Kotimaa

Hallitus säästää lääkekorvauksista 150 miljoonaa euroa ensi vuonna – diabeteslääkkeiden korvaustaso alenee

Hallitus esittää säästökeinoiksi lisäksi hintakilpailun edistämistä lääkkeiden hinnoittelussa, lääkejätteen vähentämistä, rationaalisen lääkehoidon edistämistä ja lääkkeiden erityiskorvausjärjestelmään tehtäviä muutoksia.

Diabeteslääkkeet insuliinivalmisteita lukuun ottamatta ovat siirtymässä kokonaan korvattavista 65 prosenttisesti korvattaviksi ensi vuonna. Ne korvattaisiin jatkossa samalla tavalla kuin sepelvaltimotaudin ja verenpainetaudin lääkkeet.

Tämä on yksi osa hallituksen esitystä, jolla pyritään säästämään hallitusohjelman mukaisesti 150 miljoonaa euroa lääkekorvauksista ensi vuodesta alkaen. Esitys annettiin eduskunnalle torstaina.

Uusia säästöjä lääkekorvauksin tulee ensi vuonna 134 miljoonaa euroa. Tänä vuonna on jo leikattu lääkekorvauksista 16 miljoonaa euroa. Leikkaus on pysyvä. Tänä vuonna tuli pysyvästi voimaan muun muassa 50 euron alkuomavastuu lääkeostoksiin. Sen alle vuoden aikana jäävistä lääkeostoista ei saa mitään korvauksia.

Uusina säästökeinoina hallitus esittää myös hintakilpailun edistämistä, lääkejätteen vähentämistä, rationaalisen lääkehoidon edistämistä.

Noin 300 000 diabeetikon lääkekustannukset nousevat, kun suun kautta otettavien diabeteslääkkeiden korvausaste heikkenee. Muutos ei koske insuliinihoitoa, joka säilyy edelleen kokonaan korvattavana lääkkeenä. Kelan selvityksen mukaan lisäkustannus olisi yhdelle diabeetikolle sata euroa tai vähemmän vuodessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama selvitysmies Heikki Ruskoaho esitti diabeteslääkkeiden korvausten muutosta jo keväällä. Lue lisää tästä.

Lääkejätteen vähentämiseksi kalliiden lääkkeiden toimitusväli aiotaan muuttaa kolmesta kuukaudesta yhdeksi kuukaudeksi. Tämä koskisi yli tuhat euroa kuukaudessa maksavia lääkkeitä, jotka ovat enimmäkseen syöpälääkkeitä. Tällaiset lääkkeet esimerkiksi pilaantuvat helposti, jolloin niitä voi kolmen kuukauden erissä jäädä käyttämättä.

Kalliiden biologisten lääkkeiden kopioiden eli biosimilaarien käyttöä pyritään myös lisäämään siten, että kopiolääkkeellä tulisi aina olla alempi hinta kuin alkuperäisellä lääkkeellä. Biologisia lääkkeitä käytetään paljon esimerkiksi syövän hoidossa.

Lääkkeiden hintakilpailua yritetään myös lisätä siten, että lääkkeitä tulisi Suomeen enemmän maista, joissa niiden tuotantokustannukset ovat edullisemmat. Jatkossa nopeutetaan myös EU-maissa jo myyntiluvan saaneiden rinnakkaislääkkeiden tuomista Suomen markkinoille, kun lääkeyhtiöt sitoutuvat tuomaan ne myyntiin edullisemmalla hinnalla. Menettely on jo käytössä monessa muussa EU-maassa.

Suurimmat säästöt on sosiaali- ja terveysministeriön mukaan odotettavissa biosimilaarien käytön sekä lääkkeiden hintakilpailun lisäämisestä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lääkkeet
 • Diabetes
 • Sipilän hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää