Kotimaa

Antti Lindtman pettyi hallituksen työllisyyspakettiin – ”Miten tässä näin kävi?”

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan sulle-mulle-veronkevennyksillä ei ole juuri työllistäviä vaikutuksia.

”Miten tässä näin kävi?” ihmettelee Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman hallituksen aikaansaannoksia, kun käsissä on sen uunituore talousarvioesitys ensi vuodelle.

Päällimmäiset havainnot budjetista suurimman oppositiopuolueen kansanedustaja ja mahdollinen puheenjohtajaehdokas kiteyttää näin: valtion velkaantuminen vain jatkuu, vaikka opiskelijoita, työttömiä ja tavallisia palkansaajia on vaadittu uhrautumaan ja kestämään menoleikkauksia ja säästöjä juuri siksi, että velkaantuminen loppuisi.

”Valtio velkaantuu tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna. Sama jatkuu ensi vuonna ja vielä 2018”, Lindtman suomii ja muistuttaa, että edellisellä hallituskaudella velkaantuminen saatiin hidastumaan noin viiden miljardin euron vuosivauhtiin yhdeksästä.

”Leikkauksista koituvia säästöjä ei käytetä velkaantumisen pysäyttämiseen, vaan pääsääntöisesti hyvätuloisten, kuten apteekkareiden ja juristien, veronkevennyksiin.”

Lindtman lukee hallituksen talousarviota ja poimii sieltä esimerkkeinä perintö- ja lahjaveron, metsälahjan ja autoveron kevennykset.

”Suuri valuvika on siinä, ettei sulle-mulle-veronkevennyksillä juuri ole työllisyysvaikutuksia”, Lindtman huomauttaa. Lisäksi syntyy pahaa luottamusvajetta.

Valopilkkujakin Lindtman budjetista löytää, katsoen ne tosin osin opposition ansioksi.

”Vahva kansalaismielipide ja oppositiopolitiikka tuottivat tulosta, kun hallitus perui jättikorotukset päivähoitomaksuihin. Ahkerat lapsiperheethän pitävät tämän maan pyörät pyörimässä”, Lindtman sanoo.

”Sekin on hyvä, että hallitus tarkisti linjaansa ja ulotti veronkevennykset myös eläkkeensaajille”, Lindtman kiittelee ja lisää plus-listaan vielä Lex Taipaleen eli ikääntyneiden kertaluonteisen eläketuen, joka päästää viisi vuotta työttömänä olleet yli 60-vuotiaat eläkkeelle.

”Inhimillisistä syistä on ihan turhaa pitää oravanpyörässä ihmisiä, jotka todennäköisesti eivät enää työllisty. Mehän esitimme tätä jo kesällä, mutta silloinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) torjui sen”, Lindtman muistuttaa.

Hallituksen työllistämispakettiin Lindtman on pettynyt, vaikka iloitsee siitä, että vuoden aikana hallitus saatiin edes herätettyä asiaan. ”Mutta kyllähän koko työllisyyspaketti nyt lässähti pahasti”, Lindtman arvioi.

”Eihän se riitä, että työttömyysturvaa ja palkkakustannuksia leikataan. Työttömyysturvan heikentäminen ei tuo yhtään uutta työpaikkaa.”

Lindtmanin mukaan hallituksen molemmista budjeteista ovat puuttuneet työllistämistoimet ja ensi keväänä edessä saattaa olla lisää menoleikkauksia, ellei työllisyys lähde nousuun.

”Kyllä nyt tarvitaan jo aktiivitoimia ja porkkanoita kepin sijaan”, Lindtman päättelee ja mainitsee esimerkkinä rakennus- ja investointitarpeet: ”Kuntia pitäisi nyt kannustaa investoimaan terveyskeskuksiin, päiväkoteihin ja kirjastoihin.”

Oman yrityksen perustamista Sdp helpottaisi nostamalla arvonlisäverovapauden 10 000 eurosta 30 000 euroon. Yksinyrittäjän tulisi Sdp:n mielestä saada myös kunnon vähennys ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta.

”Yhä useampi joutuu miettimään yrittäjäksi ryhtymistä. Nämä voisivat olla kannustavia sysäyksiä ja jakaisivat riskiä.”

Talouspolitiikan hallitessa julkisuutta Lindtman suree, että ympäristö ja luonto ovat jääneet vähälle huomiolle. Esimerkiksi luonnonsuojelun määrärahoja on vähennetty, Metsähallitus yhtiöitetty, eläinsuojeluasiamiehen pesti lakkautettu, turkisasetus pantu jäihin ja eläinsuojelulain uudistuskin saattaa jäädä vaatimattomaksi.

”Koskensuojelulain avaamista Sdp ei hyväksy, sillä se on suomalaisen luonnonsuojelun kulmakivi”, Lindtman puolustaa vapaana virtaavia vesistöjä ja luonnon säilymistä.

Viisi kysymystä Antti Lindtmanille

1 Kuka on ammatillinen ­esikuvasi?

Presidentti Tarja Halonen. Sain kunnian olla presidentinvaaleissa vuonna 2006 hänen kiertuevastaavanaan. Ihailen sitä, että hänellä on vahvat periaatteet ja lisäksi kyky saada asioita aikaan.

2 Mistä aiheesta voisit keskustella vaikka koko yön?

Sote-uudistuksesta varmaan riittäisi puhuttavaa vaikka koko yöksi, mutta kukaan ei halua siihen yötään käyttää. Oman vaimoni kanssa voisin keskustella mistä tahansa ­aiheesta koko yön.

3 Miten kotitaustasi on vaikuttanut poliittiseen ajatteluusi?

Opin Itä-Vantaan lähiössä yksinhuoltajan poikana kunnioitusta kanssaihmisiä kohtaan ja ymmärryksen, että kanssaihmisiä pitää auttaa. Olen itse saanut yhteiskunnalta paljon. Ilman tukiverkkoja en olisi tässä.

4 Suurin ongelma ­maailmassa, jonka ­haluaisit ratkaista?

Koko ihmiskunnan pitäisi sovittaa elämäntapansa kestäväksi, jotta tämä ainoan maa­pallomme kantokyky säilyisi myös tuleville polville.

5 Millainen viikonloppu on edessä?

Hyppään nyt Rovaniemen-koneeseen, mutta palaan lauantai-illaksi kotiin ja menen lenkille ja saunaan. Sunnuntaina maalaan arkkupöytää kalkkimaalilla. Menemme ehkä myös sieneen tai marjaan. Hurahdimme marjastukseen niin, että ostimme uuden pakastimenkin. Etenkin tyrnisatoa on odotettu.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  2. 2

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  3. 3

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  6. 6

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Malmin nainen kertoi valehdelleensa krp:lle Aarnion syyllisyydestä – HS seuraa oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä

  10. 10

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  7. 7

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  8. 8

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää