Kotimaa

Spekulaatiot elinkeinoministeri Rehnin mahdollisesta seuraajasta alkoivat heti – Sipilä saattaa tehdä yllätysvalinnan

Kokeneet keskustaedustajat listaavat mahdollisina niminä Mauri Pekkarisen, Paula Lehtomäen, Matti Vanhasen, Antti Kaikkosen ja Mika Lintilän. Myös eduskuntaryhmän ulkopuolista pidetään mahdollisena.

Spekulaatiot elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) seuraajasta käynnistyivät heti maanantaina, kun Suomen Pankkiin johtajiksi pyrkivien nimet julkistettiin. Tosin seuraajaehdokkaita ei oitis tunnu löytyvän pilvin pimein, sillä elinkeinoministeriltä vaaditaan rutkasti osaamista.

Olli Rehn haluaa johtajaksi Suomen Pankkiin. Eduskunnan pankkivaltuusto saattaa tehdä päätöksiä Suomen Pankin johtokunnan jäsenistä jo tämän kuukauden lopulla, kertoi valtuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) maanantaina. Johtokuntaan haetaan kahta uutta jäsentä, ja Olli Rehniä olisi Oxfordin yliopiston tohtorina, entisenä EU-komissaarina ja nykyisenä ministerinä vaikea ohittaa.

Ensimmäisenä eli jo ensi vuoden alussa vapautuu kolmesta johtokunnan paikasta Pentti Hakkaraisen pesti ja ensi vuoden lopussa Seppo Honkapohjan pesti. Myös Suomen Pankin pääjohtajan paikka tulee parin vuoden sisällä hakuun, kun Erkki Liikanen jää eläkkeelle kesällä 2018.

Helsingin Sanomat kyseli mahdollista ehdokaslistaa uudeksi elinkeinoministeriksi kokeneilta keskustan kansanedustajilta. Kovin pitkää nimilistaa ei ollut kenelläkään tarjota.

Useimmat mainitsivat ainakin kansanedustajat Mauri Pekkarisen, Mika Lintilän, Matti Vanhasen ja Antti Kaikkosen sekä valtiosihteeri Paula Lehtomäen, joka seuraisi Olli Rehniä myös kansanedustajana. Heistä ministerikokemusta on Pekkarisella, Lehtomäellä ja Vanhasella, Lintilä taas on pitkään ollut eduskunnan talousvaliokunnassa.

Tosin Vanhanen ilmoitti lupautuessaan keskustan presidenttiehdokkaaksi, ettei ota sinä aikana vastaan mitään virkoja eikä ministerin tehtäviä, vaikka niitä hänelle tarjottaisiin.

”Kyseisellä ministerillä on niin kovat vaatimukset, että voi olla, että hänet valitaan eduskuntaryhmän ulkopuolelta, esimerkiksi yrityselämästä tai EU-kuvioista”, heittää kokenut kansanedustaja. Toisten arvioiden mukaan keskustassa taas ei hevin valittaisi ministeriksi henkilöä, joka ei ole saanut mandaattia ensin kansalta.

Toisaalta monet uskovat, että pääministeri Juha Sipilä (kesk) saattaa hyvinkin yllättää kaikki ministerivalinnallaan. Yhtenä vaihtoehtona esiin heitetään myös ministerikierrätys, jossa esimerkiksi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen tai liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner siirtyisi elinkeinoministeriksi.

Useat haastatellut näkevät, että Mauri Pekkarisella olisi kyllä postin vaatimaa osaamista esimerkiksi energia- ja biotaloudesta, mutta toisaalta kysellään, onko hänen aikansa ministerinä jo ohi. Pekkarinen on ollut muun muassa elinkeinoministerinä.

”En ala tähän nyt ottamaan minkäänlaista kantaa. Katsotaan sitten, kun ja jos Olli tulee valituksi Suomen Pankkiin”, Pekkarinen kommentoi tiistaina. Hän kieltäytyi spekuloimasta asiaa enempää.

Myös ryhmänjohtaja Kaikkonen torjuu tässä vaiheessa valtioneuvoston imun: ”En ainakaan ole pyrkimässä yhtään mihinkään.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen Pankki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Poliisi epäilee miehen käyttäneen seksuaalisesti hyväksi kahta 6–7-vuotiasta lasta Pohjois-Karjalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  11. Näytä lisää