Kotimaa

Junaliikenne jatkumassa rataosuuksilla, joilla liikenne uhkasi loppua kokonaan

VR ja ministeriö päätymässä sopimukseen, jolla VR lisää ensi vuonna junavuoroja tappiollisille rataosuuksille.

VR ja liikenne- ja viestintäministeriö ovat pääsemässä sopimukseen, jolla turvataan junaliikenteen jatkuminen uhanalaisilla rataosuuksilla Tampere–Keuruu, Joensuu–Nurmes, Varkaus–Joensuu ja Jyväskylä–Seinäjoki. Lisäksi Helsingin seudun lähiliikennettä lisättäisiin huomattavasti.

Sopimus pohjautuu VR:n elokuun lopussa ministeriölle jättämään ehdotukseen. Siinä VR tarjoutui lisäämään velvoiteliikenteeseensä 183 uutta vuoroa viikossa tämän hetkiseen supistettuun junaliikenteeseen verrattuna. Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa viimeistään ensi viikon alussa.

”Tämä on se pohja, jonka päälle sopimus rakennetaan”, VR:n matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanainen sanoo. Hänen mukaansa erimielisyyttä ministeriön kanssa on enää siitä, tehdäänkö sopimuksesta yksivuotinen vai pitempi.

Ministeriön mukaan sopimus velvoiteliikenteestä pitäisi tehdä vuodeksi kerrallaan, koska junaliikennettä ollaan avaamassa kilpailulle. Ministeriö odottaa uusia toimijoita junaliikennemarkkinoille jo ensi vuonna.

VR haluaisi kolmevuotisen sopimuksen. ”Vuosi on lyhyt aika palvelutasolupaukselle ja sille, että saadaan tehoja aikaan”, Romanainen sanoo. ”Vuosi kerrallaan on sekä matkustajille että kunnille huono asia.”

Kolmivuotisen sopimuksen myötä rautatieyhtiö uskoo pystyvänsä lisäämään velvoiteliikennettä tappiokaton puitteissa. Velvoiteliikenteen tappioiden enimmäisraja on 20 miljoonaa euroa vuodessa.

VR esittää, että Riihimäki–Lahti-välillä palattaisiin tunnin vuoroväliin, Riihimäen ja Tampereen välille tulisi lisävuoroja, Helsingin ja Riihimäen sekä Helsingin ja Lahden välille tulisi lisävuoroja, samoin Joensuu–Varkaus -välille, Tampere–Keuruu -välille ja Savonlinna–Parikkala -välille.

Yhteensä viikoittaisia lisävuoroja tulisi 183.

VR:n esitys ei välttämättä junavuorojen määrän osalta toteudu sellaisenaan, mutta Romanainen kuitenkin vahvistaa, että junaliikenne jatkuu rataosilla Tampere–Keuruu, Joensuu–Nurmes, Varkaus–Joensuu ja Jyväskylä–Seinäjoki. Maakunnissa on oltu huolissaan siitä miten yhteyksille käy.

Junaliikenne uhkasi loppua näillä väleillä kokonaan viime keväänä hallituksen leikattua ostoliikenteen määrärahoja 30 prosenttia. Usealla rataosuudella liikennettä vähennettiin ja asemia suljettiin. Yhteensä 217 ostoliikenteen junavuoroa viikossa lakkautettiin.

Ministeriö kuitenkin määräsi VR:n harjoittamaan velvoiteliikennettä lakkautusuhan alaisilla neljällä yhteysvälillä. 88 tappiollista junavuoroa viikossa siirrettiin ostoliikenteestä VR:n velvoitteeseen ja liikenne neljällä yhteysvälillä jatkui.

Liikenne kuitenkin on keväästä lähtien ollut suppeampaa kuin aiemman ostoliikenteen aikana.

Myönteisiä muutoksia tulee Pohjanmaan radalle, kun Helsingin ja Oulun välinen junamatka lyhenee joulukuussa puolella tunnilla 5,5 tuntiin radan remontin edetessä. Ensi vuonna remontin kokonaan valmistuttua matka-aika on enää 5 tuntia.

Karjaan liikenne hoituu edelleen Turun kaukojunien avulla ja Siuntion liikenne Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän toimesta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Velvoite- ja ostoliikenne

 VR:llä on yksinliikennöintioikeus kaukoliikenteessä ja osassa lähiliikennettä. Tämän vastineeksi VR joutuu harjoittamaan velvoiteliikennettä kannattamattomilla rataosuuksilla. Velvoiteliikenteen tappiot eivät saa ylittää 20 miljoonaa euroa vuodessa.

 Velvoitteen lisäksi valtio ostaa VR:ltä junavuoroja, joita ei markkinaehtoisesti ajettaisi. Ensi vuonna ostoliikenteeseen on varattu 30 miljoonaa euroa.

 Velvoiteliikenne ja ostoliikenne täydentävät markkinaehtoista junaliikennettä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • VR ja junaliikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Miksi nuoret aikuiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi?

  3. 3

   ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  6. 6

   Venäjä paljasti puolustusministeriön Pohjois-Korean-matkan tarkoituksen: keskustelu ”vaarallisten sotilastoimien ehkäisystä”

  7. 7

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  8. 8

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  9. 9

   Tuomittu sotarikollinen opettaa sotilaita Serbiassa, myrkkyä oikeudessa juonut sai sankarin jäähyväiset Kroatiassa – Miksi sotien hirmu­päälliköt ovat Balkanilla yhä ihailtuja?

  10. 10

   Suomalainen opettaja ehdolla ”opetuksen Nobel-palkinnon” saajaksi – keksi menetelmän, joka paransi oppilaiden koetuloksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää