Kotimaa

Venäläismatkailijat vievät taas Suomesta ruokaa kotiin – näin vientipakotteita kierretään

Venäläiset ovat palanneet ostoksille Kaakkois-Suomeen. HS selvitti kolme tapaa, joilla suomalaisruoka liikkuu itärajan yli pakotteista huolimatta.

Lappeenranta/Pietari

Venäläiset matkailijat ovat taas innostuneet lähtemään Kaakkois-Suomeen ostoksille.

Koska talous junnaa, shoppailuun käytetään vähemmän rahaa kuin ennen. Yhdestä asiasta suostutaan silti tinkimään vain vähän: ruoasta.

”Kahdeksan kymmenestä venäläisturistista ostaa Suomesta elintarvikkeita”, toteaa Tutkimus- ja analysointikeskus Takin toimitusjohtaja Pasi Nurkka.

Matkailijoiden määrän jyrkkä väheneminen on hidastunut. Tammi–elokuussa Suomen ja Venäjän rajan ylittäjien määrä pienentyi enää viidellä prosentilla viime vuodesta. Taustalla on ruplan kurssin vakiintuminen.

”Jollei ruplan kurssi merkittävästi heikkene, loppuvuosi lienee hieman viime vuotta parempi”, Nurkka arvioi.

Romahdus parhaista ajoista on iso, sillä verrattuna vuoden 2013 tammi–elokuuhun ylittäjien määrä Kaakkois-Suomen ­raja-asemilla väheni tänä vuonna 44 prosenttia.

Kaupankäynnin virkistyminen on huomattu Lappeenrannan kauppojen kassoilla.

”Kesän aikana venäläisten kävijöiden määrä alkoi taas pitkästä aikaa kasvaa”, iloitsee Lappeenrannan Lidlissä jogurtteja hyllyyn asetteleva vuoropäällikkö Noora Pohjalainen.

Euroopan unioni ja Yhdys­vallat asettivat Venäjälle talous­pakotteita Krimin liittämisen ja Ukrainan sodan takia vuonna 2014, mihin Venäjä vastasi ­kieltämällä ruoan tuonnin lännestä.

Suomalaista ruokaa päätyy kuitenkin Venäjälle jatkuvasti. HS esittelee kolme tapaa, joilla venäläiset hankkivat suomalaisia elintarvikkeita pakotteista huolimatta.

1 Venäläiset matkustajat hakevat Suomesta ruokaa itselleen

Venäjän lain mukaan yksityishenkilöt saavat tuoda rajan yli omaan käyttöönsä viisi kiloa pakote­listalla olevia elintarvikkeita. Siksi Lappeenrannan ruokakaupoissa ynnäillään voin, juuston ja kalafileiden yhteispainoa.

Laplandia-ruokakaupan kalatiskillä riittää venäläisiä ostajia jonoksi asti.

Pietarilaisrouvat Anna Ivanova ja Ljubov Ivanova ostavat kilo­kaupalla lohta, eikä lähes 70 euron hinta huimaa.

”Emme me vielä lopettaneet”, Ljubov huikkaa ja jatkaa ostok­siaan kalatiskillä.

Yhteensä matka­seurueessa on kolme henkilöä, joten ruoka­kassi saa painaa 15 kiloa.

Anna Ivanova kertoo, että suomalaista ruokaa saa pakotteista huolimatta helposti Pietaristakin.

”Joka paikkaan avataan näitä suomalaisten tuotteiden myyntipaikkoja”, hän sanoo.

Pian Ivanovan mieleen muistuu politiikka.

”Me pärjäämme kyllä helposti ilman suomalaisia tuotteitakin. Minäkin ostan periaatteesta ruokaa venäläisiltä tuottajilta. Me olemme patriootteja ja tuemme [presidentti Vladimir] Putinia”, hän latelee.

”Emme halua auttaa vain suo­malaisia viljelijöitä vaan myös ­omiamme kehittämään tuotantoaan.”

2 Pikkukaupat myyvät suomalaistuotteita vaivihkaa

Kioskimyymälät ja torimyyjät kaupittelevat Suomesta ostettuja pakotteiden alaisia tuotteita ­Venäjällä epävirallisesti. Isoista marketeista niitä ei saa.

Pienen pietarilaiskaupan vitriineissä näkyy suomalaisissa pakkauksissa lihapullia, meetvurstia, pinaattilettuja ja siivutettua juustoa. On sinihomejuustoa, valkohomejuustoa, goudaa ja kermajuustoa. Toisessa vitriinissä on kasa suomalaisia voi­paketteja. Myyjä kieltää valo­kuvaamisen.

Liteinyn valtakadun kulmilla sijaitsevan kaupan ovessa on vain pieni nimikyltti, eikä kauppa mainosta olemassaoloaan ­kadulle päin. Ikkunassa on pikkuleipä­rasioita, joilla ei ole mitään tekemistä Suomen tai ­Viron kanssa. Asiakkaat ostavat usein pienen palan himoittua parmesaania – monet kaipaavat pakotetuotteista eniten juustoja.

Myyjä kertoo, että ruokaa tuodaan Suomesta ja Virosta pienissä erissä. Huomenna saisi valko­homejuustoa leikattuna isosta kiekosta. Suomalaista tuorehiivaakin on usein tarjolla. Luotto suomalaistuotteiden laatuun on yhä kova.

”Koska se toimii niin hyvin!” eräs myyjä huudahtaa vastaukseksi kysymykseen, miksi ihmeessä suomalaista hiivaa tar­vitaan Venäjällä. Kokemuksen perusteella voi tosin sanoa, että kyllä venäläinenkin kuivahiiva taikinan kohottaa.

Pikkukauppojen lisäksi suomalaista ruokaa saa monelta torilta Pietarissa ja sen ympäristössä.

Pienellä torilla Koivukylässä Seuloskoin piirissä Nina myy Suomesta haettua teetä ja tiski­ainetta. Pakotteet eivät koske kumpaakaan. Nina käy kerran viikossa Suomessa ja ostaa esi­merkiksi juustoa noin 30 kilometriä Pietarista pohjoiseen sijaitsevan mökkikylän asukkaille.

”Juustoa myyn vain tilauksesta”, Nina kertoo.

3 Kilomummot tekivät paluun – netistä saa vaikka suomalaista mätitahnaa

Ostosmatkoja tekevät aiempaa useammin ne, jotka joutuvat elämään säästeliäästi.

”Tavallaan 2000-luvun alun niin sanottu kilotyttö- tai kilomummoilmiö on osittain palannut”, sanoo toimitusjohtaja Pasi Nurkka.

Ihmiset reissaavat edestakaisin rajan yli, jotta joku toinen voi viedä useita kiloja tavaraa Venäjälle. Näin kierretään esimerkiksi vaatteista ja autonrenkaista kerättäviä tullimaksuja ja saadaan lisää ruokakiloja. Pietarissa internetsivusto Kaappi.ru mainostaa yli 2 000 suomalaistuotteen valikoimaa. Myynnissä on kaikkea koirankakkapusseista (eivät pakotteiden alaisia) mätitahnaan (pakotteiden alaisia).

Lisäksi sivusto mainostaa ilmaisia ostosmatkoja Suomeen. Sitä ei sanota suoraan, että matkustajien tulisi ostaa vastineeksi tuotteita kaupan laskuun.

Sosiaalisen median Vkontakte-sivustolla osa ilmaismatkoja mainostavista ryhmistä kertoo, että matkanjärjestäjä ha­luaa viedä ruokaa ja muuta tavaraa ilmaiskyytiläisen nimissä rajan yli.

Venäläismatkailijoiden tuomat rahamäärät ovat kuitenkin romahtaneet huippuvuosista. Vielä vuonna 2013 venäläiset jättivät Etelä-Karjalaan yli 360 miljoonaa euroa. Viime vuonna luku oli enää 148 miljoonaa euroa.

Oikaisu 26.9. kello 15.30: Jutussa väitettiin, että venäläiset olisivat käyttäneet Etelä-Karjalassa viime vuonna rahaa 148 euroa. Oikea luku on 148 miljoonaa euroa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tuonti kiellettyä, myynti ei

 Venäjän tulli tiedottaa yleensä muutaman kerran kuukaudessa muutamien kymmenien kilojen ruokalastien löytymisestä Suomen ja Venäjän rajalla.

 Isompia eriä tulli raportoi usein Pietarin satamasta. Heinäkuussa tulli löysi 135 tonnia silavaa, joka oli kuljetettu Hampurista perunapakasteen nimikkeellä. Ne eivät ole pakotteiden piirissä.

 Kiinni jääneitä epäillään hallinnollisesta rikkeestä. Yksityishenkilölle rangaistuksena voi olla enimmillään kolminkertaisesti tavaran arvoa vastaava summa ja 15–35 euron sakko. Yrityksille sakot ovat isommat. Tuotteiden myyntiä Venäjällä ei ole kielletty, vain niiden tuonti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

  5. 5

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  6. 6

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  7. 7

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  10. 10

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  7. 7

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  8. 8

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tieteentekijöiden liiton uusi toiminnanjohtaja: Miten yhteiskunnalla on varaa kohdella opettajia ja tutkijoita näin huonosti?
  3. Huumeidenkäyttäjät ostivat pillereitä sotaveteraaneilta ja polttivat pilveä poliisin nenän alla Helsingin keskustassa – entinen narkomaani kertoo, millainen oli 1970-luvun huume-Helsinki Tilaajille
  4. Huippuvalmentaja ja pelaajalegenda ylistivät pelin jälkeen Lauri Markkasta
  5. Maailman terveysjärjestö WHO harkitsee uudelleen Robert Mugaben nimittämistä hyvän tahdon lähettilääkseen – päätöstä on arvosteltu kansainvälisesti ja kutsuttu ”aprillipilaksi”
  6. ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä
  7. Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa
  8. Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”
  9. Tunti sitten
  10. Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin Tilaajille
  11. Miksi Tim saa tonneja ja Tinni taskurahoja maajoukkuepeleistä? – Palloliiton on korjattava historiasta kumpuava vääryys
  12. ”He puhuivat meille kuin orjille” – Unkari sulkee pakolaiset piikkilangoin eristetyille parakkileireille, HS kuvasi ne kopterilla ja tapasi ulos päässeitä
  13. Näytä lisää