Kotimaa

ARA-asuntojen tulorajat saavat kritiikkiä – ”se ei ole fiksu päätös”, Jan Vapaavuori sanoo

Hallitus haluaa hyvätuloiset ulos tuetuista asunnoista ja pienituloiset tilalle. Seuraava askel on vuokralaisten tulotarkistukset viiden vuoden välein.

Hallitus kertoi torstaina asettavansa valtion tukemien ARA-asuntojen tulorajaksi 3 000 euroa. Rajan tarkoituksena on varmistaa, että näissä edullisimmissa vuokra-asunnoissa asuu pienituloisia ihmisiä.

Päätös herättää kovaa kritiikkiä.

”Se ei ole fiksu päätös”, Jan Vapaavuori (kok) sanoo. Vapaavuori toimi asuntoministerinä vuonna 2008, jolloin ARA-asuntojen tulorajoista luovuttiin.

”Asunnon tarpeeseen vaikuttaa monta muutakin asiaa kuin pelkät tulot”, Vapaavuori sanoo.

Tulorajojen poistamisen jälkeenkin ARA-asunnon hakijan tulot ja myös varallisuus ovat vaikuttaneet vuokra-asunnon saamiseen. Ne ovat kuitenkin olleet vain yksi osa kokonaisharkintaa. Niiden lisäksi on tarkasteltu hakijan elämäntilannetta laajemmin.

Liian korkeat tulot eivät siis ole viime vuosina automaattisesti karsineet hakijaa pois asuntojonosta. Jatkossa näin siis käy. Ensi vuonna yli 3 000 euron tuloilla ei voi saada ARA-asuntoa.

”Tässä ammutaan tykillä kärpästä”, Jouni Parkkonen sanoo. Hän on yleishyödyllisten vuokrataloyhtiöiden edunvalvontajärjestön Kovan toiminnanjohtaja.

Parkkosen mukaan ARA-asunnot ovat käytännössä menneet pääosin kaikkein pienituloisimmille ilman tulorajojakin. Joukossa on ollut jonkin verran yli 3 000 euroa tienaavia, mutta se on Parkkosen mukaan vain hyvä asia.

Esimerkiksi Helsingissä panostetaan aktiivisesti kaupungin vuokrataloissa sosiaaliseen sekoittumiseen. Taloihin pyritään samaan erikokoisia ja eri-ikäisiä sekä myös tulotasoltaan erilaisia perheitä. Näin pyritään välttämään segregaatiota.

Alueellisella segregaatiolla tarkoitetaan sitä, että kaupungin asuinalueet eriytyvät asukkaiden tulo- ja varallisuustason, koulutuksen ja usein myös ikärakenteen ja etnisen taustan mukaan.

Jan Vapaavuori kertoo, että vuonna 2008 tulorajojen poistamisella pyrittiin nimenomaan estämäään segregaatiota.

Selvitysten mukaan pääkaupunkiseudulla asuu ARA-asunnoissa noin 10 000 kahteen korkeimpaan tulokymmenykseen kuuluvaa kotitaloutta. Se on yhdeksän prosenttia alueen ARA-vuokralaisista.

”Käytännössä melkein aina, jos ihmisen tulot nousevat, hän haluaa käyttää osan kasvavista tuloistaan asumisensa parantamiseen. Yksinkertaistaen voi todeta, että suurempituloiset aika hanakasti muuttavat kaupungin vuokratalosta muualle, jos tulot sen sallivat”, Parkkonen sanoo.

Parkkosen mukaan tulorajojen palauttaminen lisää byrokratiaa ja kustannuksia sekä nostaa vuokria. Tulorajojen palauttaminen luo myös uuden kannustinloukun –  pienituloisen ihmisen ei välttämättä kannata ottaa työtä vastaan, jos riskinä on jäädä ilman asuntoa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kertoi torstaina hallituksen tiedotustilaisuudessa, että ARA-asuntojen tulorajat koskevat vain uusia asukkaita. Nykyisten ARA-asukkaiden tuloja ei tarkisteta.

Suurempi muutos on kuitenkin tulossa lähivuosina. Tulorajat ovat vasta ensimmäinen askel.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmassa todetaan, että ”ARA:n vuokra-asuntojen asukasvalintoja kehitetään paremman kohtaannon saavuttamiseksi liittämällä asukasvalintaan sosiaalisen tarveharkinnan tulorajat”.

Hallitus kaavailee järjestelmää, jossa ARA-asukkaan tulot tarkistetaan aina viiden vuoden välein. Tämä mahdollistuu vuonna 2019, jolloin reaaliaikainen tulorekisteri otetaan käyttöön.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että ARA-asuntojen vuokrasopimuksista tulisi 5-vuotisia määräaikaisia sopimuksia. Jos vuokralaisen tulot nousevat yli rajan, hän menettää asuntonsa.

Hallituksen asetus tulorajojen käyttöönotosta koskee ainoastaan pääkaupunkiseudun neljää kaupunkia Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaista. Asetuksen pitäisi tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Esitystä tulorajoista valmisteltiin jo viime syksynä. Silloin se oli laajempi ja olisi koskenut pääkaupunkiseudun lisäksi myös muita Uudenmaan kuntia sekä Tamperetta ja sen ympäryskuntia.

Viime syksyn lausuntokierroksella kunnat ja kaupungit kritisoivat asetusta voimakkaasti. Niiden mielestä tulorajojen asettamisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Ympäristöministeriö esitti syksyn lausuntokierroksella, että tulorajan pitäisi olla yhden henkilön osalta 3 540 euroa. Perusteluna oli se, että kyseinen summa on poliisin keskimääräinen kuukausipalkka pääkaupunkiseudulla.

Hallitus päätti kuitenkin ottaa huomattavasti alemman tulorajan eli 3 000 euroa.

ARA-asuntojen tulorajoista on kiistelty jo pitkään. Rintamalinjat voi karkeasti jakaa niin, että toisella puolella on valtiovarainministeriö ja toisella puolen ovat kaikki muut.

Kiista näkyi hyvin vuonna 2011 julkisesti tuettua asumista selvittäneen Tarmo-työryhmän työssä. Ryhmää vetänyt, valtiovarainministeriön silloinen ylijohtaja Tuomas Sukselainen ajoi linjaa, jossa yleisen asumistuen ja toimeentulotuen piirissä olevia ihmisiä pitäisi aktiivisesti ohjata asumaan valtion tukemissa asunnoissa.

Kaikki muut työryhmän jäsenet jättivät raportista eriävän mielipiteen.

Työryhmässä oli edustajat ympäristöministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöistä, asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta sekä Helsingin ja Keravan kaupungeista.

Valtiovarainministeriön tarkoitus olisi kohdentaa pääkaupunkiseudun ARA-asunnot nimenomaan pienituloisille, mikä pienentäisi tukimenoja, lisäisi työvoiman liikkuvuutta ja poistaisi kannustinloukkuja. Tämän vuoksi asunnoista pitäisi saada hyvätuloiset ulos.

Tarmo-työryhmän raportin mukaan pääkaupunkiseudulla asuu 12 000 pienituloista kotitaloutta asumistukinormit ylittäen vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa.

Jos pienituloinen perhe muuttaisi kalliista vapaarahoittesesta vuokra-asunnosta vastaavaan kunnalliseen vuokra-asuntoon, työnteon kannustimet paranisivat. Raportissa lasketaan, että keskimääräinen vuokra alenisi jopa 40 prosenttia. Raportin mukaan tämänsuuruinen vuokramenojen aleneminen pienentäisi yli 400 eurolla kuukausipalkkaa, jolla työnteko kannattaisi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi viime viikolla Helsingin Sanomien haastattelussa, että tämä Tarmo-työryhmän raportissa esitetty näkemys on edelleen pätevä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

ARA-asunnostamaksetaan vuokraa omakustannus­periaatteen mukaan

 ARA-asunnot ovat valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja. Niitä on noin 375 000 kappaletta. Asuntoja omistavat sekä julkisyhteisöt että muut yleishyödylliset yhteisöt.

 ARA-asuntojen tavoite on tarjota asukkaille turvallista asumista kohtuullisin kustannuksin. Niiden on oltava julkisesti ja yleisesti haettavissa.

 Vuokrat ARA-asunnoissa määräytyvät omakustannusperiaatteen mukaan. Asuntoihin pitää ensisijaisesti valita vähävaraisia ja pienituloisia asukkaita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti
 • Asuminen
 • vuokra-asunto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  6. 6

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  7. 7

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  8. 8

   NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

  9. 9

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  10. 10

   Ilmatieteen laitos varoittaa liukkaista teistä tiistaiaamuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  9. 9

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  10. 10

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää