Kotimaa

HS Kreikassa: ”Kaikki on mennyt yli odotusten”, sanoo delfiinit uuteen kotiin saattanut suomalaislääkäri

Ohjaajat kiittelevät delfiinien sopeutumista Kreikassa, mutta vielä on edessä reviiritaistelu.

Ateena

Tamperelaisten delfiinien yllä on nyt kreikkalainen taivas ja ympärillä lähes tuplasti vettä aiempaan tamperelaiseen altaaseen verrattuna. Altaan reunalla kasvaa palmut ja katsomo on pienempi.

Maanantaina iltapäivällä ne vielä lähinnä uivat ympyrää Attica Parkin pienessä altaassa, johon ne sunnuntaina tuotiin. Altaan päälle on asetettu pressu vähentämään auringon suoraa porotusta, jota ne eivät Tampereella sisäaltaassa koskaan kokeneet.

Ulkopuolisen on vaikea sanoa, mitä ne tilanteesta pitävät, mutta niiden hoitajat kehuvat kaiken sujuneen paremmin kuin hyvin. Tuttu naksuääni on tallella ja ruoka maistuu. Se on samaa kuin Tampereellakin, makrillia ja villakuoretta. Lämpötila ulkona on 30 astetta, vedessä 26.

”Kaikki on mennyt yli odotusten. En olisi uskonut, että näin hyvin ja näin nopeasti ne palautuisivat kuljetuksesta”, sanoo eläinlääkäri Sanna Sainmaa, jonka varsinainen työpaikka on Korkeasaaressa.

Hän valvoi kuljetusta Särkänniemestä koko matkan Ateenan lähistölle eläinpuistoon. Paikka on hieman syrjäinen ja rauhallinen alue melko lähellä lentokenttää, jonne on huonosti opaskylttejä. Maanantaina huomasi selvästi, että sesonki ei ole päällä, puiston eläimiä katseli vain muutama lapsiperhe.

Delfiinit nousivat ilmaan sunnuntaiaamuna neljältä.

”Kun lähdettiin Särkänniemestä, oli ilmassa pientä levottomuutta. Nuorin Eevertti oli rauhattomin”, sanoo pääkouluttaja Sari Järvisalo. Järvisalo kulki koko pitkän matkan märkäpuvussa, ensin rekassa, sitten lentokoneessa.

”Siinä tuli täyteen 12 tuntia märkäpuvussa. Aluksi istuin vesiboksissa Eevertin pääpuolella ja pidin käsillä kiinni, rauhoittelin ja silittelin ja puhelin”, hän kertaa tapahtumia. Lennolla ne nukahtivat mutta pitivät välillä yhteyttä toisiinsa.

”Oli hauska huomata, että ne kommunikoivat toistensa kanssa vihellellen matkan aikana”, Järvisalo sanoo. Delfiinit osoittautuivat odotettua paremmiksi matkustajiksi, hän sanoo.

Itku tuli sitten kaikilta ohjaajilta, kun eläimet oli saatu veteen ja huomattiin, että ne syövät. Ohjaajat ja eläinlääkärit pysyvät nyt puistossa vaihdellen muutamia viikkoja tai pidempään seuraamassa, miten sopeutuminen sujuu. Eikä yhteydenpito siihenkään lopu, Järvisalo uskoo. Hän on tehnyt jo 22 vuoden mittaisen uran delfiinien kanssa.

”En ajattele, että jätämme lopullisesti hyvästit, tulemme käymään täällä vielä useasti.”

Maanantai-iltapäivän poltteessa oli helppo havaita, että altailla on nyt kova kuhina. Tampereen delfiinit sopeutuvat vielä omassa pienessä altaassaan, mutta verkkoaidan takana on iso allas ja neljä lajitoveria. Jokainen käy vuorollaan naksumassa verkkoaidalla ja työntää kuonoaan verkon läpi toiselle puolelle. Siinä on neljä tamperelaista, kaksi mustanmeren delfiiniä ja kaksi Ranskasta tullutta uuden edessä. Ohjaajat tietävät, että kun laumoja yhdistetään, välejä tulee selvitettäväksi. Jää nähtäväksi, onko matriarkka Veera yhä päällikkö, kun verkkoaidat joskus nostetaan. Uteliaisuus ainakin on valtavaa kahden altaan asukkien välillä.

Iso muutos niiden elämässä on myös se, että Atticassa eivät delfiinit esityksissään hypi vanteen läpi tai puske katosta roikkuvaa palloa. Puiston mukaan ne tulevat joskus aikanaan osallistumaan esityksiin, joissa delfiinit käyttäytyvät lajityypillisemmin. Temppu-delfiinejä niistä ei enää tule.

Kommentti: Kreikan delfiinit ja mittasuhde-ero

Kun palaamme eläinpuiston parkkipaikalle, kreikkalainen kuvaaja tunnustaa, että ei oikein ymmärrä. Hän ihmettelee, miksi delfiinien siirto Kreikkaan on niin iso asia Suomessa, että mediat tulevat sitä tänne asti katsomaan.

Juttu jatkuu ja ilmenee, että ei hän pahoillaan ole, sillä nyt sai kerrankin kuvata jotakin kaunista. Viime aikoina kun on tullut lähinnä kuvattua kurjuutta.

Maa on yhä talouskriisissä ja pakolaiskatastrofin rantaan huuhtoutuvat ruumiit ovat vielä muistissa. Ne ovat työllistäneet monille uutismedioille töitä tekevää kuvaajaa – ennen kuin sitten tuli keikka tamperelaisten delfiinien perään jonnekin Ateenan lähiöiden takamaille, jossa ateenalainenkin ajaa harhaan.

Eri mailla on eri puheenaiheet. Pohjoisessa on eri ongelmat kuin etelässä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kreikka
 • Delfiinit
 • Särkänniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää