Kotimaa

Kunta-alan ja hallituksen kikykiistaan ei ratkaisua

Pääministeri Sipilän mukaan kuntatalous vahvistuu ensi vuonna.

Kunta-alan ja hallituksen kilpailukykysopimuksesta aiheutuneeseen kiistaan ei löytynyt vielä lopullista ratkaisua torstaina, vaikka hallitus ja palkansaajapuoli ovat lähetelleet ratkaisuehdotuksia toisilleen tiistaista lähtien.

Kunta-alan palkansaajien mukaan kilpailukykysopimus uhkaa leikata ensi vuonna kuntien taloudesta jonkin verran alle sata miljoonaa euroa, jos valtio ei tule vastaan. Palkansaajien mielestä sopimukseen ei pitänyt tällaista leikkausta tulla.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi ensi vuoden budjettia koskevassa tiedotustilaisuudessa, ettei mitään riitaa ole ja kuntatalous vahvistuu ensi vuonna. Hän lupasi, että kilpailukykysopimus on niin sanotusta kustannusneutraali eli ei aiheuta erillisia lisämenoja kuntapuolelle.

”Hallitus on sitoutunut seuraamaan kikyn vaikutusta kuntatalouteen. Jos ne negatiivisia, siihen puututaan tarvittaessa”, Sipilä sanoi.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää hyvänä, että hallitus pitää kiinni sovitusta. Hänen mielestään kiky jäi auki. ”Haluamme edelleen katsoa tietää, onko 2017 osalta kuntien kiky-ratkaisu sovitusti kustannusneutraali ennen kuin allekirjoitamme oman sopimuksemme.”

Kuntapuolen kiistan takia kilpailukykysopimuksen kattavuus jäi vielä epävarmaksi, ja samalla myös hallituksen lupaamat veroalennus jää epävarmaksi. Sipilän mukaan budjetissa lähdetään, että sopimuksessa on kunta-ala ja kattavuus on yli 90 prosenttia työntekijöistä.

Kauppalehden mukaan hallituspiireissä on huomattu, ettei kunta-alan liitoilla ole edes mahdollista erota kilpailukykysopimuksesta, koska ne ovat keskusjärjestöjensä kautta mukana sopimuksessa.

Luukkaisen mukaan väite on roskaa, koska kilpailukykysopimus laitetaan toimeen työehtosopimuksissa ja näitä työehtosopimuksia ei ole kunta-alalla allekirjoitettu. ”Tässä on kaksi asiaa. Ensinnäkin näemme, että hallitus on tässä ollut toiminut vastoin sopimusta emme me. Ja toiseksi sopimusta ei voi laittaa toimeen ilman kilpailukykysopimuksen mukaista työehtosopimusta.”

Luukkaisen mielestä voidaan aivan vapaasti mennä selvittämään asiaa oikeuteen, jos on tarve.

Kunta-ala on periaatteessa hyväksynyt erityisen paljon kuntapuolen työntekijöiden etuja leikkaavan kilpailukykysopimuksen, mutta se ei ole vielä allekirjoittanut omaa kilpailukykysopimuksen mukaista työehtosopimustaan. Kunta-ala on uhannut, ettei se allekirjoita sopimusta ennen kuin sopu sadan miljoonan kiistasta on syntynyt.

Jos kunta-ala ei allekirjoita sopimusta, hallituksen voimalla ajama kilpailukykysopimusta ei mahdollisesti saada voimaan. Hallitus on luvannut 515 miljoonan euron veroalennuksen, jos kikyssä on yli 90 prosenttia palkansaajista. Jos yli 400 000 kunta-alan työntekijää jää ulos, minkäänlaisiin veroalennuksia ei synny eikä tule todennäköisesti myöskään kilpailukykysopimusta.

HS:n tietojen mukaan alun perin kilpailukykysopimus uhkasi kaikkien osapuolien yllätykseksi kiristää kuntataloutta noin 380 miljoonalla eurolla, mutta hallitus tuli jo aikaisemmin vastaan lähes kolmella sadalla miljoonalla eurolla.

Tämä noin kolmen sadan miljoonan tiukennus kuntatalouteen olisi tullut siksi, että kilpailukykysopimuksessa korotettiin työntekijöiden veronvähennyskelpoista sairausvakuutusmaksua. Maksujen korotus lisäsi verovähennyksiä, mikä vähensi kuntien käytettävissä olevia tuloja.

Tämä vaikutusketju selvisi vasta kiky-neuvottelujen jälkeen, ja valtio on jo alustavasti sopinut hyvittävänsä tämän kuntien valtionosuuksissa.

Jäljellä on vielä kiista siitä, kuinka paljon kilpailukykysopimuksen vuosityöajan pidennys ja lomarahaleikkaukset säästävät kuntataloudesta. Kuntapuolen mielestä virkamiehet ovat laskeneet niiden vaikutukset yläkanttiin.

Kuntapuoli haluaa uudet laskelmat. Hallitus on tarjonnut sitä, että jatkossa tarkastellaan, miten kiky vaikuttaa kuntatalouteen ja päätökset tehdään sitten. Hallitus on vakuuttanut, että kuntatalous on kasvussa ja piristyvä talous piristää kuntataloutta lähivuosina edelleen eikä siis kikyn vaikutukset välttämättä näkyisi säästöinä.

Kuntapuoli haluaa oikeita euroja ensi vuoden budjettiin eli sen, ettei kuntatalouteen tule noin sadan miljoonan euron lisäleikkaustarvetta.

Torstaina kaikkien palkansaajapuolen neuvottelijoiden yllätykseksi Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen esitti Twitterissä ratkaisuksi sen, että kikyn myötä tulevia menetyksiä kunta-alalle paikattaisiin laskemalla kuntatyönantajan eläkemaksua 1,26 prosenttiyksiköllä. Se keventäisi kuntataloutta jopa 260 miljoonalla eurolla ensi vuonna. Kietäväisen viestin mukaan asiaa käsitellään Kevan hallinnossa 2. joulukuuta.

Kietäväinen sanoo HS:lle, että esitys on jo annettu kunnille eikä siinä ole uutta. ”Tästä alennusvara johtuu 0,86 prosenttiyksikön osalta eläkeuudistuksesta ja 0,4 prosenttiyksikköä kikystä. Jos siitä on apua budjettiriiheen, niin hyvä, mutta sen takia esitystä ei ole tehty”, Kietäväinen sanoo. ”Ei tällä vaaranneta eläkekertymää.”

”Pidän hyvänä, että esitetään ratkaisuehdotuksia, mutta tähän liittyy monia ongelmia koska kyseessä on tulevien eläkeläisten raha. Kyseessä on eläkeratkaisu”, Luukkainen sanoo.

Työnantajapuoli on pitkään ollut sitä mieltä, että Keva perii liikaa eläkemaksuja ja on vaatinut alennusta. Palkansaajille ratkaisu voi olla vaikea, koska ratkaisulla pelastetaan valtion budjettineuvottelut palkansaajien eläkerahalla.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti
 • Kilpailukykysopimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Älä pese alapäätäsi saippualla, älä ajele häpykarvojasi ja vältä pikkuhousunsuojia – Nuorten naisten sukuelinten kosketusarkuus haittaa elämää, mutta sitä voi itse hoitaa, sanoo tutkija

   Tilaajille
  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää