Kotimaa

Joutsenossa teinitytön murhanneelle miehelle elinkautinen vankeustuomio

20-vuotias mies syyllistyi muun muassa murhaan, törkeään raiskaukseen ja lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina 20-vuotiaan Nuutti Pietari Johnin elinkautiseen vankeuteen 16-vuotiaan tytön murhasta.

Henkirikos tapahtui Lappeenrannan Joutsenossa Kaakkois-Suomessa lokakuun lopussa 2015. Mies tuomittiin myös törkeästä raiskauksesta ja hautarauhan rikkomisesta.

Mies kertoi poliisitutkinnan aikana saattaneensa 16-vuotiasta tyttöä Joutsenon keskustasta kotibileistä tytön kotiin ja aiheuttaneensa tytön kuoleman.

Käräjäoikeuden mukaan mies raiskasi uhrin käyttämällä hyväksi sitä, että tyttö oli päihtymyksen ja miehen väkivallan vuoksi puolustuskyvytön tai kykenemätön ilmaisemaan tahtoaan.

Nuutti Pietari John tappoi tytön lyömällä, potkimalla ja käyttämällä ympäristöstä löytämiään tekovälineitä. Oikeus pitää henkirikosta erityisen raakana ja julmana sekä kokonaisuutena arvioituna törkeänä.

Tyttö ei antanut omalla käyttäytymisellään mitään aihetta väkivaltaiselle hyökkäykselle.

Käräjäoikeuden mukaan mies syyllistyi myös hautarauhan rikkomiseen, koska hän käsitteli uhrin hautaamatonta ruumista pahennusta herättävällä tavalla.

Käräjäoikeus tuomitsi Nuutti Pietari Johnin myös lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hän oli ollut vuonna 2013 sukupuoliyhteydessä 12-vuotiaan tytön kanssa.

Tämä teko ei liity myöhempään henkirikokseen tai sen uhriin.

Nuutti Pietari Johnille tehtiin mielentilatutkimus oikeudenkäynnin yhteydessä. Käräjäoikeuden mukaan hän oli alentuneesti syyntakeinen mutta ymmärsi siitä huolimatta tekojensa tosiasiallisen luonteen ja oikeudenvastaisuuden.

Oikeudenkäyntiaineisto on määrätty ratkaisun lopputulosta ja sovellettuja lainkohtia lukuun ottamatta salaiseksi 60 vuoden ajaksi. Käräjäoikeus julkaisi tuomiosta julkisen selosteen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkirikokset
 • Rikokset
Luetuimmat
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 3. 3

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 4. 4

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 7. 7

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 8. 8

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 8. 8

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 11. Näytä lisää