Kotimaa

Asbestin ihmeestä tuli kallis lasku – testaa, millainen riski syöpää aiheuttava asbesti on omassa kodissasi

Asbestia pidettiin vuosikymmeniä ihmeaineena, kunnes sen huomattiin aiheuttavan hengitettynä syöpää. Nyt asbestikartoituksesta tuli pakollinen kaikille vanhan asunnon remontoijille.

Vanhassa rakennuksessa ei saisi tehdä enää mitään muutoksia ilman, että kutsuu asbestikartoittajan paikalle. Ei edes irrottaa kynnystä.

Näin tiukka on vuodenvaihteessa muuttunut laki, joka teki asbestikartoituksesta pakollisen kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa kiinteistöissä.

”Asiaan pitää suhtautua vakavasti ja teettää kartoitus ennen remonttia ja purkutöitä. Näin varmistutaan, että kukaan ei altistu asbestille tahattomasti”, neuvoo Suomen asbesti- ja pölysaneerausliikkeiden liiton puheenjohtaja Kai Salmi, joka kiertää parhaillaan maata kouluttamassa rakennuttajia aiheesta.

Tiukin lainsäädäntö pakollisista asbestitarkastuksista on laadittu työntekijöiden turvaksi, eli se koskee teetettäviä töitä. ”Ammattimies ei saa porata yhtään reikää, ennen kuin asbestitarkastaja on käynyt paikalla”, Salmi sanoo.

Omatoimiselle remontoijallekin asbesti on terveysvaara, eikä purkutöihin tai remontteihin pidä ryhtyä ilman tarkastusta.

Hysteriaa alan asiantuntijat eivät kuitenkaan halua lietsoa. Yhden mielestä seiniin kestää porata korkeintaan kymmenen reikää ilman huolta. Toisen mukaan työ on turvallista niin kauan kuin ei rikota pintoja niin, että materiaali alkaa pölistä.

”Asbestia ei yleensä tarvitse pelätä muuten kuin purettaessa sitä”, toteaa asbesti- ja haitta-aineasiantuntia Antti Wennström Tähtiranta Oy:stä.

Asbestiongelma koskettaa laajaa joukkoa suomalaisia – kaikkia vanhoissa kiinteistöissä asuvia. Asbestia käytettiin rakentamisessa 1920-luvulta lähtien ja kokonaan se kiellettiin vuoden 1994 alusta.

”Jos otetaan 1960-luvun lopun tai 1970-luvun alun talo, asbestia löytyy aina. Yhden käden sormilla voi laskea ne talot, joista ei löydy”, Salmi sanoo.

Ison putkiremontin budjettiin asbestikartoitus voi tuoda kymmenentuhannen euron lisälaskun.

Eniten lisähinta näkyy kuitenkin pienessä kohteessa.

”Jos välitilan kaakeleiden vaihto maksoi aiemmin 400 euroa, nyt hinta voi olla yli tuhat euroa. Mitä pienempi työ, sitä suuremmat kulut suhteessa ovat”, tiivistää Delete Finland Oy:n toimialapäällikkö Timo-Pekka Kauhala.

Hintaa kasvattavat laboratorionäytteet ja asbestimateriaalin purkamisen jälkeen otettavat ilmanäytteet.

Katso alta, onko kodissasi asbestiriskiä. Juttu jatkuu kyselyn alla.

Asbestia löytyi myös Helsingin Laajasalossa perheensä kanssa asuvan Julia Salmivalli-Lopezin kodin keittiökaakeleiden kiinnityslaastista sekä vessan muovimaton kiinnikkeestä. Salmivalli-Lopez teetätti asbesti- ja haitta-ainekartoituksen viime viikolla. Hän suunnittelee vuonna 1972 valmistuneeseen kerrostaloasuntoon keittiöremonttia tälle vuodelle ja wc-remonttia ensi vuodelle.

Asbestin löytyminen ei kuitenkaan yllättänyt, Salmivalli-Lopez kertoo.

”Olin osannut varautua siihen, että tämän ikäisessä talossa sitä on käytetty.”

”Asbestikartoituksista oli puhetta yhtiökokouksessa keväällä. Myös isännöitsijä ilmoitti asiasta, kun remonttilupaa piti tietenkin kysyä”, Salmivalli-Lopez kertoo.

Asbestia pidettiin aikoinaan suoranaisena ihmeenä. Se oli halpa, kevyt, kova ja sitkeä aine, joka eristi lämpöä ja kesti kuumuutta. Ainoa myöhemmin todettu haittapuoli on, ettei sitä voi hengittää.

Vielä 1970-luvun alussa asbestia käytettiin vähän kaikkeen: muun muassa laasteihin ja tasoitteisiin, rakennuslevyihin, muovimattoihin, kaakeleihin, oviin ja julkisivuihin.

Nykyään vaaratilanne syntyy, kun vanhoja rakenteita aletaan purkaa ja ilmaan nousee pölyä. Riskiryhmää ovat esimerkiksi omatoimiset remontoijat, jotka repivät muovimattoja irti itse.

Moni on tietämättään altistunut asbestipölylle.

”1960-luvun kerrostaloissa puolet kylpyhuoneista on jo remontoitu jossain vaiheessa vuosikymmenten varrella, eikä asbestipölyltä ole välttämättä osattu suojautua. Eniten asbesti tietenkin on vaikuttanut purkajaan, joka tekee hommaa työkseen”, Wennström kertoo.

Asbesti aiheuttaa Suomessa yhä eniten työperäisiä kuolemia, yli sata joka vuosi.

Jos taloyhtiö suunnittelee putkiremonttia vielä tälle syksylle ja asbestikartoitus on tekemättä, tiedossa on ylimääräistä rahanmenoa ja melko varmasti myös viivästystä.

Kiinteistöliiton mukaan taloyhtiöissä on nyt huoli kasvavista kustannuksista.

”Huolissaan ollaan myös siitä, mistä löytää ammattitaitoisia henkilöitä suorittamaan asbestikartoituksen ja millä hinnalla”, liiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kuvaa.

Asbestikartoittajalle ei ole tiukkoja pätevyysvaatimuksia – lakipykälät edellyttävät ”riittävää perehtyneisyyttä”.

Keittiöremonttia suunnitteleva Salmivalli-Lopez sanoo, että kartoitus maksaa hänen perheelleen ”useita satoja euroja”. Hän kuitenkin pitää sitä hyödyllisenä.

”Nyt kun olen lukenut [asbestista], on mielestäni hyvä, että tällainen laki on tullut.”

Kartoitusta kannattaa pyytää hyvissä ajoin ennen suunniteltua remonttia, neuvoo Suomen asbesti- ja pölysaneerausliikkeiden liiton Kai Salmi. ”Kartoituksen saa ehkä edullisemmin, kun ei ole kiire”, hän sanoo.

Miten omassa kodissaan voi päätellä, löytyykö sieltä asbestia ja mistä kohdin? Hajusta sitä ei tunnista, eikä välttämättä materiaalin ulkonäöstäkään.

Ylitarkastaja Jarmo Lumme Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta kehottaa ensisijaisesti katsomaan rakennusvuotta. Jos se on vuosien 1963 ja 1979 väliltä, asbestia löytyy erityisen runsaasti.

1990-luvun alussa rakennetuissa kiinteistöissä asbestia on käytetty hyvin harvoin. Lain mukaan nämäkin on silti kartoitettava ennen remontointia.

 

Paakkilan kaivos tuotti asbestia koko maahan

Suomi oli aikanaan merkittävä asbestin tuottaja, mistä kunnia kuului Pohjois-Savon Tuusniemellä sijainneelle Paakkilan kaivokselle. Kaivoksen toiminta alkoi viime vuosisadan alussa ja loppui 1970-luvun puolivälissä. Kaivoksen omisti teollisuusyritys Partek.

Paakkilassa tuotetut asbestikuidut lähetettiin eteenpäin tehtaisiin, joissa niistä valmistettiin rakennuslevyjä ja -pahvia. Asbestipitoinen sementtilevy sai nimityksen mineriitti.

Asbestia pidettiin aikanaan erinomaisena rakennusmateriaalina, koska se eristää hyvin lämpöä ja sähköä. Myös asbestin palonkesto on hyvä. Terveyshaitat paljastuivat vasta myöhemmin.

Kaivoksen työntekijöissä on todettu runsaasti sairauksia ja ennenaikaisia kuolemia.

Paakkilan avolouhokset ovat nykyisin täyttyneet vedellä.

Euroopassa asbestin käyttö on kielletty, mutta esimerkiksi Venäjällä ja Kiinassa sitä louhitaan ja käytetään edelleen. Venäjä on asbestin suurin tuottaja. Sen miljoonan tonnin asbestituotannosta noin 60 prosenttia menee vientiin.

Asbestisairauksiin kuolee Suomessa vuosittain noin sata henkilöä. Syynä on yleensä keuhkosyöpä. Se vaatii kehit­tyäkseen suuren altistumisen asbestille.

Asbestilevyjen valmistusmenetelmän patentoi alun perin itävaltalainen Ludvig Hatscheck vuonna 1900.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Asbestin ohuet kuidut pääsevät keuhkoihin

  Asbesti on yleisnimi useille kuitumaisille silikaattimineraaleille. Kuidut ovat hyvin ohuita ja ne pääsevät keuhkoissa keuhkorakkuloihin asti.

  Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia.

  Asbestipölylle altistuminen aiheuttaa asbestoosia, keuhkosyöpää ja eräitä muita sairauksia ja keuhkomuutoksia.

  Sairauksilla on pitkä 10-50 vuoden viive altistumisen alkamisesta sairauden ilmenemiseen.

Lähde: Työterveyslaitos

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asbesti
 • Rakennukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  4. 4

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  5. 5

   Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

  6. 6

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  7. 7

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  8. 8

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  9. 9

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  10. 10

   Hiihtäjä Ristomatti Hakolan puheissa ei ole suodatinta mutta lukupäätä riittää – pyrki ja pääsi oikeustieteelliseen, kun ei voinut selkävaivan takia harjoitella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  6. 6

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  10. 10

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?
  3. Kun valtaa jaetaan Lähi-idässä, kaikki lyövät Libanonia Tilaajille
  4. Aarnio-vyyhdin Malmin nainen pääsee tänään ääneen hovioikeudessa
  5. EU ampuu ritsalla Venäjän jättimäisiä trollien armeijoita – Pieni yksikkö yrittää kaataa tuhansia valeuutisia peniksenmuotoisista tuttipulloista suomalais­diplomaattien asekauppaan Tilaajille
  6. Todistusvalinta tulee kuin susi – ministeriö lisää nuorten stressiä viestimällä epäselvästi pääsykoeuudistuksesta
  7. Hiihtäjä Ristomatti Hakolan puheissa ei ole suodatinta mutta lukupäätä riittää – pyrki ja pääsi oikeustieteelliseen, kun ei voinut selkävaivan takia harjoitella
  8. Leipäjono on hyvinvointivaltion häpeäpilkku
  9. Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan” Tilaajille
  10. ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua
  11. Poliisit iskivät Australian kiisteltyyn pakolaisleiriin Papua-Uudessa-Guineassa
  12. Näytä lisää