Kotimaa

Uusi kokeilu asunnottomuuden torjuntaan: luottotietonsa menettäneiden asunnonsaantia helpotetaan ”riskivakuutuksella”

Vuokranantajat edellyttävät yleensä vuokralaiselta kotivakuutusta, mutta vaikeassa asemassa olevat eivät sitä vakuutusyhtiöstä välttämättä saa.

Asunnottomuuden vähentämistä kokeillaan nyt uudenlaisella työkalulla, riskivakuutuksella. Vakuutuksen ottaa vuokranantaja, ja se korvaa esimerkiksi kiinteille sisustuksille aiheutetut ilkivaltavahingot ja kiinteistövakuutuksen ulkopuolelle jäävät vesivahingot.

Huoneistoturvavakuutuksen nimen saanut tuote on räätälöity helpottamaan luottotietonsa menettäneiden ja muiden asunnottomuuden riskiryhmiin kuuluvien vuokra-asunnon saantia.

”Useat vuokranantajat ovat hakemassa mukaan pilottiin”, kertoo hallituksen asettama riskivakuutuksen selvityshenkilö Pekka Matilainen loppuraportissaan.

Vakuutuksen on kehittänyt LähiTapiola Pirkanmaa, ja sitä kokeillaan loppusyksystä alkaen yli kahdessatuhannessa yleishyödyllisten vuokranantajien ja palvelutuottajien omistamassa tukiasunnossa. Kokeilu kestää kaksi vuotta.

Mallilla yritetään päästä kiinni asunnottomuuden suurimpaan syyhyn: henkilöt, joilla on asuntoon ja asumiseen liittyviä maksuhäiriömerkintöjä, kuuluvat kaikkein vaikeimmin asutettavien ryhmään.

Erityisen vaikeassa asemassa ovat mielenterveyskuntoutujat, asunnottomana vankilasta vapautuvat, vuokravelkaantumisen tai häiriökäyttäytymisen vuoksi asuntonsa menettäneet ja turvapaikanhakijat.

Vuokranantajat edellyttävät yleensä vuokralaiselta kotivakuutusta, mutta vaikeassa asemassa olevat eivät sitä vakuutusyhtiöstä välttämättä saa.

”Maksuhäiriömerkinnän saaneiden määrä on kasvanut valtavasti. Samaan aikaan vuokranantajien keskuudessa on tullut vallitsevaksi tapa vaatia kotivakuutusta”, Matilainen summaa.

”Todellisuudessa se ei ole tuonut vuokranantajalle juurikaan sen enempää turvaa riskien varalta, mutta muutakaan ei ole ollut.”

Uuden riskivakuutuksen sisältö vastaa Matilaisen mukaan vuokranantajien pahimpiin pelkoihin.

Se korvaa asunnon sisällä aiheutetut rikos- ja ilkivaltavahingot sekä kynnyksen ulkopuolella naapureille ja taloyhtiölle aiheutetut vahingot.

Kovin yleisiä vahingonselvittelyt eivät Matilaisen mukaan ole.

”Tarkka tilastointi puuttuu, mutta yleensä ne ovat pieniä rikkomisvahinkoja tai häätötilanteessa tapahtuneita mielenpurkauksia.”

Huoneistoturvavakuutus on suomalainen innovaatio, jonka toivotaan leviävän maailmalle. Suomi on jo tähän asti hoitanut asunnottomuutta paremmin kuin moni muu maa. Pitkäaikaisasunnottomuus on laskenut selkeämmin kuin muualla Euroopassa.

Yksityisiä vuokranantajia ei tavoitella vakuutuksen piiriin vielä pilottivaiheessa. Myöhemmin tavoitteena on suunnata tuote nimenomaan yksityisille vuokramarkkinoille.

Tänä vuonna käynnistynyt asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelma pyrkii siihen, että asunnottomuuteen johtavat ongelmat tunnistetaan mahdollisimman varhain.

Hallituksen tavoitteena on saada asumisen ohjaus osaksi matalan kynnyksen palvelupisteitä esimerkiksi nuorten ohjaamoissa.

”Asumisen turva on varmistettava aina, kun ihminen kohtaa jonkun palvelujärjestelmän”, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) linjaa.

Valtio aikoo osoittaa riskiryhmille vähintään 2 500 uutta asuntoa tai asuntopaikkaa vuoden 2019 mennessä. Pääkaupunkiseudun osuus tästä on noin 1 700 asuntoa.

Lisäksi valtio tekee tämän vuoden loppuun mennessä sopimukset asunnottomuuden torjumisen strategioista Espoon, Vantaan, Tampereen, Lahden, Jyväskylän ja Kuopion sekä halukkaiden kehyskuntien kanssa.

Asunnottomuus koskettaa kasvavassa määrin myös työssä käyviä. Jos taustalla on maksuhäiriömerkintä, asuntoa voi olla mahdoton saada, vaikka työpaikka olisi tiedossa.

”Ongelman ratkaiseminen vaikuttaa merkittävästi työvoiman liikkuvuuteen”, Matilainen toteaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Maksuhäiriöisten määrä kasvaa

 Maksuhäiriömerkintöjen määrä on ollut korkealla tasolla viimeiset kymmenen vuotta. Viime vuosina määrä on ollut kasvusuunnassa.

 Ihmisiä, joilla on toistuvia luottohäiriömerkintöjä, oli elokuussa noin 373 000.

 Asunnottomien määrä on laskenut. Viime vuonna asunnottomia oli runsaat 7 000, joista noin 80 prosenttia asui tilapäisesti tuttavien ja sukulaisten luona.

 Asunnottomuutta on vähentänyt kokonaisvaltainen auttamismalli, asunto ensin -periaate sekä tukihenkilöiden riittävä määrä.

 Pitkäaikaisasunnottomia eli niitä, joiden asunnottomuus oli pitkittynyt tai uhkasi pitkittyä yli vuoden mittaiseksi, oli viime vuonna noin 2 250.

 Kaksi kolmasosaa Suomen asunnottomista on helsinkiläisiä, espoolaisia tai vantaalaisia. Taustaltaan maahanmuuttajia on asunnottomista 28 prosenttia.

Lähde: Asiakastieto.fi, Ara, ympäristöministeriö

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asunnottomuus
 • Asuminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  6. 6

   Helsinkiläissairaala Husin ja Mehiläisen yhteisomistukseen – päätös jakoi Husin hallituksen kahteen leiriin

  7. 7

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  8. 8

   NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

  9. 9

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  10. 10

   Saksan hallitusneuvottelut ovat umpikujassa, SPD ei suostu menemään hallitukseen – Liittopresidentti Steinmeier: Ennennäkemätön tilanne liittotasavallan historiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  9. 9

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  10. 10

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää