Kotimaa    |   HS-analyysi

Suomalaiset innostuivat kansalaisaloitteista – siksi niiden viat pitää korjata

Kaikkea ei ole mietitty loppuun asti. Eduskunta hylkää pian maastakarkottamista koskevan kansalaisaloitteen, joka olisi väljentänyt eikä kiristänyt nykyistä lakia.

Nyt on ruuhkaa kansalaisaloitteista. Perjantainakin eduskunnalle luovutettiin jälleen yksi, joka koskee äitiyslain muuttamista. Torstaina eduskunta kiihdytti itsensä raivoon avioliittolaista. Eduskunnan käsittelyssä on myös nollasopimusten kieltoa ja kansanäänestystä eurojäsenyydestä.

Pitäisikö tämän suman äärellä pysähtyä hetkeksi ja kysyä, alkaako aloiteoikeus kääntyä itseään vastaan?

Oikeusministeriössä on jo tekeillä selvitys kansalaisaloitteista, ja jonkinlaista remonttia selvästi tarvitaan. Eläköön demokratia, mutta eduskunnassa on nyt käsittelyssä myös yksi luokattoman huonosti tehty aloite, jonka tekijät eivät olleet ottaneet selvää Suomen laista.

Lisäksi nyt on nähty läpi menneen aloitteen vasta-aloite, jonka läpimeno laukaisisi taas uuden vasta-aloitteen, jonka läpimeno laukaisisi taas uuden vasta-aloitteen ja niin edelleen. Tällainen ikiliikkuja ei kai ollut kansalaisaloitteen tarkoitus.

Eduskunta päättää ensi tiistaina yhden kansalaisaloitteen hylkäämisestä. Se koskee rikoksiin syyllistyneen ulkomaalaisen karkottamista.

Aloitteen mukaan vakaviin rikoksiin syyllistyneet pitäisi karkottaa vankeusrangaistuksen pituudesta riippumatta paitsi silloin, kun karkotus ”varmuudella” rikkoisi kansainvälisiä sopimuksia.

Yli 50 000 äänioikeutettua suomalaista katsoi, että tämä on järkevä lakialoite ja allekirjoitti aloitteen. Eduskunta otti sen käsittelyyn.

Tässä ei ole muuta ongelmaa kuin se, että jo Suomen nykyinen, voimassa oleva lainsäädäntö antaa laajat mahdollisuudet rikoksiin syyllistyneiden karkottamiseen. Tätä mahdollisuutta on myös käytetty sadoissa tapauksissa.

Eikä tarvitse olla syyllistynyt edes vakaviin rikoksiin. Ulkomaalainen voidaan nykylain mukaan karkottaa myös silloin, kun hän on tehtaillut lyhyen ajan sisään esimerkiksi omaisuusrikoksia. Pelkästään tuomittu sakkorangaistus voi nykyisin johtaa karkottamiseen.

Toisin sanoen kansalaisaloite olisi toteutuessaan väljentänyt eikä kiristänyt maasta karkottamisen perusteita, mikä ei tainnut olla aloitteen laatineiden ja allekirjoittaneiden tarkoitus. Jos aloite muuttuisi laiksi, rikoksiin syyllistyneitä olisi entistä vaikeampi karkottaa.

”Kansalaisaloite perustuu virheelliseen käsitykseen Suomen lainsäädännöstä”, hallintovaliokunta sanoo mietinnössään.

Pitääkö eduskunnan aikaa käyttää tällaisiin populistisiin virityksiin, joissa ei ole viitsitty tehdä edes kotiläksyjä?

Kansalaisaloitteet tarvitsisivat vähintään jonkinlaisen juridisen ennakkotarkistuksen ennen eduskuntakäsittelyä, mielellään jo ennen nimien keräämistä.

Torstaina eduskunta keskusteli antaumuksellisesti sukupuolineutraalista avioliittolaista. ”Aitoa avioliittoa” kannattava kansalaisaloite vaatii, että kansalaisaloitteen pohjalta juuri tehty lainmuutos samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta kumottaisiin.

Osapuolet olivat syvällä juoksuhaudoissaan. Tunnelman kiteytti Päivi Räsänen (kd), kun hän epätoivoisen oloisena totesi: ”Tässä kyllä puhutaan nyt aika paljon toistemme ohi.”

Vasta-aloite menee nyt lakivaliokuntaan, joka käyttää aikaa ja tupakkia sen pohtimiseen, pitäisikö kaksi vuotta sitten tehty lainmuutos – joka ei ole edes voimassa vielä – kumota.

Tämä siitä huolimatta, että kaksi vuotta sitten tehtiin valinta, säädettiin laki, jonka takana oli eduskunnan enemmistö. Lainsäädännön niinkin perustavassa asiassa kuin ihmisten avioitumisoikeudessa ei pitäisi olla jojottelua.

Vasta-aloitteiden rajoittaminen ei sekään kuulosta hyvältä demokratianäkökulmasta, mutta oikeusministeriö voisi pohtia, onko 50 000 kannattajan vaatimus turhan matala. Tosin nyt käsittelyyn tullutta aloitetta sekään ei olisi estänyt, koska sen kannattajia oli yli satatuhatta.

Kansalaisaloitteet ovat nuori instituutio hyvällä tarkoituksella, koska ne selvästi aktivoivat ihmisiä ja nostavat puheenaiheita.

Ne uhkaavat kuitenkin menettää merkityksensä, jos ilmeisimpiä valuvikoja ei korjata.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  6. 6

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  10. 10

   Helsinki palkkaa ammattilaisia houkuttelemaan ihmisiä hammaslääkäriin – Sini Tienhaara tietää, mikä estää aikuista hoidattamasta hampaitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat