Kotimaa

Sanomalehtien digitaalisten näköislehtien suosio kasvaa

Kansallinen media­tutkimus selvitti ensi kertaa painettujen lehtien digitaalisten versioiden suosiota.

Sanomalehden digitaalisen näköislehden lukeminen kiinnostaa lukijoita. Kansallisen mediatutkimuksen mukaan neljällä suomalaisella sanomalehdellä on päivittäin yli 10 000 näköislehden lukijaa. Eniten luetaan Helsingin Sanomien näköislehteä. Sen lukijamäärä on 95 000.

”On erittäin tärkeää, että lukijamittauksessa otetaan nyt riittävällä tavalla huomioon digitaalinen lukeminen. Jos tuijotamme vain painettua lehteä, saamme väärän kuvan lukijamäärästä. Tuoreet tiedot kertovat sen, että vaikka lukemisen tavat ovat muuttuneet, maksulliselle laatujournalismille on vahva tilaus”, iloitsee Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

HS:n jälkeen eniten näköislehtilukijoita on Aamulehdellä (18 000 lukijaa), Turun Sanomilla (13 000 ja Lapin Kansalla (10 000).

Näköislehti on painetun sanomalehden digitaalinen versio, ja sen lukijoita selvitettiin nyt ensi kerran. KMT-tutkimus pystyi siis antamaan tiedon sanomalehden todellisesta lukijamäärästä. Helsingin Sanomien painettu lehti ja näköislehti tavoittivat yhteensä kevään aikana keskimäärin 707 000 lukijaa.

Aiemmin näköislehden lukijat on laskettu mukaan sanomalehden kokonaistavoitettavuuteen, johon lasketaan painetun lehden sekä digitaalisten versioiden lukijat. Nyt tutkimuksessa selvitettiin 14 sanomalehden näköislehtien lukemista kuluvan vuoden keväällä. Jatkossa näköislehden lukemista selvitetään muistakin valtakunnallisista sanomalehdistä sekä iltapäivälehdistä.

Tiistaina julkistetun tutkimuksen mukaan suurin osa sanomalehdistä on menettänyt printtilehden lukijoitaan viime vuodesta. KMT:n mukaan lukijamäärän lasku on kuitenkin ollut aiempia vuosia maltillisempaa.

Kymmenkunta sanomalehteä menetti noin kolme prosenttia lukijoistaan ja kuusi lehteä menetti yli kymmenen prosenttia lukijoistaan. Molempien iltapäivälehtien lukijamäärä laski huomattavasti. Iltalehden lukijamäärä väheni yli kahdeksalla prosentilla ja Ilta-Sanomien yli 12 prosentilla. Iltapäivälehtien kokonaistavoittavuus, joka ottaa huomioon myös verkkolukijat, laski muutamalla prosentilla.

Vain muutama lehti sai nostettua lukijamääräänsä. Eniten lukijamääräänsä (11,6 prosenttia) lisäsi Salon Seudun Sanomat.

Helsingin Sanomien paperilehden lukijamäärän lasku oli 3,3 prosenttia. Kaius Niemi toteaa, että painetun sanomalehden lukijamäärän laskua tuijotetaan liikaakin.

”Nyt meillä on erinomainen mahdollisuus saada tilaajia digitaalisiksi asiakkaiksi. Sen, mitä menetämme printissä, otamme takaisin digitilaajissa.”

Hän muistuttaa, että HS:n digitaalisista sisällöistä maksaa tällä hetkellä 54 prosenttia tilaajista. Se on kansainvälisesti katsoen poikkeuksellisen korkea luku.

KMT:n mukaan sanoma- ja aikakauslehtien digitaalinen käyttö jatkaa kasvuaan. Nyt jo lähes puolet lukijoista (46 %) käyttää lehden lukemiseen matkapuhelinta. Tietokoneella lehteä lukee 51 prosenttia ja tablet-laitteella 28 prosenttia lukijoista.

Tutkimuksessa selvitettiin tänä kevään ensi kerran mainonnanesto-ohjelman käyttöä. Vastaajista 19 prosenttia vastaajista kertoi käyttävänsä sellaista puhelimessaan, tablet-laitteessaan tai tietokoneessaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kansallinen mediatutkimus

Fakta

 KMT on printtimedia-alan tilaama tutkimuskokonaisuus. Tutkimuksen päätilaaja on MediaAuditFinland Oy ja toteuttaja TNS Gallup Oy.

 Tutkimuksen puhelinhaastatteluilla selvitetään lukijamäärien ja lukutottumusten muutoksia.

 Tutkimuksen tärkein tieto on printtimedian lukija-arvio. Se kertoo kuinka monta tuhatta lukijaa lehden numerolla on keskimäärin.

 KMT julkaisee myös lehtien kokonaistavoittavuusluvut. Niissä on mukana myös digitaalisia versioita käyttävät lukijat.

 Tänään julkaistu tutkimus käsittelee jaksoa syksystä 2015 kevääseen 2016. Kyselyyn vastasi 26 014 ihmistä. KMT-tiedot julkaistaan kaksi kertaa vuodessa, helmi- ja syyskuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sanomalehdet
 • Lukeminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  4. 4

   Helsingin Kaivopuiston edustalta merestä löytyi kuollut mies – Ohikulkija huomasi ruumiin perjantaiaamuna

  5. 5

   ”Natsit, menkää kotiin!” – rasistijohtaja Richard Spencerin puhe vaiennettiin Floridassa, kuvernööri oli julistanut kuntaan hätätilan

  6. 6

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti: pääsi Chicago Bullsin aloitus­viisikkoon ja löi pöytään loistavat lukemat

  9. 9

   Voisiko masennusta helpottaa ravitsemusterapian avulla? Tätä tutkitaan nyt Suomessa – ”Ravintoaineiden puutokset saattavat pahentaa masennusoireilua, jolloin syntyy noidankehä”

  10. 10

   Pohjois-Korea lähetti Australialle kirjeen, jossa pelotellaan koko maailman tuhoutumisella – muistuttaa olevansa ”suvereeni ydinasevaltio”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  6. 6

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  7. 7

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  8. 8

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  9. 9

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  10. 10

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää