Kotimaa

Hallitus jatkaa keskiviikkona yritystään löytää ratkaisu, miten työllisyyspaketin ja epäonnistuneen työryhmän työtä jatketaan

Hallitus lupaa pitää kiinni kilpailukykysopimuksesta ja yrittää edelleen ensin löytää ratkaisun työryhmän esitysten pohjalta.

Hallitus jatkaa keskiviikkona yritystään löytää ratkaisu, miten työllisyyspaketin ja epäonnistuneen työryhmän työtä jatketaan.

Hallitus on istui tänään pohtimassa asiaa. Huomenna keskiviikkona työtä jatketaan.

Hallitus tapaa aamulla myös työmarkkinoiden keskusjärjestöjen johtajat. Alun perin piti olla koolla myös hallituksen talousneuvosto, mutta se on peruttu.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoi eduskunnassa tiistaina, että keskiviikkona hallitus jatkaa työmarkkinajärjestöjen kanssa ensin työryhmän esitysten pohjalta.

”Katsotaan niiden pohjalta. Eteenpäin pitää päästä. Hallitus ei voi jäädä tekemättä mitään. Työllisyystilanne on niin vaikea”, hän sanoo.

STTK:n hallitus totesi tiistaina, ettei työryhmän esitykset sovi sellaisenaan jatkotoimien pohjaksi.

”Mitään ehdotonta päivämäärää päätöksille ei ole, mutta siitä lähdetään, että päätökset saadaan tehtyä tässä lähiaikoina.”

Orpo ei sanonut, aikovatko he esittää jotain uutta työmarkkinoiden keskusjärjestöille, jotta työ heidän kanssaan jatkuisi.

Orpo vakuutti, että hallitus pitää kilpailukykysopimuksesta kiinni eikä leikkaa ansioturvaa. ”Minusta työryhmän esitys on kilpailukykysopimuksen mukainen”, Orpo sanoi.

”Ensinnäkään kukaan ei ole leikkaamassa ansioturvaa. Lähtökohta on, että haetaan sellainen malli, että ei ole laikkausta. Jos rahaa jostakin säästyy, se ajetaan toiseen paikkaa. Tällainen mallin valtiosihteeri Martti Hetemäen työryhmä on löytänyt.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on samalla linjalla Orpon kanssa. ”Työllisyystyöryhmän raportissa ei puhuta mistään leikkauksista eikä toimista, jotka olisivat kilpailukykysopimusta vastaan”, Sipilä sanoo.

”Me olemme löytäneet yhdessä aika hyvän mallin. Minusta sen pohjalta kannattaisi pyrkiä vielä ratkaisuun”, Sipilä sanoo.

”Tapaan vielä loppuviikon aikana työmarkkinajärjestöjen edustajia ja yritämme löytää vielä ratkaisun. Tässä puhutaan pienestä palikasta kohti työllisyysasteen nostamisen tavoitetta”, Sipilä sanoo. ”Kyse on useasta aktivoivasta toimesta, ei leikkauksesta.”

Sipilän mukaan hallitus lyhentäisi alkuvaiheen karenssin seitsemästä viiteen päivään ja käyttäisi kahta päivää myöhemmin ”aktivoimiseen”.

”Niitten osalta, jotka ovat aktiivisia, karenssipäiviä on vähemmän”, Sipilä sanoo. ”Aktiiviset voittaisivat, ja kokonaisuudessaan työttömyysturvasta ei leikattaisi.”

Sipilä sanoo haluavansa keskustella lisää osapuolten kanssa muun muassa työvoimahallinnon resurssoinnista.

Orpo sanoo, ettei hallitus tee ratkaisua kuulematta työmarkkinoiden osapuolia. ”On pyritty ottamaan hyvin paljon huomioon sitä, mitä työmarkkinajärjestöt ovat tuoneet esille. Nyt valmistelu jatkuu. Ja se mitä hallitus tulee päättämään tehdään edelleen hyvässä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.”

 

Hetemäki esitteli raporttia: leikkuri ulottuisi perusturvaan

Hallituksen asettaman työllisyystyöryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Martti Hetemäki esitteli iltapäivällä työryhmän aikaansaamaan raportin. Sen keskeinen osa on työttömyysturvaan kohdistuva ehdollinen leikkuri, jonka tarkoituksena on patistaa työttömiä jatkuvasti ottamaan vastaan lyhyitäkin pätkätöitä ja osallistumaan työllistymispalveluihin.

Mallissa työttömän aktiivisuutta seurattaisiin kolmen kuukauden välein. Jos niin kutsuttu aktiivisuusehto ei täyty, työttömyysturvaa leikataan 4,6 prosentilla. Työttömyysturva palaa täydelle tasolle, jos työtön jälleen aktivoituu eli osallistuu työllistymispalveluihin tai ottaa vastaan töitä.

Leikkuri ei kohdistuisi ainoastaan ansioturvaan, vaan työttömään aktiivisuutta seurattaisiin myös sen jälkeen, kun hän putoaa ansiosidonnaiselta päivä­rahalta perusturvalle.

Käytännössä täyden työttömyysturvan saamisen ehto olisi, että työtön tekee neljän viikon jaksolla 18 tuntia töitä tai osallistuu viiden päivän ajan työllistymistä edistäviin palveluihin.

Mallissa työttömyyskauden alkuun tulisi viisi omavastuupäivää eli rahatonta päivää. Toisin sanoen mallissa hallitus peruisi suunnitelmansa nostaa omavastuupäivien määrän viidestä seitsemään.

”Malli parantaisi turvan tasoa työttömyyden alussa verrattuna siihen, mitä nyt ollaan tekemässä”, Hetemäki sanoo.

Työryhmän tavoitteeksi annettiin uudistaa työttömyysturvaa siten, että se parantaa työllisyyttä 8 000 hengellä. Raportissa hahmotellun mallin arvioidaan lisäävän työllisyyttä 5 000–12 000 hengellä.

Työnantajat ja työntekijät ovat monelta osin irtisanoutuneet raportin ehdotuksista, mutta hallitus käyttää sitä uusien työllisyystoimien valmistelun pohjana.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  4. 4

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  5. 5

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki palkkaa ammattilaisia houkuttelemaan ihmisiä hammaslääkäriin – Sini Tienhaara tietää, mikä estää aikuista hoidattamasta hampaitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää