Kotimaa

Työväen kurittaminen saa riittää, sanoo HS:n lauantaivieras Sampo Terho

Perussuomalaiset ei hyväksyisi hallituksen esitystä työttömyysturvan porrastamisesta. Sampo Terhon mukaan keppilinja on nyt ohi.

Työttömien ja palkansaajien kuritus saa tältä hallituskaudelta riittää, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

Siinä on viesti, johon keskusta ja kokoomus joutuvat totuttelemaan seuraavat vuodet, kun sukeltavasta kannatuksesta kärsivä perussuomalaiset pyrkii pääsemään takaisin kansalaisten suosioon. Hallituskumppanit voivat esimerkiksi unohtaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisen, ellei ajatus sitten tule kolmikantaiselta työryhmältä, jonka hallitus asetti budjettiriihen yhteydessä pohtimaan työllistämiskeinoja.

Ja tuskin tulee, koska asia on ay-liikkeelle arka.

”Me emme porrastamista tue, se on yksiselitteinen asia. Mutta jos kolmikantainen työryhmä sitä esittää, tilanne voi olla toinen”, Terho sanoo.

”Työläiset ovat saaneet keppiä ja osallistuneet jo merkittävästi kansallistalkoisiin. Nyt pitää miettiä positiivisia kannustimia ja työpaikkojen luomista. On ihan turha piiskata työttömiä hakemaan työpaikkoja, kun niitä ei ole tarpeeksi olemassa.”

Avoimia työpaikkojakin tosin on, kesäkuussa 75 000, vajaat kymmenen prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Terhon mielestä on kyllä paikallaan tarkastella sitä, miten suomalainen koulutusjärjestelmä vastaa työmarkkinoiden vaatimuksia. Mutta, hän toistaa, keppilinja on nyt ohi.

”Kilpailukykysopimus on työllisyystavoitteemme selkäranka, sitä ei pidä vaarantaa millään isoilla tai pienemmilläkään päätöksillä”, Terho sanoo.

”Keskustelu menee ylipäänsä väärille raiteille, kun puhutaan vain työehdoista. Ikään kuin niitä heikentämällä voitaisiin unohtaa kaikki ne haitat, joita kilpailukyvyllemme on aiheutunut esimerkiksi EU:n ilmastopolitiikasta, rikkidirektiivistä, sähkön hinnasta, eurosta ja muista byrokraattisista hölmöilyistä.”

Terho luottaa, että jo päätetyt ja tulevat toimet riittävät työllisyyden nostamiseen. Hän mainitsee kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen sekä sen, että työttömyysturvan perusosaa voi jatkossa käyttää palkkatukena, yrittäjän starttirahana tai liikkuvuustukena. Myös työttömän haastattelu kolmen kuukauden välein on Terhon mukaan järkevää. Kolmikantaisesta työryhmästä hän toivoo myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan käyttämistä aktivointiin.

Toimet tuskin riittävät hallituksen 72 prosentin työllisyys­astetavoitteeseen, mikä vaatii työllisyyden kasvua noin 110 000:lla.

On toistaiseksi epäselvää, mitä lisätoimia perussuomalaiset olisivat valmiita allekirjoittamaan, mutta viesti Hakaniemen suuntaan on selvä. Perussuomalaisista annetaan ymmärtää, että heidän ansiostaan työehtosopimusten yleissitovuutta ei ole jo romutettu.

”Voi sanoa, että olemme merkittävällä tavalla vaikuttaneet asiaan”, Terho toteaa.

Perussuomalaisten huoli uusista leikkauksista palkansaajien ja työttömien etuihin on ymmärrettävää, koska puo­lueen kannatus on kärsinyt niiden takia pahasti. Kannattajia ei näytä juuri lepyttävän edes se, että Suomen linja kansainvälisen suojelun myöntämisessä on tiukentunut tänä vuonna paljon Ruotsia ja muuta Eurooppaa kireämmäksi.

Turvapaikkalinjasta on puhuttu tällä viikolla sen jälkeen, kun HS kertoi viime sunnuntaina Maahanmuuttoviraston eli Migrin virkamiesten kovasta paineesta ja maalinjauksista, joita virkamiehet pitivät huterasti perusteltuina. Poliitikot eivät ole Migriä painostaneet, Terho sanoo, mutta hän ymmärtää, jos virkamiehet ovat kokeneet kriisin painostavana.

”Äänestäjämme varmasti ymmärtävät virkamiesten valitsemaa linjaa, joka oli aiemmin muita Pohjoismaita löyhempi.”

Terholla on jo mielessä uusi kiristys: Suomen kansalaisuus.

”Tällä hetkellä esimerkiksi Tanskassa on huomattavasti tiukempi linja. Täytyy miettiä, mikä on Pohjoismainen käytäntö, onko meillä tässä vetotekijä.”

 

Viisi kysymystä Sampo Terholle

1 Kuka on ammatillinen esikuvasi?

”Onhan niitä useita hienoja poliitikkoja ollut, mutta kyllä varmaan [Britannian entinen pääministeri Winston] Churchill on esikuvallinen ja päättäväinen valtiomies mutta samalla nokkela poliitikko. Hänellä on vaikka mitä hauskoja lainauksia, mutta suosikkiani en voi tässä sanoa.”

2 Mistä aiheesta voisit puhua vaikka koko yön?

”Rooman historiasta, Sokrateen filosofiasta tai jääkiekosta. Nämä ovat kaikki minulle henkilö­kohtaisesti rakkaita asioita, olin aikanaan historian opiskelija. Luin myös filosofiaa: nimenomaan Sokrateen ja Platonin filosofia tiivistää hyvin koko filosofian kirjon. Platonin jälkeen on tullut vain reunahuomautuksia, kuten joku on sanonut. Sieltä löytää vastauksia ihmisyyden peruskysymyksiin.”

3 Miten kotitaustasi on vaikuttanut poliittiseen ajatteluusi?

”On se vaikuttanut paljon. Omat vanhempani eivät olleet poliittisesti kovin aktiivisia eivätkä ole vieläkään, varmaan sellaisia liikkuvia äänestäjiä. Isovanhemmat kuitenkin olivat, ja sitä kautta on tullut sekä arvoja että aatemaailmaa. Koti, uskonto, isänmaa -ajattelu on tullut paljolti isoisältäni, arkkitehti Olavi Terholta.”

4 Mikä on maailmassa suurin ongelma, jonka haluaisit ratkaista?

”Tätä voi lähestyä monella tapaa. Haluaako ratkaista ympäristöongelmia, poliittisia ongelmia vai filosofian suuria kysymyksiä? Kyllä varmaan suurin ongelma, jonka haluan ratkaista ja joka meidän ikäpolvellamme on edessä, on globalisoituvan maailman elintasoerojen kanssa toimeen tuleminen. Meillä on yksi yhtenäinen maailma, jossa kuitenkin eletään täysin erilaisissa todellisuuksissa.”

5 Millainen viikonloppu on edessä?

”Hyvä viikonloppu. Toisaalta aikaa vauvan ja perheen kanssa, toisaalta tulen kokonaisvaltaisesti valmistautumaan ensi viikolla alkavaan World Cup -turnaukseen.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Sampo Terho

 Syntynyt 20. syyskuuta vuonna 1977 Helsingissä.

 Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja vuodesta 2015. Oli ehdolla eduskuntaan kerran aiemmin vuonna 2003, mutta ei tullut valituksi.

 Jäi vuoden 2009 europarlamenttivaaleissa varasijalle. Nousi parlamenttiin vuonna 2011 puheenjohtaja Timo Soinin noustessa eduskuntaan.

 Valittiin jatkokaudelle eurovaaleissa 2014 mutta luopui paikastaan päästyään eduskuntaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Studio Kulmapöytä
 • Perussuomalaiset
 • Hallitus
 • Sampo Terho

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  3. 3

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  4. 4

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  5. 5

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  6. 6

   Kukaan ei halua kuulua keskiluokkaan – siksi sinisten tulevaisuus näyttää pikemmin synkältä kuin valoisalta

  7. 7

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  8. 8

   Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa

  9. 9

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  10. 10

   Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Pääministeri Sipilä: Turkin jäätynyttä EU-jäsenyysprosessia ei katkaista, vaikka maa kulkee väärään suuntaan
  3. Pääministeri May EU-johtajille: Älkää antako viestiä, että brexit-neuvottelut eivät etenisi
  4. Donald Tusk lupaa EU:n junnaavaan päätöksentekoon vauhtia: Enemmän huippukokouksia, maiden johtajille lisätöitä unionin hyväksi
  5. Itävallan uusi johtaja Sebastian Kurz on 31-vuotias selfie-poliitikko, joka otti epäröimättä vallan puolueessaan ja nimesi sen uudelleen itsensä mukaan
  6. ”Monet lähtöitkut on itketty” – 300 000 lapsen syntymän nähnyt kätilöopisto suljettiin, HS seurasi viimeistä päivää
  7. 20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla Tilaajille
  8. Ruotsalaiset lentosotilaat taistelivat talvisodassa Suomen puolesta - "Kuin filmitähtiä", sanoo Irja Rainto, joka näki lentäjän syöksyvän kuolemaan Tilaajille
  9. Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa
  10. Tämän opin ranskalaiselta rakkausvalmentajalta: Kumppanin kanssa pitää voida olla myös heikko
  11. Linnanmäki saa ”uuden vielä paremman Vekkulan” – uutislähetyksessä hyvästellään suosikkilaite
  12. Näytä lisää