Delfiinien tapaus ei ole Tampereen ainoa eläinkohu: Tam-leijona kuoli pienessä kuljetuslaatikossa, apinoiden lopetus sai työntekijät voimaan pahoin

Tampereen eläintarha toimi vain kahdeksan vuotta. Kritiikki oli jatkuvaa ja aiheellista.

Tampere. Delfiinien siirto-operaatio viikko sitten ei ole ensimmäinen harvinaisten eläinten kuljetuksista syntynyt kohu Tampereella. Edellisellä kerralla siirrettiin kokonainen eläintarha.

Vuosi oli 1972.

Tampereen eläintarhan tarina on nykymittapuun mukaan katsottuna uskomatonta luettavaa, eräänlainen aikalaiskuvaus, jollaista ei voisi nyt enää mitenkään syntyä.

”Se oli oman aikansa delfinaario”, sanoo Heidi Martikainen, Tampere-seuran toiminnanjohtaja.

Martikainen muistaa lapsena käyneensä eläintarhassa. Muistikuvia on kaksi: käärmetalo ja hirveä haju.

”Eläintarha on Tampereella paljolti unohtunut asia. Se mainitaan joskus, että tässä Tampere-talon paikalla se oli, mutta ei sitä kaihoisasti kaivata.”

Eläintarha perustettiin tavallaan pakon edessä entiseen teurastamoon Sorsapuiston nurkkaan, yliopiston lähelle.

Sen alkusykäys oli erikoinen tapahtuma. Kaupunki oli saanut puolalaiselta ystävyyskaupungilta lahjaksi kaksi leijonanpentua sillä toiveella, että ne toisivat iloa tehdaskaupunkilaisten elämään.

”Leijonanpentuja... mitä helvettiä me niillä tehdään?” kuului äimistely kaupunginhallituksen kokouksessa. Pian se kuitenkin pani pystyyn toimikunnan, jonka tehtäväksi tuli selvittää eläintarhan perustaminen.

Kaksi leijonaa tuli kaupunkiin kuorma-autolla Tampere-päivänä vuoden 1960 lokakuussa. Kymmenettuhannet ihmiset kävivät katsomassa pienissä häkeissä olevia leijonia keskustassa.

Käytiin myös nimikilpailu, ehdotettuja pareja olivat muun muassa Polski ja Finski, Erkki ja Leena sekä Pis ja Pala. Voiton vei Tam ja Pere. Tam oli uros, Pere naaras. Ne asuivat aluksi Korkeasaaressa.

Ja kun kerran tarhaan oli jo saatu vetonaulat, niin kaupunki alkoi haalia niitä lisää. Eläintarha avattiin vuoden 1964 kesällä, ja se oli heti erittäin suosittu kohde. Eläimiä tuli lahjoituksina. Kaupunki myös osti niitä lisää, vaikka paikan piti olla väliaikainen.

Lista paisui. Siellä oli sen lyhyen toiminta-ajan – vain kahdeksan vuoden – aikana muun muassa karhuja, susia, puumia, laamoja, kaksi leopardia, mississipinalligaattoreita, peuroja, simpansseja ja paviaaneja sekä paljon kotoisampia lajeja.

Kaiken huomion keskiössä olivat Tam ja Pere. Suosittuja olivat myös ”tankkitiikerit” Esa ja Essi, jotka lahjoitti Esso-yhtiö markkinointitempauksessaan.

On vaikea uskoa, miten pienissä häkeissä ja pienellä alueella eläimet elivät, kun katsoo vanhoja kuvia.

Puiston esimies oli Leo Weckman, joka kirjoitti muistelmansa vuonna 2005. Niissä hän sanoo suoraan, tarhan suosiosta huolimatta:

”Kaikesta tästä huolimatta olivat eläintarhan puitteet sanalla sanoen surkeat. Häpesin tarhan kasvoja. Vuosisadan alusta peräisin olevat rakennukset alkoivat ränsistyä, ja jälkeenpäin tehdyt aitaukset sekä häkit rupesivat natisemaan liitoksistaan. Kaiken tämän ohella lisääntyi eläinten lukumäärä.”

Eläintarha oli koko toiminta-aikansa vahvasti yleisön ja lehdistön kritiikin kohteena.

”Jokainen tiesi, etteivät olot siellä olleet hyvät. Ei vanhasta teurastamosta saa hyvää eläintarhaa millään. Siellä eivät olisi nykyiset EU-määräykset täyttyneet”, sanoo Martikainen Tampere-seurasta.

Mutta eivät täyttyneet silloisetkaan, sillä tiukentunut eläinsuojelulaki käytännössä lopetti Tampereen eläintarhan toiminnan vuonna 1972.

”Se puri ensimmäiseksi – ja aiheellisesti Tampereella”, Weckman kirjoitti muistelmissaan.

Tampereen eläintarhalla oli 1970-luvulla sama ongelma kuin delfinaariolla viime ja tänä vuonna. Uutta eläintarhaa kaupunki ei halunnut enää rakentaa, ja eläimet piti saada johonkin.

”Jos olisi tähän maailman aikaan ollut somet [sosiaalisen median kanavat], todennäköisesti keskustelu olisi vellonut samanlaisena kuin nyt delfiinien kanssa”, Martikainen sanoo.

Hän antaa silti eläintarhalle tunnustusta siitä, että kritiikki kohdistui ennen kaikkea fyysisiin oloihin, ei siihen, miten Weckman ja muut työntekijät eläimiä hoitivat.

Weckmanista tuli tahtomattaan mies, jolta kysyttiin kaikkea eläimiin liittyvää.

Tampereella alkoi selvittely, mihin kaikkialle eläimiä voitaisiin sijoittaa. Weckmanin puhelin soi taajaan. Epäonneksi eläimet myös olivat juuri samoihin aikoihin alkaneet sikiämään ennätystahtiin.

Osa pääsi uuteen Särkänniemen lasteneläintarhaan, osa eri eläintarhoihin Ruotsiin, osa Ähtäriin ja Korkeasaareen. Osa karhuista sai tappotuomion.

Eniten draamaa nähtiin, kun ensimmäiset asukit eli Tam ja Pere oli määrä siirtää Ruotsiin lähtevään kuorma-autoon. Tam piti koivunoksalla rapsuttelusta ja se tehosi nytkin, kun uros piti saada lähelle tainnutusasetta.

Kuusi miestä siirsi leijonan kuljetuslaatikkoon, mutta pian se kuoli sinne. Syy ehkä oli liian pienessä laatikossa, jossa nukutettu eläin oli toipumassa ahtaasti. Pere sen sijaan toipui, ja sen kuljetus lähti kohti ruotsinlaivaa.

Simpanssien kohtalo jäi Weckmanille epäselväksi. Ne lähtivät göteborgilaiselle eläinkauppiaalle. Weckman ei pystynyt niitä enää jäljittämään, eikä kauppias kertonut.

Lopuksi oli jäljellä enää apinalauma, jota ei saatu sijoitettua. Se lopetettiin koleana, vesisateisena tammikuun päivänä.

”Lenita nukahti vajaan kuukauden ikäinen jälkeläinen nisissänsä. Junnu pani kiukkuisesti vastaan epäoikeudenmukaista kohtaloaan. Se oli turhaa”, Weckman kirjoittaa muistelmissaan.

”Apinahallin ikkunoiden takana oli joukko puistotyöntekijöitä tiirailemassa tapahtumien kehitystä. Toiset heistä poistuivat kuitenkin pian pahoinvoivina. Rakennukset olivat muuttuneet entisenlaisiksi, kuoleman tyyssijoiksi, teurastamoksi.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  8. 8

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  9. 9

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  10. 10

   Miehet eivät kysy lupaa härskeille puheille – sovinistiset vitsit ovat ällöttäneet aina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää