Kotimaa

Kansanedustajat erimielisiä ay-liikkeen vallasta: ”Ilman kolmikantaa meillä olisivat alkaneet isot lakot”

HS kysyi kansanedustajilta, ovatko poliitikot antaneet liikaa valtaa työmarkkinajärjestöille.

Eduskunta on huolissaan päätös- ja budjettivaltansa kapenemisesta sekä valumisesta maan hallitukselle ja työmarkkinajärjestöille.

Etenkin ammattiliittojen kasvanut rooli vaivaa poliitikkoja laajemminkin. Hallitus olisi halunnut tehdä työllisyyteen liittyviä uudistuksia jo viime viikon budjettiriihessä, mutta päätyi viemään ne yhteiseen työryhmään työmarkkinajärjestöjen kanssa. Uudistukset valmistellaan siis kolmikantaisesti eli hallituksen, työntekijäjärjestöjen ja työnantajajärjestöjen kesken – jos uudistuksista ylipäätään tulee mitään.

Eduskunnan päätösvallan rapautumista tutkinut Helsingin yliopiston tutkijaryhmä suosittelee, että eduskunta teettäisi ”viipymättä” riippumattoman selvityksen siitä, mitä työmarkkinajärjestöjen toiminta merkitsee eduskunnan päätösvallan näkökulmasta.

 

HS kysyi syysistuntokauden alkajaisiksi eri ryhmien kansanedustajilta, ovatko poliitikot antaneet liikaa valtaa ammattiyhdistysliikkeelle:

Veera Ruoho, perussuomalaiset:

”Siltä se vähän vaikuttaa. Kyllähän sen näkee, miten hankalaa on ollut saada tätä kilpailukykysopimukseksi, kikyksi, muuttunutta asiaa eteenpäin. Se ei ollutkaan niin nopea prosessi kuin alun perin pääministerilläkään oli mielessä. Vaatii poliittista tahtoa, että otetaan valtaa poliitikoille ja sitä kautta kansalle.”

Sofia Vikman, kokoomus:

”Mielestäni on hyvä, jos Suomen nyt tarvitsemiin sopimusratkaisuihin päästään neuvottelupöydässä. Pitää kuitenkin muistaa, että viime kädessä valtiovalta Suomessa kuuluu eduskunnalle, ja eduskunnan on uskallettava sitä käyttää, jos tarve vaatii. Aina parempi, jos vain päästään sopimalla tarvittaviin tuloksiin.

Olen tehnyt pitkään töitä sen eteen, että vanhemmuudesta työnantajalle koituvia kustannuksia tasattaisiin. Toivoin sitä jo viime kaudella ratkaistavaksi työmarkkinaosapuolten kesken, mutta siellä pöydissä se ei ratkennut. Nyt hallitus otti asian omiin käsiinsä, ja tässä budjetissa kustannuksia tasataan. Tämä on esimerkki asiasta, joka olisi voitu hoitaa työmarkkinapöydissä.”

Anna-Maja Henriksson, Rkp:

”Me olemme rakentaneet systeemin, jossa työmarkkinajärjestöillä on äärettömän paljon sanottavaa siihen, millaisia lakeja eduskunta säätää. Kolmikantatyöskentely on ollut Suomen valttikortti, tapa saada asioita järjestettyä ja myös tapa pitää yhteiskuntarauhaa yllä. Nyt täytyy miettiä, miten maailma muuttuu. Näkisin, että pitäisi ottaa askel kohti joustavampia työmarkkinoita.”

Lasse Hautala, keskusta:

”Kyllä ehkä ovat antaneet liikaa valtaa työmarkkinajärjestöille. Nyt oli iltalypsykierros kiky-asiassakin, vaikka asioiden piti olla sovittuina. Tätä hieman ihmettelin. Ehkä aika hoitaa asian, se riippuu siitä, kuinka Suomi tästä saadaan nousuun.”

Antero Laukkanen, kristillisdemokraatit:

”Kyllä ovat. Meillä on hallitus, jolla on vahva oma näkemys, miten asioita tulisi tehdä, mutta vielä niin voimakas työmarkkinapuoli, että hallitus on joutunut kohta puolitoista vuotta peruuttamaan omista tavoitteistaan. Se kertoo, että tilanne on vääristynyt.

Työmarkkina- ja etujärjestötoiminta pitäisi uudistaa kokonaan. Molemmin puolin pöytää pitäisi uudistua. Ainoa kärsijä on suomalainen työtön.”

Harry Wallin, Sdp:

”Eivät ole. Kolmikanta on ollut hyvä järjestelmä. Sodan jälkeen Suomi on noussut Euroopan köyhimmästä valtiosta Euroopan rikkaimpien joukkoon, ja se on perustunut hyvään yhteistyöhön valtiovallan, ay-liikkeen ja työnantajien kesken. Tietenkin voi kysyä, onko maailma muuttunut ja yhteistyökuviot sen myötä. Uskon kuitenkin kolmikantaiseen valmisteluun. Uskon tähän kikyn jälkeen yhä enemmän. Meillä olisivat alkaneet kovat lakot syksyllä, mutta nyt yhteiskuntarauha on taattu.”

Emma Kari, vihreät:

”Meillä on ollut pitkä perinne siinä, että asioita pyritään ratkaisemaan yhdessä ja yritetään saada isoista asioista mahdollisimman laaja sopu. Tämä on perinne, jota on hyvä kunnioittaa ja josta kannattaa pitää kiinni. Tässä talossa voisi tehdä paljon, jotta kansanedustajat voisivat vaikuttaa enemmän – meillä on parantamista esimerkiksi avoimuudessa.”

Hanna Sarkkinen, vasemmistoliitto:

”Suomen vahvuus on se, että asioista neuvotellaan ja pyritään yhteisymmärryksessä rakentamaan asioita. Minusta on kaikkien etu, että työmarkkinoilla säilyy rauha. Tätä edistää se, että asioita hoidetaan kolmikantaisesti. Totta kai viimesijainen valta ja vastuu pitää aina olla lakia säätävillä ja kansan valitsemilla edustajilla.

Toisaalta on niin, että työmarkkinapöydissä eivät ole edustettuina esimerkiksi eläkeläiset, työttömät, nuoret eivätkä kehitysvammaiset. Pitää olla tarkkana, että sinne ei anneta valtaa, joka ei sinne kuulu. Esimerkiksi sosiaalipolitiikkaa ei pidä liian pitkälle antaa sinne.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työmarkkinajärjestöt
 • Kansanedustajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Viisi ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  6. 6

   Naantalin Muumimaailma on laajentumassa Ruotsiin – Karlstadin asukkaat nousivat vastarintaan

  7. 7

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  8. 8

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  9. 9

   Uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielen­osoitukset ovat alkamaisillaan Tampereella – ”Poliisi tarkkailee tilannetta”

  10. 10

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää