Kotimaa

Sitra: Helsingin ja Tampereen välisellä alueella on aivan liikaa apteekkeja

Tuore selvitys paljastaa, miten pirstaleinen sote-palvelujen verkosto on Uudellamaalla.

Uudellamaalla sosiaali- ja terveyspalvelujen verkosto sisältää aivan liikaa toimipisteitä, ne ovat hyvin hajallaan eivätkä vastaa tämän päivän asiakkaiden tarpeisiin, päättelevät sote-verkkoon perehtyneet tutkijat. Kun paljon rahaa on kiinni rakennuksissa, se jarruttaa palvelujen uudistamista ja uusien digitaalisten toimintamallien käyttöönottoa. Tämä voi lopulta rapauttaa palvelut.

Sote verkkoa selvittivät Oulun yliopiston maantieteen laitos ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa on yhteensä 44 terveysasemaa ja 98 apteekkia. Uudellamaalla terveysasemia on yhteensä 85 ja apteekkeja 156.

”Ei tänne ainakaan lisää seiniä tarvita. Terveysasemia on kokonaisuuden kannalta liian tiheässä, ja apteekkeja on Helsingin keskustassa melkein joka korttelissa”, Sitran johtaja Antti Kivelä sanoo.

”Selvitys osoittaa kuinka pirstaleinen ja osittain päällekkäinen sote-palvelujen verkosto on. Sote-uudistus tarjoaa mahdollisuuden parantaa palveluja asiakkaiden näkökulmasta ja ottaa käyttöön uusia toimintamalleja. Tämä ei kuitenkaan onnistu, jos pidetään kiinni nykyisistä palveluverkon rakenteista”, johtava asiantuntija Lea Konttinen Sitrasta sanoo.

Harvemmin asutuilla alueilla Itä- ja Pohjois-Suomessa palveluverkosto on jo nyt asukaslukuun suhteutettuna harva, eikä siellä ole juuri karsittavaa. Siellä palveluja voisi täydentää uudenlaisilla, liikkuvilla palveluilla.

Palveluverkon karsimisen paineet kohdistuvat siten erityisesti tiheästi asutuille alueille kuten pääkaupunkiseudulle.

”Kaupungeissa asuu myös nuorempia ja koulutetumpia ihmisiä, jotka ovat valmiimpia ottamaan käyttöön esimerkiksi mobiilipalveluja”, Kivelä muistuttaa.

Osa kunnista on jo alkanutkin karsia sote-rakennuksiaan. Esimerkiksi Helsinki on jo aloittanut palvelujen keskittämisen suurempiin hyvinvointikeskuksiin, joissa saman katon alta saa vastedes monipuolisesti erilaisia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Selvitys osoittaa, että jokainen kunta on kehittänyt palveluverkkoaan ihan omalla tavallaan. ”Esimerkiksi Porvoossa on kehitetty vanhusten hoidossa sekä avopalveluita että laitospalveluita. Kustannukset ovat suuremmat kuin monessa muussa kunnassa, mutta palvelujen saatavuudessa ei ole merkittäviä eroja”, Konttinen sanoo.

Tuleville maakunnille tuleekin iso haaste siitä, miten ne onnistuvat rakentamaan hyvin toimivan ja yhtäläisen palveluverkon koko maakuntaan.

”Sote-uudistuksessa ei ole tähän asti kiinnitetty riittävästi huomiota siihen, millaista osaamista maakunnissa lopulta on tämän tehtävän hoitamiseen. Palveluntuottajathan ovat jo olemassa, ja he ovat kärkkäästi ajamassa omia etujaan. Maakuntien päättäjiä ei vielä ole, mutta he lopulta ratkaisevat, miten tämä yhteiskunta toimii”, Antti Kivelä sanoo.

Sitran keväällä julkaiseman palveluverkkoselvityksen mukaan jopa noin puolet nykyisistä terveysasemista voitaisiin lakkauttaa vuoteen 2025 mennessä ilman, että palvelujen saavutettavuus juurikaan kärsisi.

Noin 90 prosenttia väestöstä asuu nyt kymmenen kilometrin säteellä terveysasemasta. Jos terveysasemia karsittaisiin ja samalla satsattaisiin uudenlaisiin palvelumuotoihin, väestöstä 85 prosenttia asuisi edelleen kymmenen kilometrin säteellä terveysasemasta.

Sitran selvitysten mukaan apteekkeja on aivan liikaa koko Helsingin ja Tampereen välisellä alueella. Esimerkiksi Vantaan Tikkurilassa on kolme apteekkia saman kadun varrella.

”Digitalisaatio voisi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei asiakkaan tarvitse lähteä hakemaan lääkkeitään apteekista. Miksei lääkereseptiä kirjoitettaessa voisi kysyä, toimitetaanko lääkkeet postin välityksellä suoraan kotiin?” Kivelä sanoo.

Sitran ja Oulun yliopiston aiemman selvityksen mukaan 82 prosenttia Suomen väestöstä asuu kolmen kilometrin säteellä apteekista. Apteekkien määrää voisi vähentää neljänneksellä vuoteen 2025 mennessä ilman että palvelujen saatavuus yhtään heikkenisi, jos huomioidaan ennusteet väestön keskittymisestä ja hyödynnetään digitalisaation tarjoamia uusia palvelumuotoja.

Jos apteekkien määrää vähennettäisiin puolella, kolmen kilometrin säteellä apteekista asuisi vuonna 2025 edelleen 73 prosenttia väestöstä.

Laskelmat perustuvat väestöennusteeseen, jonka mukaan seuraavien 10–25 vuoden aikana väestö vähenee erityisesti itäisen Suomen kunnissa suuria kaupunkeja ja niiden ympäryskuntia lukuun ottamatta. Eniten väestö vähenee ennusteen mukaan Kainuun ja Etelä-Savon maakunnissa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Ainutlaatuinen selvitys

 Oulun yliopiston maantieteen laitoksen ja Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahaston selvitykseen on kerätty ensimmäistä kertaa koko Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluverkko.

 Mukana ovat sekä julkiset että yksityiset toimipisteet, joita on yhteensä lähes 1 800.

  Myöhemmin syksyllä samanlainen selvitys valmistuu muista maakunnista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Terveyskeskus
 • Apteekit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  4. 4

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Räjähdys Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  9. 9

   Presidenttiehdokkaat Sanomatalossa: Sauli Niinistö haastattelussa kello 17.15 – Paavo Väyrysen ensiesiintyminen oli värikäs

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  10. 10

   Räjähdys Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää