kansainvälisissä järjestöissä.

Ankarassa Kairamo tietää pääsevänsä rivakasti töihin. Turkista raportoitavan tiedon tarve on Suomessa suuri, kun vallankaappausyrityksen jälkeen palasia asetellaan kohdilleen.

”Kenelläkään ei ole selvää kuvaa siitä, mihin Turkin tilanne pitkällä aikavälillä johtaa. Sitä on tässä vaiheessa mahdotonta täydellä varmuudella sanoa”, Kairamo toteaa.

Turkin puhdistukset ovat hipaisseet myös Suomea: Alanyassa Suomen kunniakonsulina toimiva Kuddusi Müftüoglu savustettiin vastikään tehtävästään Turkin jalkapallotuomarijärjestön johdossa. Syynä olivat väitetyt yhteydet muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin liikkeeseen, jonka Turkki sanoo olleen vallankaappausyrityksen takana.

Turkki on yrittänyt painostaa useita maita sulkemaan Gülenin liikkeeseen yhdistettyjä kouluja ja luovuttamaan liikkeen tukijoita.

Gülenistijahti saattaa aiheuttaa Suomenkin diplomaateille kiperiä tilanteita, vaikka Suomi pyrkii parhaansa mukaan pysymään siitä kaukana.

Kairamo ei ota kantaa yksittäisiin tapauksiin. Yleisesti hän vakuuttaa, että Suomea ei voi painostaa.

”Meillä toimitaan Suomen lainsäädännön mukaan”, hän sanoo.

Suomen ja koko EU:n kannalta keskeinen kysymys on, millaiseksi Turkin EU-suhde muodostuu. Turkki on virallisesti yhä EU:n hakijamaa, vaikka jäsenyysneuvottelut ovat olleet käytännössä jäissä.

EU-maista Itävalta on sanonut, että jäsenyysneuvottelut pitäisi katkaista, koska Turkki on väläytellyt kuolemanrangaistuksen käyttöönottoa vallankaappausta puuhanneiden rankaisemiseksi.

Ainakaan neuvotteluiden edistyminen ei ole näköpiirissä, Kairamo myöntää. Hän kuitenkin korostaa, että neuvotteluissa sekä EU-jäsenyydestä että turkkilaisten viisumivapaudesta molempien osapuolten on pidettävä kiinni sitoumuksista.

Turkki neuvottelee parhaillaan EU:n kanssa myös siitä, että sen kansalaiset pääsisivät matkustamaan unioniin ilman viisumia.

”Jos Turkki täyttää kriteerit, silloin voidaan edetä”, Kairamo sanoo. ”On liian aikaista todeta, ettei Turkin EU-jäsenyys koskaan toteutuisi.”

Vaikka jäsenyysneuvottelut pysyisivätkin pakastimessa, EU:n ja Turkin välit pitäisi Kairamon mielestä silti pystyä pitämään avoimina ja yhteistyö tiiviinä.

Tässäkin diplomaatit saavat ottaa kaiken taitonsa käyttöön.

Retoriikan tasolla etenkin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on ottanut EU:hun etäisyyttä. Jo ennen vallankaappausyritystä hän kehotti Eurooppaa kulkemaan omaa tietään, ja Turkki kulkisi omaansa.

Viime viikkoina Turkki on ollut vähän väliä sanasodassa Yhdysvaltojen ja EU-maiden kanssa – Venäjän suuntaan taas se on lämmitellyt näyttävästi välejään. Viime viikon suurlähettiläspäivillä puhunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuvasi Turkin ja Venäjän nopeaa lähentymistä ”merkittäväksi geopoliittiseksi muutokseksi”.

Turkissa moni arvioi, että EU kiinnitti vallankaappausyrityksen jälkeen liikaa huomiota puhdistusten arvostelemiseen. Keskeisempää heidän mielestään oli Turkin kyky torjua demokraattista järjestelmäänsä kohdannut uhka.

Kairamo muistuttaa, että vallankaappausyritys tuomittiin kyllä.

”Samalla toimme esiin toivomuksen demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisesta ja vakauden säilymisestä”, hän sanoo.

Tuleva suurlähettiläs ei mielellään kiinnittäisi liikaa huomiota retoriikkaan. Sen sijaan hän haluaa uskoa, että tiivis yhteistyö ja läheiset suhteet ovat yhä sekä EU:n että Turkin etu.

Turkille EU on iso kauppakumppani. EU:lle Turkki on myös ulko- ja turvallisuuspoliittisesti äärimmäisen tärkeä maa Lähi-idän rajalla.

EU:n ja Turkin välisen suhteen vaalimisessa Suomella on yksi valttikortti: maiden välit ovat perinteisesti olleet lämpimät. Turkissa ei unohdeta, että se hyväksyttiin EU:n jäsenehdokkaaksi Suomen EU-puheenjohtajakaudella Helsingin huippukokouksessa 1999. Suomi on ollut yksi Turkin jäsenyyteen myönteisesti suhtautuneista EU-maista.

”Sydämellisyys ja suhteiden pitkäaikaisuudesta tuleva syvyys on aistittavissa korkeimmankin tason suhteissa”, Kairamo sanoo.

”Meillä on osaamista ja ymmärrystä Turkin suhteen, ja myös toisin päin. Se voi olla apu meille.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Päivi Kairamo

 52-vuotias oikeustieteen kandidaatti siirtyy Turkin-suurlähettilääksi Genevestä, jossa hän työskenteli Suomen pysyvänä edustajana useissa kansainvälisissä järjestöissä.

 Tätä ennen hän on toiminut muun muassa tasavallan presidentin kansliapäällikkönä 2009–2012.

 Hän harrastaa lukemista ja kävelyä. ”Toivon, että pystyn jatkamaan kävelyä Ankarassakin, vaikka se on todella mäkinen kaupunki.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

  5. 5

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  6. 6

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  7. 7

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  10. 10

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  7. 7

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  8. 8

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tieteentekijöiden liiton uusi toiminnanjohtaja: Miten yhteiskunnalla on varaa kohdella opettajia ja tutkijoita näin huonosti?
  3. Huumeidenkäyttäjät ostivat pillereitä sotaveteraaneilta ja polttivat pilveä poliisin nenän alla Helsingin keskustassa – entinen narkomaani kertoo, millainen oli 1970-luvun huume-Helsinki Tilaajille
  4. Huippuvalmentaja ja pelaajalegenda ylistivät pelin jälkeen Lauri Markkasta
  5. Maailman terveysjärjestö WHO harkitsee uudelleen Robert Mugaben nimittämistä hyvän tahdon lähettilääkseen – päätöstä on arvosteltu kansainvälisesti ja kutsuttu ”aprillipilaksi”
  6. ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä
  7. Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa
  8. Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”
  9. Tunti sitten
  10. Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin Tilaajille
  11. Miksi Tim saa tonneja ja Tinni taskurahoja maajoukkuepeleistä? – Palloliiton on korjattava historiasta kumpuava vääryys
  12. ”He puhuivat meille kuin orjille” – Unkari sulkee pakolaiset piikkilangoin eristetyille parakkileireille, HS kuvasi ne kopterilla ja tapasi ulos päässeitä
  13. Näytä lisää