Kotimaa

Esitutkinta valmis: Sääolot eivät voineet olla syy venäläishävittäjien ilmatilaloukkauksiin – Suomi vaatii selvitystä

Suomi esittää tutkinnan tulokset Venäjälle ja vaatii selvitystä

Rajavartiolaitos on saanut valmiiksi esitutkinnat Porvoon edustalla torstaina 6. lokakuuta tapahtuneista ilmatilaloukkauksista.

Tutkintojen mukaan kaksi Venäjän ilmavoimien SU-27-hävittäjää ylitti Suomen aluevesirajan Porvoon edustalla kello 16.42 ja 21.33. Ne lensivät Suomen ilmatilassa noin minuutin ajan ja noin 13 kilometrin matkan.

Syvimmillään koneet olivat 1,2 ja 1,9 kilometriä Suomen puolella.

Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Jani Järäinen kertoo, että tutkinnan tuloksena on kuitenkin mahdoton sanoa, olivatko ilmatilaloukkaukset tahallisia.

”Tutkinnassa on voitu sulkea pois se, että vallitsevat sääolosuhteet tai muu ilmaliikenne olisivat olleet syy näihin loukkauksiin”, hän toteaa.

”Viime kädessä syy tapahtumiin jää selvittämättä.”

Järäisen mukaan tutkinnat ovat Rajavartiolaitoksen osalta nyt ohi.

Tutkinnassa vahvistuneet tiedot ovat yhteneväiset ensimmäisten tietojen kanssa, joita ilmatilaloukkauksista kerrottiin julkisuuteen.

Torstain tapauksista toinen sattui pimeään aikaan. Tunnistuslennolla ollut Hornet-ohjaaja kuvasi ilmatilaloukkauksen tehneen Suhoi-hävittäjän, joka oli asekuormassa.

Rajavartiolaitoksen mukaan Suomen ilmavoimat oli radioteitse yhteydessä kumpaankin venäläishävittäjään ilmatilaloukkausten tapahduttua. Ilmavoimat teki myös tunnistuslennot.

Tutkinta ei etene syyteharkintaan, sillä asiassa ei voida nostaa syytettä ketään vastaan.

Vaikka tuoreimmat ilmatilaloukkaukset on Rajavartiolaitoksen osalta nyt loppuun käsitelty, ulkoministeriö jatkaa niiden käsittelyä diplomaattiteitse.

Ministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikön päällikön Mikko Kinnusen mukaan ilmatilaloukkauksissa noudatetaan aina samaa toimintatapaa.

”Ensimmäisen kerran otamme yhteyttä ilmatilaloukkaukseen syyllistyneeseen maahan välittömästi tapahtuneen jälkeen. Toisen kerran olemme yhteydessä, kun tutkinta on valmis ja meillä on viralliset tiedot tapahtuneesta”, hän kertoo.

”Nytkin esitämme Venäjälle tutkinnan tulokset ja pyydämme selvitystä.”

Ministeriö on yhteydessä Venäjän suurlähettilääseen seuraavan kerran huomenna torstaina.

Kinnusen mukaan toimintatavalla halutaan osoittaa, että Suomi suhtautuu vakavasti alueensa koskemattomuuteen.

”Käytäntö ei riipu maasta, aiemmin olemme toimineet samoin esimerkiksi Tanskan ja amerikkalaiskoneiden tapauksissa.”

Venäjältä pyydetyt selvitykset on Kinnusen mukaan joskus saatu, joskus ei.

”Osassa tapauksista käsitys tapahtuneesta on ollut Suomella ja Venäjällä erilainen.”

Mahdollisen selvityksen aikataulusta Kinnusella ei ole arviota.

”Pidämme asiaa kyllä esillä eri yhteyksissä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmatilaloukkaukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  6. 6

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  10. 10

   Helsinki palkkaa ammattilaisia houkuttelemaan ihmisiä hammaslääkäriin – Sini Tienhaara tietää, mikä estää aikuista hoidattamasta hampaitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat