Kotimaa

Hallitus aikoo tiukentaa työttömyysturvaa omavastuupäivillä – vastoin työmarkkinajärjestöjen kantaa

Työministeri Jari Lindström (ps) kiistää perussuomalaisten kääntäneen takkinsa. ”Tässä on otettu huomioon työmarkkinajärjestöjen esittämiä huolia.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi keskiviikkona, että hallitus vie eteenpäin kaavailemiaan työttömyysturvan aktivointitoimia.

Niin tehdään siitäkin huolimatta, että kaikki työmarkkinajärjestöt esittivät eriäviä mielipiteitä, kun toimia valmisteltiin valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen johtamassa työryhmässä.

Uudet lait työttömien omavastuupäivistä pitäisi saada voimaan 1. lokakuuta 2017.

Sipilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ja työministeri Jari Lindström (ps) kommentoivat asiaa pääministerin virka-asunnon Kesärannan portilla sen jälkeen, kun hallitus oli tavannut työmarkkinajärjestöjen johtajia. Kolmikko kehui olevansa tyytyväinen tapaamiseen.

Sipilän mukaan hallitus ei päätöksellään riko työmarkkinajärjestöjen kanssa tehtyä kilpailukykysopimusta.

Sopimuksessa sovittiin, että työttömyysturvaan ei tehdä lisäleikkauksia. Sekä siitä, että hallitus valmistelee työlainsäädäntöön ja ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan tehtävät muutokset kolmikantaisesti työmarkkinaosapuolten kanssa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) korosti, että aktivointitoimet eivät ole leikkaus. Orpon mukaan mahdollisesti säästyvä raha siirretään jonnekin muualle työttömyysturvajärjestelmän sisällä.

Sipilä puolestaan korosti sitä, että aktiivitoimia on valmisteltu kilpailukykysopimuksen mukaisesti yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. ”Uudistuksia on valmisteltu yhdessä. Mutta kellään ei ole niihin veto-oikeutta”, Sipilä sanoi.

Perussuomalaiset oli etukäteen ilmoittanut, että se ei tue työttömyysturvan porrastamista – eli näitä aktivointitoimia. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ilmoitti syyskuun puolivälissä, että porrastaminen käy heille ainoastaan siinä tapauksessa ”jos kolmikainen työryhmä sitä esittää”.

Kolmikantainen työryhmä esitti porrastamista, mutta kaikki työmarkkinajärjestöt jättivät siihen eriäviä mielipiteitä. Siitäkin huolimatta hallitus aikoo viedä asiaa eteenpäin.

Jari Lindstromin kiistää, että perussuomalaiset olisivat kääntäneet takkinsa.

”Esitys kelpaa meille, jos se kelpaa parteille (työmarkkinajärjestöille). Tässä on otettu huomioon heidän esittämiään huolia”, Lindström sanoi.

Hallitus aikoo uusia työttömyysturvaa niin, että työttömyysturvaan tulee omavastuupäiviä, mikäli työtön ei ole riittävän aktiivinen. Lopullista mallia vielä sorvataan.

Hallitus kertoi keskiviikkoaamuna työmarkkinajärjestöjen johtajille, miten se aikoo jatkaa työttömyysturvan uudistamista. Päätöstä varten hallitus muodostaa mahdollisesti työryhmiä ja tekee selvityksiä muun muassa karenssipäivistä ja työttömien haastatteluista, joihin mahdollisesti tulee edelleen lisää resursseja.

Hallitus on kaavaillut mahdollisuutta, että ansiosidonnaista päivärahaa voisi käyttää palkkatukena ja starttirahana. Sipilä kertoi, että tätä lykätään ja ensin katsotaan miten toimii peruspäivärahan käyttäminen starttirahana. Siitä hallitus päätti jo aiemmin.

”Tilaisuuden henki oli, että hallitus jatkaa työtä Hetemäen raportin pohjalta ja kuulee matkan varrella työmarkkinajärjestöjä”, sanoi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tilaisuuden jälkeen.

”Kyllä tämä omavastuumalli näyttää nyt etenevän”, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo odottelevansa hallituksen muistiota siitä, miten työ jatkuu. ”Jos meille hankalia asioita jatkotyöstetään, suhtaudumme myönteisesti jatkoon”, Eloranta sanoo.

Sipilkän mukaan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tapaamisessa keskusteltiin myös työttömien omaehtoisesta koulutuksesta sekä nollasopimuksista.

Keskiviikkona oli ensimmäinen tapaaminen työmarkkinajärjestöjen johtajien kanssa sen jälkeen, kun työttömyysturvaa uudistanut valtiosihteeri Martti Hetemäen työryhmä sai työnsä valmiiksi sunnuntaina.

Virkamiehistä sekä palkansaajien ja työnantajien asiantuntijoista koostunut työryhmä jätti maanantaina hyvin eripuraisen loppuraportin. Hetemäki esitteli raporttia tiistaina iltapäivällä tiedotustilaisuudessa. Työryhmän työtä ei jatketa.

Ainakin SAK:n mielestä raportin ehdotus työttömyysturvan uudistamisesta on kilpailukykysopimuksen vastainen, koska järjestön mielestä raportissa leikataan niiden työttömyysturvaa, jotka eivät ole olleet kolmen viikon aikana 18 tuntia töissä tai viikon esimerkiksi työllistämiseen liittyvässä koulutuksessa. Hallituksen tulkinnan mukaan se ei leikkaa työttömyysturvaa ainakaan kokonaisuutena.

Kilpailukykysopimuksessa hallitus sitoutui siihen, ettei se leikkaa työttömyysturvaa valmistelematta sitä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Näin hallitus aikoo aktivoida työtöntä

 Hallitus yrittää patistaa työttömiä ottamaan vastaan edes lyhyitä työsuhteita uudella omavastuupäiviin perustuvalla työttömyysturvamallilla.

 Omavastuupäivät mitätöityvät eli työtön saa täyden työttömyysturvan, jos hän on töissä vähintään 18 tuntia tai viisi päivää työllistymistä edistävissä palveluissa neljän viikon aikana. Aktiivisuutta mitataan aina kolmen kuukauden välein.

 Työttömyysturva palautuu ennalleen, jos on ollut sovitulla tavalla aktiivinen edellisenä kolmena kuukautena.

 Rahassa leikkaus olisi niin ansiosidonnaisen että peruspäivärahan osalta kuukaudessa noin 4,6 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallitus
 • Työmarkkinajärjestöt
 • Työllisyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys: HS seuraa länsimetron avajaispäivää – metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09, ja junassa oli heti karnevaalitunnelma

  2. 2

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  3. 3

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  6. 6

   Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla

  7. 7

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  8. 8

   Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  9. 9

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Jos asuntolainan koron haluaa suojata, se kannattaa tehdä nyt – pitkät korot ovat vielä matalia ja suojan saa siksi halvalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  10. 10

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää